ACTUALITATERevista Presei pentru o agendă națională: 25 februarie

Revista Presei pentru o agendă națională: 25 februarie

NAȚIONAL

 1. Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni (IATA) a anunţat lansarea unui permis de călătorie la finalul lunii martie, care va conține rezultatele testelor și certificatele de vaccinare anti-COVID pentru cei care doresc să călătorească cu avionul. Mai multe detalii la sursă.
 2. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că va retrage din dezbaterea publică ordinul prin care limita la 5 numărul porcilor pe care o persoană îi poate crește în gospodărie. Mai multe detalii la sursă.
 3. Autoritățile și majoritatea presei ignoră cu desăvârșire problema gravă pusă de Pactul verde european care, așa cum a fost negociat de România, va conduce la închiderea cvasitotală a minelor pe cărbune. Guvernul a aprobat miercuri o hotărâre prin care sunt plătite sumele reglementate prin contractul colectiv de muncă ale minerilor din Valea Jiului. Mai multe detalii la sursă.
 4. Legea pentru desființarea pensiilor speciale pentru parlamentari a fost promulgată de președintele Iohannis. Mai multe detalii la sursă.
 5. Româncele amână decizia de a face copii chiar şi peste pragul de 35 de ani. Mai multe detalii la sursă.
 6. Datoria guvernamentală a ajuns la finele lui 2020 la 498,3 miliarde lei şi la o pondere de 47,7% din PIB, faţă de 35,3% din PIB cât reprezenta în 2019, arată datele publicate de Ministerul de Finanţe. În 2019, datoria administraţiei publice se ridica la 373 miliarde lei. Mai multe detalii la sursă.
 7. Parlamentarii Alianței pentru Unirea Românilor au depus un amendament care prevede eliminarea măștii în spațiile exterioare și purtarea acesteia doar în spațiile închise și în instituțiile publice. Mai multe detalii la sursă.
 8. Potrivit Ministerului Transporturilor reabilitarea unui drum de 1 km costă 800.000 de euro. România are o reţea de 16.000 de km de drumuri naționale, dintre care aproape 60% au durata de folosință depășită. Mai multe detalii la sursă.
 9. Sute de polițiști au protestat miercuri în fața Palatului Cotroceni, deoarece sunt nemulțumiți de decizia Guvernului de a îngheţa salariile şi de a tăia sporurile. Protestatarii au cerut demisia Guvernului. Mai multe detalii la sursă.
 10. Ford Craiova a anunțat miercuri că va suspenda temporar producţia de vehicule şi motoare, timp de 8 zile, începând cu 26 februarie, din cauza problemelor legate de furnizarea de semiconductori, situație care afectează o mare parte din industria auto globală. Mai multe detalii la sursă.
 11. Potrivit Serviciului Permise, la începutul anului 2021, în România erau înmatriculate nouă milioane de mașini. Aproape 80% din ele sunt mai vechi de zece ani. Mai multe detalii la sursă.
 12. România are cele mai multe nașteri din Europa la nivelul fetelor sub 15 ani, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Mai multe detalii la sursă.
 13. România, pe locul doi în UE la creșterea albinelor cu aproape 2 milioane de stupi și o producție de miere de peste 25.000 de tone. Mai multe detalii la sursă.

ROMÂNII MINORITARI DIN ROMÂNIA

 1. Numeroase abuzuri și ilegalități semnalate la primăria cu conducere exclusiv UDMR de la Carei sunt total ignorate de organele competente de cercetare în timp ce alți primari sau demnitari români sunt cercetați și reținuți pentru fapte similare. Mai multe detalii la sursă.
 2. Conducerea exclusiv UDMR a municipiului Carei nu va finaliza înainte de sfârșitul lunii martie proiectul de buget. Mai multe detalii la sursă.

MINORITĂȚI ETNICE

 1. Pentru a îndeplini dorința UDMR de a controla și Gradina Zoologică, administrația Tg-Mureș a comasat ilegal Platoul Cornești și Gradina Zoologică Târgu Mureș. Mai mult decât atât, în funcția de director, a fost numit pe criterii politice Kopacz András, zootehnistul prezentat drept “doctor”. Mai multe detalii la sursă.
 2. Directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică şi Resurse Montane Miercurea Ciuc din cadrul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, Szép Róbert, a fost numit secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi pădurilor. Mai multe detalii la sursă.
 3. În urma negocierilor dintre partidele aflate în alianța de la guvernare, postul de Prefect al județului Satu Mare, îi revine ONG ului UDMR iar cei doi subprefecți vor fi de la PNL și USR-PLUS. Mai multe detalii la sursă.

INTERNAȚIONAL

 1. Cenzura Google se adâncește: conținutul care încurajează folosirea remediilor naturiste, a rugăciunii sau a ritualurilor în locul tratamentului medical va fi șters de pe YouTube. Mai multe detalii la sursă.
 2. Criza demografică este cea mai mare provocare a viitorului deceniu în statele din centrul și estul Europei, arată un raport al băncii austriece Erste, acționar majoritar al BCR. Mai multe detalii la sursă.
 3. Vârsta medie a femeilor din Uniunea Europeană care au devenit pentru prima dată mame a crescut gradual în ultimii ani şi s-a situat la 29,4 de ani în 2019, potrivit datelor publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).Mai multe detalii la sursă.
 4. Parlamentul israelian a autorizat miercuri Ministerul Sănătăţii să comunice altor autorităţi identitatea persoanelor nevaccinate împotriva noului coronavirus. Mai multe detalii la sursă.
 5. Joe Biden forțează demisia unui procuror federal care investighează Democrați din Illinois. Mai multe detalii la sursă.
 6. Judecătorul Clarence Thomas și-a exprimat opoziția față de decizia Curții Supreme de a nu audia o contestație a hotărârii instanței din Pennsylvania, care a permis numărarea buletinelor de vot primite la trei zile după ziua alegerilor prezidențiale. Mai multe detalii la sursă.
 7. Guvernul israelian va iniţia pregătiri pentru o posibilă intervenţie militară împotriva programului nuclear iranian, iar, în contextul tensiunilor, Statele Unite şi Israelul vor organiza consultări pe această temă. Mai multe detalii la sursă.
 8. Guvernul venezuelean a expulzat-o pe Isabel Brilhante Pedrosa după ce UE a impus luni sancțiuni împotriva a 19 oficiali venezueleni. Mai multe detalii la sursă.
 9. Președintele rus Vladimir Putin le-a cerut serviciilor secrete ale Rusiei să stopeze o presupusă politica occidentală „agresivă” împotriva ţării sale, într-unul dintre cele mai dure rechizitorii anti-occidentale. Mai multe detalii la sursă.

COMUNITĂȚI ISTORICE

 1. Președintele Partidului Neamului Românesc din Timoc, dr. Predrag Balașevici, a declarat în cadrul unei vizite, în Parlamentul României că oamenii din Bor sunt expropriați (la prețuri de nimic) de o firmă chineză care se ocupă cu extragerea cuprului și aurului. Mai mult decât, aceeași firmă a produs o catastrofă ecologică în zonă (cu sulfuri, cianuri), iar oamenii se îmbolnăvesc din cauza poluării. La ora actuală, în Timocul sârbesc sunt aproximativ 300. 000 de români, din care numai vreo 45.000 s-au declarat români, de teama repercursiunilor. Mai multe detalii la sursă.
 2. Consiliul Regional Cernăuți, prin intermediul prim-vicepreședintele Mîkola Guitor, a dat asigurări că va sprijini activ dezvoltarea comunei Herța. Mai multe detalii la sursă.
 3. Directorul Şcolii generale româneşti din oraşul Aletea, Ungaria, Petru Selejan anunţă că instituţia pe care o conduce este în căutare de noi cadre didactice. Mai multe detalii la sursă.

DIASPORA

 1. Marea Britanie: Aproape un milion de lucrători străini au plecat anul trecut din Marea Britanie. Potrivit cifrelor oficiului de statistică britanic, majoritatea lucrătorilor care au plecat erau născuți în Europa. Mai multe detalii la sursă.
 2. Germania: Un român a încasat de la statul german, timp de 12 ani, câteva zeci de mii de euro, pentru îngrijirea, fictivă, a peste 100 de copii. Mai multe detalii la sursă.
 3. Italia: Alţi 12 români au făcut plângeri împotriva companiei Mondo Convenienza, după ce în urmă cu câteva săptămâni opt salariaţi au dezvăluit condiţiile inumane în care muncesc. Compania Mondo Convenienza, care se ocupă de transport şi distribuţie mobilă, nu este la prima abatere, angajaţii denunţând programul lung, munca istovitoare, plata incorectă și chiar amenințări sau jigniri cu tentă rasistă și xenofobă. Mai multe detalii la sursă.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate