luni, septembrie 25, 2023
ACTUALITATEProf. Paul Aligică scrie că reacția autorilor petiției privind Paștile la articolul...

Prof. Paul Aligică scrie că reacția autorilor petiției privind Paștile la articolul pr. Ioniță „îi descalifică” și anunță că se pregătește lansarea unui „instrument” prin care „va fi legitimat ideologic și istoriografic cadrul de atac ideologic și de demantelare sociala si instituțională la adresa BOR”

Profesorul universitar Paul Dragoș Aligică a scris că felul în care autorii petiției privind schimbarea datei Paștilor în România au reacționat la articolul consilierului patriarhal, pr. Viorel Ioniță, îi „descalifică” pe inițiatori.

Intelectualul român a remarcat că reacțiile acestora „au virat spre atacuri la persoană, insulte și transformarea oricăror pretenții de dialog si deliberare în somație”.

„Reacțiile la publicarea de către Părintele Profesor Viorel Ioniță în platformele oficiale ale BOR a unei poziții față de petiția în cauza, au discreditat total vectorii inițiativei. Asta nu înseamnă că inițiativă nu ar fi susținută în bună credință de majoritatea semnatarilor care s-au raliat apelului.

Dar modul în care reacția acestor „lideri de opinie”, unii dintre ei apropiați cercurilor ecleziastice, a virat spre atacuri la persoană, insulte și transformarea oricăror pretenții de dialog și deliberare în somație, impozitie și polemică grosieră, îi descalifică pe acești oameni care s-au erijat în vârfuri de lance ai unei inițiative despre care acum este clar că oricare ar fi fost resorturile intitiale, a produs o mare tulburare în sânul Bisericii exact în momentul în care exact din motivele geopolitice invocate, NU ar fi trebuit să se întâmple așa ceva.
Personal — cineva care NU a pretins niciodată că este apropiat cercurilor BOR sau că ar avea niște relații speciale cu ierarhia sau instituțiile asociate acesteia, sau că ar fi purtător laic de mesaj evanghelic și ecclesiastic în viață publică– sunt stupefiat de modul în care acești oameni au găsit de cuviință (a) să răspundă unui text publicat pe platformele oficiale ale BOR (b) să trateze un părinte profesor, consilier patriarhal și decorat de Patriarhie, precum și (c) de modul în care privesc și tratează nu doar preopinentii în acesta dispută artificială dar și credincioșii simpli, ierarhii, preoții și monahii BOR.

Inițiativa a fost o eroare. Intenția a fost poate bună și onorabilă. A fost un politică și personală nu religioasă și socială dar, așa cum a fost, să zicem că a fost venită din bune intenții.

Dar a fost nefericit pusă în practică, nu în modul inteligent, nu la momentul potrivit. O eroare în termeni ecleziastici. O eroare în termeni politici. În mod ironic, o eroare politică și contra interesului național, de la niște oameni care sunt gata să pună și joace totul -de la religie până la relațiile personale- pe linia propagandei politice a cărei logică se presupune că o înțeleg, din moment ce îi dăruiesc atât de mult.
A fost un dar de dezbinare, confuzie și contra-propagandă făcut dușmanilor României și ai Occidentului. O eroare în termeni umani și sociali care devoalează față urâtă a celor care pentru un moft și o ofuscare sunt capabil să calce în picioare prietenii vechi sau să încurajeze discreditarea unui fost profesor și mentor.
Onorabil și înțelept este că acum să se tragă linie și să se oprească această nebunie. Petiția a fost depusă. Sinodul o va lua în considerare. Gata. Să mergem mai departe.
Pentru că ceea urmează nu va fi deloc ușor pentru BOR”, a scris profesorul Aligică.

Cunoscutul intelectual a spus că în curând se va lansa o carte, scrisă de austriaco-elvețianul Oliver Jens Schmitt, care va fi folosită drept „instrumentul si referința cheie prin care va fi legitimat ideologic si istoriografic cadrul de atac ideologic si de demantelare sociala si instituțională la adresa BOR, pentru multa vreme de acum înainte”.

„Va fi lansat public curând și va începe să facă valuri ceva ce va deveni foarte probabil instrumentul și referință cheie prin care va fi legitimat ideologic și istoriografic cadrul de atac ideologic și de demantelare socială și instituțională la adresa BOR, pentru multă vreme de acum înainte. Mai jos este coperta.
Din acest punct de vedere nu se putea imagina o conjunctură mai nefericită decât actuală stare a comunității credincioșilor și imaginea creată asupra BOR și ortodoxiei de tulburările aduse de inițiatorii petiției.
Ceea ce va urmă de acum înainte -iar revizionismele și reevaluările istoriografice de acest tip sunt doar o pregustare a ceea ce va să vină- va pune la încercare în mod masiv BOR că organizație, că entitate instituțională ce va trebui să răspundă și să funcționeze în contextul informațional, mediatic, ideologic, cultural și politic contemporan.
Pare de bun simt că BOR să se adune și să fie pregătită.
Mare cum a părut această tulburare recentă, este insignifiantă în raport cu profunzimea și intensitatea a ceea ce e pus deja în mișcare și va să vină pentru toate bisericile și comunitățile de credincioși, în cartea vremurilor pe care ne-a fost dat să le trăim…”, a conchis acesta.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

1 COMENTARIU

  1. Partea bună cu această dare in stambă a haitei băsiste este că o mare parte din oameni s-au trezit că acești cai troieni din biserică au fost pregătiți pentru aceste momente, să atace din interior Biserica după nenumăratele atacuri din exterior.

    acești oameni imbătați de putere și animați de ură gravă vor primi funcții, sinecuri și titluri de la americani care acum construiesc viitoarea guvernare.

    Dar când le va fi lumea mai dragă, Dumnezeu le va cere socoteală …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate