miercuri, iulie 17, 2024
ACTUALITATEArhiepiscopul Irineu al Alba-Iuliei spune că dacă ardelenii ar fi renunțat la...

Arhiepiscopul Irineu al Alba-Iuliei spune că dacă ardelenii ar fi renunțat la ortodoxie „ar fi fost calvinizați și deznaționalizați, și-ar fi pierdut, deci, identitatea lor etnică”

ÎPS Irineu al Alba-Iuliei a vorbit despre rolul pe care l-au avut ierarhii ardeleni care au apărat ortodoxia în zonă.

Într-o vizită la Mănăstirea „Sf. Ier. Ilie Iorest şi Sava Brancovici” din Valea Bistrei, arhiepiscopul Alba-Iuliei a spus că dacă ardelenii ar fi renunțat la ortodoxie în favoarea unei alte confesiuni, occidentale, și-ar fi pierdut identitatea etnică, informează Basilica.

„Ne întrebăm ce s-ar fi întâmplat, oare, cu înaintașii noștri ardeleni din secolul al XVII-lea, dacă iluștrii Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici n-ar fi luptat cu dârzenie pentru apărarea Legii strămoșești. Cu siguranță, românii din acest mirific paradis autohton ar fi fost calvinizați și deznaționalizați, și-ar fi pierdut, deci, identitatea lor etnică”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Însă, sub călăuzirea înțeleaptă a marilor arhipăstori ai Bălgradului și sunt aripile protectoare ale Ortodoxiei, înaintașii noștri și-au vindecat rănile și și-au alinat durerile, pentru a rezista în fața dușmanului cotropitor. Deviza credincioșilor români din Transilvania era: Iar noi locului de ținem / Cum am fost, așa rămânem”, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

Ierarhul Alba-Iuliei s-a referit, desigur, la perioadele în care Ardealul a fost sub ocupație străină, iar aceștia au încercat să deznaționalizeze românii prin convertirea lor, forțată, la catolicism, calvinism și ulterior greco-catolicism.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. “La unele popoare vecine, catolicismul, cu limba latina ca vesmant ( uneori si limba a cancelariilor si administratiei) a putut dezbina: pe croati catolicismul i-a instrainat de sarbii ortodocsi, pe polonezi i-a desprins de massa slava, pe ungurii catolici i-a putut invrajbi cu cei reformati. La noi insa s-a intamplat ceva uimitor istoriceste, in Transilvania aceea a tuturor descalecarilor rom^nesti: tocmai dezbinarea religioasa ne-a favorizat unirea, si anume prin limba latina, care ne-a aratat drumul. Nu vom invoca niciodata indeajuns _ spre a arata cine suntem si cum ne-am regasit_ dezbinarea religioasa ce s-a produs intre rom^ni , sub actiunea calculata a puterilor stapanitoare, prin ralierea unei parti a populatiei autohtone la catolicism. Dar cei care urzisera scoaterea rom^nitatii din matca ei uitasera de limba, de limba latina! Iar limba aceasta, in mana latinistilor ardeleni, a devenit instrumentul de trezire a rom^nitati si, pana la urma, de unificare a ei.”( Constantin Noica) In concluzie: Inaltul-Ierarh s-a abtinut sa-i atace pe greco-catolici, in timp ce autorul articolului , Calin Duma Carp, nu s-a putut abtine. De ce oare ? Din cauza lipsei de cultura, de educatie, sau de inteligenta?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE