România depinde de alții pentru masa cea de toate zilele. Din păcate, țara noastră a ajuns în situația în care importă până și mâncarea de bază, făcută din produse găsite în abundență pe teritoriul României.
Detaliile cazurilor expun, în detaliu, situația de neimaginat în care a ajuns România. Spre exemplu, România importă produse pe bază de cereale din Polonia, dar acestea sunt făcute cu grâul românesc, pe care-l vindem Varșoviei.
Cu alte cuvinte, polonezii cumpără grâu românesc și ne vând produse din grâu, evident mult mai scumpe. În aceeași situație se află și produsele din lapte, ouă și carnea, în special de porc.
În acest context, nu se poate ignora campania fanatică dusă de statul român împotriva fermierilor români, atât cei industriali cât și cei individuali: de la uciderea a sute de mii de capete din cauza „pestei porcine” care pare nu să nu se mai termine și până la limitele impuse crescătorilor domestici.
În aceeași situație suntem și cu Ungaria. Din țara vecină, mult mai mică decât România ca dimensiune și resurse, importăm tot carne. Pesta porcină pare să afecteze doar România, virusul oprindu-se la granița cu „iliberalul” Viktor Orban.
Și cu fructele situația suntem într-o situație disperată: deși fermierii români aruncă fructele pe marginea drumului, România importă din…Bulgaria. Pe lângă fructe, România mai importă din Bulgaria și pește. Reamintim că în 1990, România avea una dintre primele flote de pescuit din lume, dar guvernele succesive au rezolvat această „problemă”.
Pentru a înțelege mai bine situația disperată în care a ajuns România, e suficient un alt exemplu: acum 25 ani, existau 50 de fabrici de ulei, în 2022 mai rămăseseră 5.
Pe lângă Polonia, Ungaria și Bulgaria, România mai importă cantități impresionante din alimente și din Turcia sau Grecia. Multe dintre alimente de import sunt pline de pesticide.
Economistul Mircea Coșea afirma anul trecut că România importă un procent uluitor de alimente: 70% din necesar.
„România este în mare pericol. Avem o vulnerabilitate structurală: deficitul enorm al balanței comerciale. Ce înseamnă asta? Înseamnă că din mâncarea de bază pe care o consumă românii zilnic sunt importate în proporție de 70%. E foarte grav. Dacă importul nu mai există, apare o situație critică, nu mai avem ce mânca.
Într-o țară care are cea mai mare producție de cereale și floarea soarelui din Europa, anul trecut. De ce? Pentru că noi nu procesăm în țară această produse.
La baza crizei uleiului de acum trei săptămâni a stat și un sâmbure de adevăr: acum 25 de ani aveam 50 de fabrici de ulei, acum avem 5. Dependența noastră de import, la produse pe care le putem face lejer în România, este foarte periculoasă.
Aceasta va duce la prețuri din ce în ce mai mari, la raft, pentru că importăm produse ale căror prețuri nu le putem controla, în loc să le producem noi”, a spus Mircea Coșea la Ora de Profit.
Politicienii care au hotarat închiderea fabricilor de procesat materia primă și fermele de animale trebuie condamnati la moarte pentru subminarea economiei nationale.
Politicienii care au hotarat închiderea fabricilor de procesat materia primă și fermele de animale trebuie condamnati la moarte pentru subminarea economiei nationale.
acum 25 ani existau 10 de fabrici de zahar…..acum slava !
Corupție mare. Nimeni nu o poate explica, decât prin … „corupție” și „mister”. Și „grele moșteniri”
„aveam flotă” ? De unde ?
Și dă-i, și ”scrie”, generație optzecistă!