vineri, iunie 14, 2024
ACTUALITATEȘeful Arhivelor Patriarhiei Române demolează cartea lui OJ Schmitt despre BOR: Cartea...

Șeful Arhivelor Patriarhiei Române demolează cartea lui OJ Schmitt despre BOR: Cartea sa nu este doar neștiințifică, ci chiar antiștiințifică, parcă e scrisă de un procuror

Părintele Dorin Demostene Iancu, Directorul Arhivelor Patriarhiei Române, a realizat o recenzie la volumul „Biserica de Stat sau Biserica în Stat? O istorie a Bisericii Ortodoxe Române 1918-2023”, scris de austriacul Oliver Jens Schmitt, publicată de agenția de presă Basilica a Patriarhiei Române.

În analiza sa, părintele Dorin-Demostene Iancu arată că lucrarea „apărută la Editura Humanitas în anul 2023, nu este o lucrare științifică. Autorul încalcă normele elementare de cercetare istorică din dorința de a demonstra concluzii prestabilite”.

Conform directorului Arhivelor Patriarhiei Române, cartea austriacului „nu este doar neștiințifică, ci chiar antiștiințifică. Ea ar trebui dată drept model despre cum nu trebuie să se desfășoare cercetarea istorică”.

La finalul recenziei de 41 de pagini, părintele Iancu concluzionează că această carte „este în cea mai mare parte neadevărată, tendențioasă, o istorie scrisă parcă de un procuror, care se lamentează în privința situației Bisericii Greco-Catolice și condamnă atitudinea BOR în această problemă. Istoria lui O.J. Schmitt nu este scrisă sine ira et studio, neutră, nepărtinitoare, ci se aseamănă cu istoriile scrise în perioada totalitarismului”.

Cartea austriacului Schmitt a fost criticată de numeroase personalități intelectuale române, de la profesorul Paul Aligică la sociologul Mirel Bănică.

Istoricul Mircea Abrudan a scris că acest volum este „un linșaj”. Președintele Academiei, Ioan-Aurel Pop, a criticat și el demersul austriaco-elvețianului.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

  1. Un austriac , un prieten …. Si gloabele , intelectuali lui Basescu ? Ce adunare mizera scrie despre suferintele biserici romane !

  2. Am făcut o primă lectură la documentul pdf, integrala recenziei.

    O disecare la milimetru a minciunilor crase ale lui Oliver Schmitt.

    unele minciuni sunt atât de veninoase, procese de intenție penibile sub demnitatea unui istoric. Acuzații gen părintele Stăniloae a pregătit terenul pentru războiul rece și alte idioțenii care sunt efectiv niște postări cretine pe facebook. Dacă licheaua de Oliver ar scrie așa ceva in Germania, l-ar da afară de la Academie, că aia nu e știință ci postări isterice pe facebook.

    Dar aici in colonie are voie, cu binecuvântarea ratatului afacerist de Liiceanu, la publicul userist care face spume la gură când aude de BOR, aici merge maculatura asta rolleristă, că sclaveții se inchină șefilor occidentali care ii scuipă in cap, pe ei și pe părintii lor.

    O clipă nu le trece prin cap că un cretin din neamul lui Hitler ii acuză de fascism pe ei :))) nu văd ridicolul , așa de lipsiți de demnitate și simț critic au ajuns….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE