luni, mai 20, 2024
ACTUALITATERomânia experimentează noi tehnologii pentru stimularea precipitațiilor

România experimentează noi tehnologii pentru stimularea precipitațiilor

Ministerul Agriculturii, prin instituțiile din subordine, lucrează la noi tehnologii pentru stimularea precipitațiilor, având gtijă în același timp ca norii care aduc grindină să fie risipiți, informează Televiziunea Română.

România, ca multe alte țări, are o probleme cu secetă și în unele zone e nevoie urgentă de precipitații iar utoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor experimentează noi tehnologii pentru stimularea ploii.

Practic, programul experimental de mică amploare a avut loc în luna noiembrie a anului trecut, timp de 10 zile, în regiunea Olteniei, iar pentru asta a fost folosită tehnologia aviației.

Autoritatea a acționat atât asupra norilor cu dezvoltare verticală, adică acei nori ca de vată, care iau fel și fel de forme pe cer, cât și asupra sistemelor noroase stratiforme, adică norii aceia de joasă altitudine. Concret, cu ajutorul unor combinații de substanțe, numite agenți activi de insămâțare glaciogeni și higroscopici, norii au fost stimulați sa producă precipitații. Pentru asta a fost folosit un avion de mici dimensiuni, cu caracteristici de înaltă performanță și siguranță în îndeplinirea activităților de intervenții active în atmosferă.

Deși testele experimentale au fost făcute timp de 10 zile, doar trei au fost cu succes. Adică în aceste zile au fost îndeplinite condițiile de însămânțare, iar rezultatele am putea spune că sunt bune. În urma acestor acțiuni specialiștii au observat o creștere locală a precpitatiilor cu 5-10 litri pe metru pătrat.

Sursa citată subliniază faptul că aceste teste experimentale pentru stimularea precipitațiilor sunt făcute sub supravegherea specialiștilor în domeniu și nu se pune problema de eliberare in atmosfera a unor substanțe toxice.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE