duminică, octombrie 1, 2023
ACTUALITATEFranța | Guvernul sprijină ca țara să fie prima din lume care...

Franța | Guvernul sprijină ca țara să fie prima din lume care consacră avortul ca un drept constituțional. Opoziția de dreapta a votat în fața primei încercări și acuză un atac asupra vieții

Guvernul francez a spus că sprijină propunerea ca țara să fie prima din lume care consacră avortul ca fiind un drept constituțional, după ce senatul, dominat de dreapta, a votat în fața primei încercări de propunere a stângii.

Mai multe partide politice din Franța, de la stânga până la parlamentarii centriști ai partidului Renaissance, al lui Emmanuel Macron, au început să facă presiuni pentru ca drepturile la avort să fie înscrise în constituție, după decizia Curții Supreme a SUA din iunie, de a anula hotărârea de referință Roe v Wade, care a recunoscut dreptul constituțional al femeii la avort și l-a legalizat la nivel național.

În Franța, două propuneri de a acorda o protecție constituțională fără precedent dreptului la avort sunt programate să fie prezentate luna viitoare Adunării Naționale, camera inferioară a parlamentului.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Dar miercuri seara, senatorii de dreapta din partidul Republicains au votat împotriva primei încercări de propunere în senat. Stéphane Ravier, un fost aliat al lui Marine Le Pen, care s-a alăturat partidului Reconquête condus de Éric Zemmour, a spus că propunerea este un atac asupra vieții, „o pierdere de timp” „periculoasă și inutilă”.

Ministrul justiției, Éric Dupond-Moretti, prezent în senat, i-a spus lui Ravier:

„Imaginați-vă că ajungeți la putere într-o zi, cred că dreptul la avort ar fi serios amenințat în această țară”, a spus el.

Acesta a adăugat că guvernul va sprijini toate propunerile parlamentare pentru a face din avort un drept constituțional.

Mélanie Vogel, senator al Verzilor din Franța, care a fost autorul propunerii senatului, a spus că necesitatea de a proteja avortul nu este doar o reacție la amenințarea la adresa dreptului la avort în SUA:

„Acest lucru este, de asemenea, despre Europa – drepturile la avort au fost respinse în Polonia și Ungaria și ar putea fi în pericol în Italia. Dacă Franța consacră avortul ca un drept constituțional, ar fi un mesaj foarte puternic dat tuturor mișcărilor feministe din întreaga lume care luptă pentru acest drept”, a spus ea.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Un sondaj Ifop pentru thinktankul Fondation Jean Jaurès din această vară a constatat că 81% dintre oamenii din spectrul politic francez doresc ca drepturile la avort să fie mai bine protejate prin constituție.

Introducerea dreptului de avort în constituție este văzută ca o modalitate de a proteja legea care a dezincriminat avortul în Franța, în 1975.

Prim-ministrul lui Macron, Élisabeth Borne, a declarat în această vară:

„Pentru toate femeile, pentru drepturile omului, trebuie să gravăm acest drept dobândit în piatră”, a spus ea, conform The Guardian.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

4 COMENTARII

  1. Eu nu prea înțeleg de ce acest „maxtor” este lăsat să-și verze aici toate idioțeniile.
    Poate să scrie, este firesc, aici nu se cenzurează ca la „ge4poulimedia” sau „activenews”, ca să dau exemple din tabere opuse, dar unele comentarii ale sale nu își au rostul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate