marți, martie 5, 2024
ACTUALITATETrădare de țară! România va finanța bugetul de stat al Ucrainei, în...

Trădare de țară! România va finanța bugetul de stat al Ucrainei, în timp ce se împrumută la dobânzi colosale pe piețele financiare

Parlamentul României se pregătește să voteze un acord prin care suntem obligați să contribuim la finanțarea deficitului bugetar din Ucraina, conform BZI.

În susținerea demersului, guvernanții României invocă Regulamentul (UE) 2022/2463. Totuși, acesta prevede doar posibilitatea de finanțare a Ucrainei, fiind un act voluntar al fiecărui stat.

În plus, finanțarea merge către un stat non-UE.

Astfel, prin proiectul ajuns pe masa senatorulor, ar urma să se aloce 60 de milioane de euro din bugetul României. Banii ar subvenționa dobânzile unor împrumuturi pe 35 de ani acordate Ucrainei.

Nota de fundamentare a proiectului

„În contextul războiului de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei, statele membre au demonstrat o unitate fără precedent în condamnarea acțiunilor Rusiei și în acordarea de sprijin Ucrainei. În aceste condiții, de la declanșarea conflictului armat și până în mai 2023, Uniunea Europeană, reprezentată de statele membre și instituțiile financiare europene au oferit un sprijin amplu Ucrainei, în valoare de 70 de miliarde euro.

Deși bugetul UE are un caracter multianual menit să asigure stabilitate și predictibilitate, ca urmare a multiplelor provocări neașteptate, fără precedent și de o mare amplitudine financiară, bugetul și-a atins limitările în ceea ce privește capacitatea financiară de a răspunde evenimentelor majore.

Acest fapt a determinat Comisia Europeană să caute soluții noi care să răspundă acestor provocări și, totodată să mențină acordarea sprijinului financiar către Ucraina.
Astfel, în ceea ce privește ajutorul acordat de UE Ucrainei, a fost instituit un instrument de asistență macrofinanciară (MFA+) prin care se stabilesc resursele necesare continuării sprijinului financiar. O sumă de maximum 18 miliarde euro, a fost pusă la dispoziția guvernului ucrainean sub formă de împrumuturi. Comisia Europeană acordă acest sprijin în cadrul instrumentului, în conformitate cu principiile și obiectivele UE în materie de politică externă.

Obiectivul general al instrumentului este de a contribui la acoperirea, pentru anul 2023, a deficitului de finanțare al bugetului de stat al Ucrainei, prin punerea la dispoziția acesteia a unui ajutor financiar pe termen scurt în condiții foarte avantajoase”, se arată în nota de fundamentare.

Contribuția României este de circa 49,30 milioane de euro

Conform estimărilor Comisiei Europene, contribuția României pentru perioada 2024-2027 este de circa 49,30 milioane de euro. Totuși, în fișa financiară din nota de fundamentare a proiectului de lege sunt trecute 60 milioane de euro.

„Ținând cont de situația Ucrainei, UE oferă un sprijin suplimentar, din partea statelor, prin acoperirea costurilor privind rata dobânzii. Subvenția pentru dobândă va fi suportată de către statele membre, prin contribuții voluntare suplimentare. Astfel, conform estimărilor Comisiei Europene, contribuția României pentru perioada 2024-2027 este de cca. 49,30 mil. euro”, se arată în nota de fundamentare a proiectului legislativ.

Ordonanța de urgență poaate fi accesată aici.

Nota de fundamentare poate fi acccesată aici.

Paradoxul e că, în timp ce vrea să ajute Ucraina, România se împrumută la dobânzi colosale de pe piețele financiare.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

7 COMENTARII

 1. 60 mil euro sunt bani de seminte. Dar cand cumperi echipamente militare vechi de zeci de ani de la alte state cu miliarde de euro nu subventionezi bugetul alora?

 2. Bai oameni fără memorie!
  , 👍☺️☺️☺️
  De acord cu Dobânda de 200%vred mai realist ca și noi ne împrumutăm la greu.
  Și după ce plătesc dobânda sa ne dea înapoi tot ce a investit România la Krivoirog, ca ei au furat totul inclusiv Calculatoarele…
  Banii pe munca fizica, cea inginereasca de proiectare de la IPROMET București, colective întregi de Ingineri, proiectanți, centrul de calcul…
  Și banii valuta forte băgați acolo în viitorul combinat Metalurgic unic în Europa, gândit și finanțat de România…
  Ca ei puneau la dispoziție zăcământul și terenul de construcție…
  Dacă le ceri asta, și nu au banii sa plătească la prețul pieței actualizate în milioane de tone de Minereu de fier…
  Asta la Vista Pretini… 👍☺️🤗🤗

 3. Bă, bancherii ar trebui să ne facă dobânzi de 1000% la împrumuturi, cum tu națiune cu wc-uri in fundul curții să finanțezi bugetele altor state? Eu așa aș face rânjind in fața “autorităților” : Vreți bani? 1000% dobânda! De ce vă cer atât de mult!? Sclavii nu au țară!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE