joi, septembrie 21, 2023
ȘTIRIProf. Ioan-Aurel Pop apără ortodoxia, după cartea lui Jens Schmitt: Nimeni n-are...

Prof. Ioan-Aurel Pop apără ortodoxia, după cartea lui Jens Schmitt: Nimeni n-are dreptul să ne spună că a fost bună sau rea! Iertați-mă, dar eu m-am dus în Austria să-i spun că biserica lui n-a fost bună?

Profesorul universitar Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, a afirmat că credința ortodoxă este cea care a unit românii de-a lungul timpului și că din acest motiv „nimeni n-are dreptul să ne spună că a fost bună sau rea”.

El s-a referit la cartea austriacului Oliver Jens Schmit despre istoria Bisericii Ortodoxe Române. Președintele Academiei a declarat că acesta este „un străin care ne învață din vârful buzelor că ortodoxia nu e bună”.

„Grupurile de oameni au fost ținute împreună prin credință. Și ne-am salvat de foarte multe ori, prin credință. Eu nu pot să spun nimănui și nici nu spun, că a mea credință e singura adevărată.

Dar spun că această credință în Dumnezeu pe care o are fiecare om pe noi ne-a salvat în forma pe care am avut-o noi. De-aceea, nimeni n-are dreptul să ne spună că a fost bună sau rea. Apropo de o istorie a Bisericii Ortodoxe făcută acuma de un străin care ne învață din vârful buzelor că ortodoxia nu e bună. Iertați-mă! Eu m-am dus în Austria să-i spun că biserica lui n-a fost bună?

Câte exemple am eu de preoți sau episcopi austrieci care au făcut lucruri necurate? M-am dus eu să-l învăț ce e biserica lui? Ei ne învață pentru că încă suntem considerați popor periferic, de la marginile imperiului, care n-am fost fideli și credincioși și care ne-am rupt…că vremea imperiilor trecuse”, a explicat profesorul Ioan-Aurel Pop la Brașov, în conferința “Este formarea poporului român o enigmă sau un miracol?”.

Cartea austriacului Schmitt a fost criticată de numeroase personalități intelectuale române, de la profesorul Paul Aligică la sociologul Mirel Bănică.

Istoricul Mircea Abrudan a scris că acest volum este „un linșaj”.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

4 COMENTARII

  • Ion Pascu:

   noi n-avem nimic cu austriacul, da cand faci parte din poporul lui Adolf Hitler, preferabil să nu te __tă grija de fascismul inchipuit al altora. Să se ocupe de OMV, Reifeisen etc. care virează bani lui Putin chiar și in război, nu să il insulte pe Patriarhul Daniel care nu a dat un șfanț rușilor.

 1. Biserica austriecilor a venit in Ardeal și a distrus cu tunurile mănăstirile românilor ca să treacă la greco-catolici. Asta după ce 400 de ani ungurii ne-au interzis să facem biserici de piatră.

  Elveția și Austria lui Schmitt fac bani grei cu rușii, atât cu statul cât și cu oligarhii prin petrol, rafinării și bănci. Vorbim de miliarde de euro

  Și vine acest vector de influență austriac și ne acuză pe noi, românii că suntem putiniști ???

  Cât de prost să fii să nu vezi minciuna și ipocrizia?

  Vai de românii care il aplaudă pentru că le ațâță lor patimile , indivia și ura socială față de preoții care i-au botezat și le-au făcut slujbele…

  Nu iși dau seama că iși semnează viitoarea iobăgie cand iți scuipi țara și Biserica in timp ce IKEA iți rade pădurile, OMV iți stoarce gazul și petrolu0, EON iti umflă facturile iar Reifeisen și Erste iți umflă dobânzile…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate