ACTUALITATEAfișul primului film documentar românesc „Eminescu, Veronica, Creangă” (1914), expus la Muzeul...

Afișul primului film documentar românesc „Eminescu, Veronica, Creangă” (1914), expus la Muzeul de Istorie, de Ziua Culturii Naționale

Afișul primului film documentar românesc „Eminescu, Veronica, Creangă”, realizat de Octav Minar și editat de Casa Pathé Frères, în 1914, va fi expus, vineri, de Ziua Culturii Naționale, la Muzeul Național de Istorie al României (MNIR).

Potrivit MNRI, afișul, recuperat în anii ’80, din podul unei case, în timpul demolării cartierului Uranus, face parte din colecția Asociației „Muzeul Jucăriilor”, partener apropiat al MNIR, și a fost restaurat recent în laboratorul de restaurare carte a muzeului.

Cu aceeași ocazie,  anunță MNRI într-un comunicat postat pe Facebook, va avea loc, într-un cadru restrâns, fără participarea publicului, situație impusă de pandemie, deschiderea oficială a expoziției „Fragment. Experiența restaurării”, moment ce va fi disponibil online, pe pagina oficială de Facebook și pe canalul de YouTube ale muzeului.

Expoziția, deschisă publicului încă din luna decembrie a anului care tocmai s-a încheiat, propune vizitatorilor o incursiune în fascinanta lume a restaurării patrimoniului, dezvăluind modul în care obiectele muzeale dobândesc noi etape în existența lor, prin activitățile profesioniste desfășurate în laboratoarele de restaurare ale Muzeului Național de Istorie a României: carte, ceramică, lemn, metal, pictură și textile.

Astfel, vizitatorii vor putea descoperi istoria, altfel povestită, cu ajutorul celor peste 200 de bunuri culturale restaurate (unele etalate în premieră, altele clasate în categoria Tezaur), precum și detalii mai puțin cunoscute despre activitatea de restaurare și importanța acesteia pentru managementul colecțiilor muzeale.

Accesul în expozițiile permanente și temporare ale muzeului va fi gratuit în data de 15 ianuarie, precizează MNRI.

 

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul globalist și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume cauze conservatoare și/sau naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă dorești să ai ce citi în continuare, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...