miercuri, iulie 24, 2024
ACTUALITATEANALIZĂ | Nivelul de trai al românilor, blocat de evaziunea fiscală a...

ANALIZĂ | Nivelul de trai al românilor, blocat de evaziunea fiscală a multinaționalelor

La 34 de ani de la evenimentele sângeroase din 1989, aproape toate domeniile economice sunt monopolizate de companii străine. Acestea generează profituri imense, iar banii nu se mai întorc în economia noastră, ci merg direct în afară, în țările de origine ale business-urilor, respectiv în paradisuri fiscale. Apoi, politicienii își rup cămașa în fața camerelor că „nu există bani la buget”, „s-a constatat o gaură de 6 miliarde”, „importăm masiv, nu mai producem nimic”, „avem o țară săracă”.

Ne cumpărăm propriile resurse și propriile alimente prelucrate de companii străine care plătesc zero impozit pe profit, respectiv zero impozit pe cifra de afaceri către bugetul național. Astfel, cea mai mare povară pică tot pe antreprenorii români, din ce în ce mai sugrumați.

Românii, cetățenii de rând, pare că au început să fie mai conștienți și mai incisivi pe marginea acestui subiect. Astfel, PSD a ieșit săptămânile trecute cu anunțul potrivit căruia „gata, multinaționalele vor fi impozitate cu 1% din cifra de afaceri”. Fără detalii, fără explicația la întrebarea „de ce abia acum?” sau la „începând de când?”.

Va reuși PSD să-și asume acest proiect, de frica ascensiunii AUR?

Banii românilor pleacă definitiv pentru finanțarea altor guverne. Cât de mult prejudiciază marile companii străine România, an de an

Cu complicitatea Guvernului României, prejudiciul multinaționalelor în țara noastră este uriaș. Potrivit unei analize realizate de către jurnaliștii de la Afaceri.news, doar primele 53 de multinaționale, companii-mamut cu venituri de peste 100 de milioane de euro fiecare în 2022, dacă ar fi achitat măcar 1% din cifra de afaceri, ar fi direcționat către bugetul României peste 238 de milioane de euro. Ce înseamnă asta? Banii românilor care rămân în România, direcționați către investiții, ceea ce înseamnă un nivel ridicat de trai pentru fiecare în parte. Cum ar fi arătat țara noastră dacă măcar de 15 ani de zile s-ar fi întâmplat acest lucru.

În total, 484 de companii străine au realizat afaceri de peste 100 de milioane în țara noastră. Dacă ar fi plătit toate măcar 1%, statul român ar fi încasat 860 de milioane de euro. În acest caz, s-ar mai fi spus că statul „nu știe să colecteze suficient de bine de la afaceriștii români”?.

Cu astfel de sume la buget, evident că am putea vorbi despre construcția de școli, spitale, autostrăzi, drumuri expres, stadioane, majorarea salariilor și a pensiilor etc.

Cristian Onețiu: „De multe ori se fură șansa asta a românilor să dezvolte ei corporații de aici și nu să fie slugi la alții”

Pasivitatea Guvernului României, considerat la nivel social drept un „act de trădare” și de „subminare a economiei naționale”, a început să fie criticată inclusiv de antreprenori români cunoscuți. Printre ei, Cristian Onețiu, fost jurat la „Imperiul Leilor”.

„România nu a putut să creeze o pătură antreprenorială mare, majoră care să se extindă peste tot.

Și atunci, relația mea cu corporațiile, pe de o parte e că am gustat gustul ăsta 4 ani de zile de armată… Am un gust amar pentru că trebuie să asculți pe cineva care de obicei este peste tine și nu neapărat e mai bun decât tine.

Și doi, am amărăciunea asta că, de multe ori fură șansa asta a românilor să dezvolte ei corporații de aici și nu să fie slugi la alții!”, a comentat Onețiu, într-o postare pe Facebook.

Ilie Șerbănescu: „Dacă nu te îndrepți către principalul evazionist fiscal când ai probleme, muți mizeria dintr-o parte-n alta”

Economistul Ilie Șerbănescu susține că marile corporații străine, care dețin monopolul în țara noastră, reprezintă cel mai mare evazionist, la care Guvernul pur și simplu închide ochii.

„Vina aparține integral gazdei. În cazul de față, al Guvernului României.

Dacă se constată că este vorba despre o politică și nu de o situație specială, care poate să existe, dar dacă această situație aparent specială se perpetuează pe ani de zile, înseamnă că e vorba despre o politică, deci acea companie nu este binevenită pe teritoriul României. Punct, clar. Îi pui în vedere: ori plătești, ori pleci. Îi retragi autorizația de funcționare (…)

Nu au voie să se atingă de multinaționale. Dacă nu te îndrepți către principalul evazionist fiscal când ai probleme, muți mizeria dintr-o parte-n alta”, a comentat economistul în cadrul unui interviu realizat de către Andi Miron, pentru RomâniaTV.net.

