sâmbătă, iulie 20, 2024
ACTUALITATEIstoricul și cercetătorul Mircea Abrudan despre cartea austriacului Schmitt privind Biserica: Pare...

Istoricul și cercetătorul Mircea Abrudan despre cartea austriacului Schmitt privind Biserica: Pare scrisă la comandă pe genunchi. Linșaj

Istoricul și cercetătorul Mircea Gheorghe Abrudan a comentat lansarea volumului „O istorie a Bisericii Ortodoxe Române”, apărut la Editura Humanitas.

În opinia cercetătorului științific la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca, cartea reprezintă un „linșaj” la adresa Bisericii.

„Grobianismul abject al lansărilor cărții lui OJSchmitt de la Cluj (am participat) și București (am urmărit on-line) manifestat în discursurile extrem de agresive și descalificante intelectual ale amfitrionilor arată de fapt miza și scopul cărții: linșajul mediatic al instituției a cărei istorie în ultimii o sută și ceva de ani pretinde că o restituie. Prin aceste evenimente, Editura Humanitas cade într-o hrubă hidoasă, ceea ce e foarte trist. În ceea ce-l privește pe autor (pe care l-am cunoscut în decembrie 2014 la Cluj-Napoca cu ocazia lansării cărții despre Skanderbeg în românește, pe care o am cu autograf și pe care nimeni dintre vorbitori nu o mai pomenește acum, pentru că nu servește profilului de istoric contemporanist pe care-l afișează de vreo 6-7 ani), evoluția sa istoriografică e una spectaculoasă, fiindcă de la medievist și bizantinolog la specialist în fascism și comunism e cale lungă, strict profesional vorbind. Aici ar fi de reflectat și de întrebat: care-i miza, ce sau cine a determinat metamorfoza sa, pentru că transformarea e una majoră din punct de vedere al profilului unui istoric al secolului XXI, când cercetătorii se focalizează și ultraspecializează pe perioade limitate de timp, chiar și un secol fiind o durată extrem de mare, darămite saltul de la sec. 15 la sec. 20”, a explicat Abrudan.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Istoricul a spus că volumul „pare scris pe genunchi, la comandă”.

„Despre cartea referitoare la BOR între 1918 și 2023 sunt sigur că o seamă de colegi, din rândul istoricilor profesioniști și specialiști ai perioadei vizate, vor scrie în vremea următoare și o vor face în mod competent, eu mă rezum în a menționa că aceasta pare scrisă la comandă pe genunchi, și dincolo de discurs, osatura ei e defectuoasă tocmai pentru că nu apelează la surse primare, totul fiind fundamentat sau speculat pe literatura de specialitate, aleasă (omisă !?!) însă selectiv, ceea ce e evident pentru orice istoric onest care cunoaște epoca/epocile și literatura de specialitate.
Pe de altă parte, cartea cea nouă a lui OJS ar trebui să ducă la coagularea unei echipe serioase de istorici români (sunt destui, cu o operă importantă și relevantă) laici și clerici, care să redacteze în comun o nouă sinteză sau un nou tratat de istorie a Bisericii Ortodoxe Române de la începutul secolului 19 până în prezent, ceea ce ar reprezenta un real câștig atât pentru societatea românească, cât și pentru biserica majoritară și ne-ar ajuta să ieșim din cercuri vicioase, presupoziții, bănuieli, acuze, părerologie etc. Dixi et salvavi animam meam!”, a concluzionat Abrudan.

Un alt intelectual român, profesorul Paul Dragoș Aligică, a caracterizat volumul în cauză drept  instrument” prin care „va fi legitimat ideologic și istoriografic cadrul de atac ideologic și de demantelare sociala si instituțională la adresa BOR”

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

  1. Liiceanu a ajuns un boșorog trădător de țară, ahtiat de imagine și vânzări, o jalnică figură de care Noica s-ar rușina. Un intelectual mediocru, fără strălucire și in esență ratat.

    S-a luat de Dumnezeu, s-a luat de Iisus, acum logic că scuipă pe Biserica strămoșilor lui , care l-a scos din negurile vremurilor și ne-a adus aici unde suntem. Vrea autostrăzi și iși vinde sufletul pentru autostrăzi.

    a susținut corupția lui băsescu și face pe moralistul.

    in plus ii e frică de moarte și deși pozează in intelectualul ateu, s-a pus bine cu un episcop greco-catolic să ii facă înmormântarea. Păi dacă ești așa de mare erou anticreștin, de ce trișezi și te pui bine cu preoții? De ce nu iti asumi porcăriile scrise in cărți și să te duci să te ardă spitalul științific să te facă ei compost? aaaa, nu merge cu ego-ul bolnav al lui Liiceanu, ii e frică, vrea totuși ceremonie si onoruri plus să investească niște acțiuni și la Dumnezeu că cine știe…. Un laș ordinar acest editor care a devenit bogat prin semnătura ministrului Pleșu, amicul lui

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE