vineri, iunie 2, 2023
ACTUALITATEPreședintele Academiei Române reacționează după restricționarea accesului la documentele din Arhivele Naționale:...

Președintele Academiei Române reacționează după restricționarea accesului la documentele din Arhivele Naționale: O lovitură gravă pentru cercetarea istoriei!

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, i-a scris ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, după ce accesul la unele documente aflate în depozitele Arhivelor Naționale a fost restricționat, cu motivația că trebuie să fie inventariate, pentru a fi marcate cu „informații secrete”, relatează news.ro.

Profesorul Ioan-Aurel Pop i-a cerut ministrului Bode să  ia măsuri rapide pentru  eliminarea restricţiilor menţionate şi asigurarea integrităţii informaţiei relevante pentru istoria României.

„Este o lovitură gravă pentru cercetarea istoriei naţionale, în totală contradicţie cu practica din ultimele decenii, cu precedentul creat de activitatea Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România şi cu recomandările organismelor europene privind accesul la arhive”, s-a exprimat președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Oficialii Arhivelor Naționale au transmis că toate documentele solicitate sălilor de studiu  vor trece printr-un filtru al cenzurii, urmărindu-se oprirea accesului la informaţiile clasificate, indiferent de creator, conţinut şi anul în care au fost create aceste documente, pentru „respectarea măsurilor cu privire la protecţia informaţiilor clasificate”.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar  Lăptișor de matcă crud și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Această decizie a fost aspru criticată recent și de istorici. Spre exemplu, în opinia lui Mircea Stănescu,  „arhivistul devine un simplu instrument al Serviciilor de Informații”. Istoricul a avertizat că blocarea accesului oamenilor la informații reale, înseamnă distrugere directă a istoriei.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

36,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate