Mai mulți deputați au depus la Parlament, în 09 februarie 2021, un proiect legislativ privind repatrierea moaștelor Sfinților Mărturisitori Ardeleni, informează Basilica.
Deputatul liberal Daniel Andrei Gheorghe a declarat faptul că acest proiect legislativ reprezintă un act de respect și demnitate națională.
„Este foarte trist ca la aproximativ 240 de ani de la plecarea lor dintre noi în Împărăţia cerească ei să nu-şi găsească odihna cea pururea de veci în pământul moşilor şi strămoşilor lor şi în pământul în care, din păcate, nu au mai fost lăsaţi să se întoarcă niciunul dintre ei, în pofida tuturor petiţiilor, şi au murit departe în pământ străin.
Astăzi, mai mult ca niciodată, suntem chemaţi să ne întoarcem către rădăcinile noastre ortodoxe. Să afirmăm, să mărturisim, să spunem clar: da, suntem ortodocşi şi suntem demni de moştenirea strămoşilor noştri. Moaştele acestor sfinţi nu pot sta pentru totdeauna în locuri complet nemeritate pentru nişte oameni care şi-au dat viaţa pentru credinţă”, a spus parlamentarul, conform sursei citate anterior.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.
Sfinții Ardeleni au murit în închisoarea Kufstein din landul austriac Tirol, în secolul al XVIII-lea, în vremea când autoritățile austriece impuneau unirea ortodocșilor din Transilvania cu Biserica papală de la Roma. Sf. Cuv. Visarion Sarai și Sf. Mc. Oprea Miclăuș au fost canonizați de Biserica Ortodoxă Română în 1950, iar Sf. Preoți Martiri Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel au fost canonizați în 1992. Cuv. Sofronie de la Cioara (canonizat în 1950) a fost singurul dintre Mărturisitorii Ardeleni care nu a murit în fortăreaţa de la Kufstein a fost Cuv. Sofronie de la Cioara, care s-a refugiat în Țara Românească după ce fusese închis de mai multe ori în Transilvania. Viața Sfinților Ardeleni poate fi lecturată aici.
Propunerea din Guvern cere identificarea și aducerea în țară a moaștelor Sf. Cuv. Mărturisitor Visarion Sarai, ale Sf. Mc. Oprea Miclăuș din Săliștea Sibiului și ale Sfinților Preoți Martiri Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel.
Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3Media.
În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Ministrul Afacerilor Externe, Ministrul Justiției, Ministrul Finanțelor Publice și Secretarul de Stat pentru Culte vor emite ordinul privind stabilirea procedurilor de identificare și repatriere a sfinților.
Sfintele lor moaște vor fi așezate, cu sprijinul Patriarhiei Române, la Biserica „Sfânta Treime” din Sibiel, conform proiectului de lege.