Mircea Coșea: „Importăm 70% din ce consumăm”

Țara noastră continuă să trăiască pe datorie și pe importuri masive. Economia națională e bazată eminamente pe consum, iar „România e doar o colonie, o piață de desfacere” – teorie enunțată în repetate rânduri de către Ilie Șerbănescu, nu mai este o conspirație, subliniază economistul Mircea Coșea.

„Din păcate, lucrurile sunt puțin diferite, pentru că deficitul bugetar în România se bazează pe chestiuni structurale, adică noi nu avem un deficit bugetar pur și simplu. Noi avem mai multe deficite (…) care fac ca în această structură a economiei, în care importăm peste 70% din ce consumăm, bunuri alimentare și nealimentare, în care plătim o datorie rostogolită de 6 până la 7 miliarde pe an și în care continuăm se ne împrumutăm cu dobânzi destul de mari, deci e aproape imposibil să nu ai un deficit bugetar în condițiile în care economia nu performează.

(…) Părerea mea este că, și cu un deficit admis de 5%, 5% și ceva, calculele arată că s-ar putea să avem un deficit chiar mai mare, apropiat de 7%. E rău sau e bine lucrul acesta? Pentru că, până la urmă, pe omul de rând nu îl interesează, îl interesează cât costă un kilogram de roșii sau un kilogram de carne ș.a.m.d. Ne va afecta pentru că, în condițiile în care, așa cum spuneam, economia nu aduce la buget cât trebuie și nu putem colecta, aici sunt mai multe cauze, nu revine asupra lor, atunci ne vom împrumuta în continuare”, a comentat Mircea Coșea, pentru B1 TV.

Între timp, România se confruntă cu o nouă criză economică, iar Guvernul PSD + PNL condus de jure de către Marcel Ciolacu, va prezenta în curând celebra „Ordonanța Austerității”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

 1. “statul român ar fi încasat 860 de milioane de euro”
  (si ar fi construit spitale,scoli si sinagogi)
  -asta inseamna MAI PUTZIN DE 0,8% din cheltuielile bugetare!

  articolul se inscrie in aceeasi propaganda guvernamentala:
  se promit niste surse de venit TOCMAI PENTRU A NU SCADEA CHELTUIELILE CE ALIMENTEAZA RAPTUL,
  Bugetul trebuie furat!

  Mircea Coșea: „Importăm 70% din ce consumăm”
  -si EXPORTAM EURO,importurile se platesc in euro,
  IN COMPETITIE CU MULTINATIONALELE:
  alea obtin castig IN LEI dar exporta EURO,
  intelegem bine MECANISMUL DE SHANTAJ,
  leu slab alimentat cu IMPRUMUTURI sau leu puternic si toata lumea face foamea!

  evident ca problema imprumuturilor este tema de casa pt. copiii si nepotzii vostri,
  vor creste si tot nu vor rezolva chestiunea,
  ” E scris în stele
  Noi vom fi mereu
  O singură inimă
  La bine si la greu. “,
  asa spunea si ion ilici ilescu, “la bine dar mai ales la …greu”
  la greu nu la rău….

  https://www.youtube.com/watch?v=6KprEUhF8d8

  Éva Kiss provine dintr-o familie simplă:
  mama – casnică, dedicată celor patru copii, ca toate mamele simple,da,da;
  iar tatăl – redactor-șef la Casa Scânteii, secția în limba maghiară.
  -sa-ti bagi p#$%,
  aia nu e “familie simpla”!!!!!!!!!!!!!
  (probabil e vb. de Scânteia, tiparita la Casa Scânteii..)

 2. „La 34 de ani de la evenimentele sângeroase din 1989, aproape toate domeniile economice sunt monopolizate de companii străine.”

  Să vă caut eu pe YouTube să văd ce s-o mai găsi din cupletele interbelice ale lui Constantin Tănase ? Într-unul se vorbea de ceva țevi și de chibrituri … suedeze.

  Ce știați că va fi, în 1989 ? Ați văzut „procesul” la TV, înainte să fie ciuntit de „proprietarii” săi ?

  „CITEȘTE ȘI Clemența față de corporațiile infractoare ruinează încrederea în capitalism”

  Serios ? La 1989 era deja ruinată DE DECENII! IAR DETRACTORI EXISTAU (întâmplător ?!) DE PESTE 100 DE ANI! Că lucrurile trebuie judecate serios este indubitabil – dar e imposibil cu o „presă liberă” și cu mase neșcolite.

  Știți ce scrie Stânga americană despre subiect ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE