vineri, septembrie 22, 2023
ACTUALITATEIstoricul Mircea Stănescu, după ce Arhivele Naționale au cenzurat accesul la unele...

Istoricul Mircea Stănescu, după ce Arhivele Naționale au cenzurat accesul la unele documente: Suntem în război cu Memoria și Istoria țării noastre!

Arhivele Naționale ale României au anunțat că toate documentele din solicitate la sala de studiu trebuie verificate anterior, existând posibilitatea ca unele unități arhivistice solicitate să nu poată fi date spre cercetare, transmite rostonline.ro. Această măsură a fost luată imediat după ce mai mulți arhiviști au reclamat că   serviciile secrete au distrus documente din trecutul recent al României.

„În vederea asigurării respectării măsurilor cu privire la protecția informațiilor clasificate, vă informăm că există posibilitatea apariției unor întârzieri în onorarea cu promptitudine a comenzilor și chiar posibilitatea ca unele unități arhivistice solicitate să nu poată fi date spre cercetare”, este mesajul oficial al Arhivelor Naționale.

Până la acest moment, nu a fost comunicată o dată certă până la care va fi stopată „cenzurarea” accesului la documente, ci se face referire doar la necesitatea unei „evidențe” privind actele care conțin informații clasificate.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Istoricul Mircea Stănescu a avut o reacție fermă în acest caz și a ținut să precizeze, potrivit sursei citate, că în felul acesta, „arhivistul devine un simplu instrument al Serviciilor de Informații”. Istoricul a avertizat că în acest mod, de a „bloca” accesul oamenilor la informații reale, înseamnă distrugere directă a istoriei.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar  Lăptișor de matcă crud și vei contribui la susținerea siteului  R3media.

„Istoria care se va mai putea scrie în urma acestui mod de a proceda, ce combină distrugerea cu restricția, nu va mai fi una verosimilă, ci convenabilă, edulcorată, calpă, irealistă, de paradă. Suntem în război cu Memoria și Istoria țării noastre!”, s-a exprimat Mircea Stănescu, notează sursa amintită.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

Recent, mai mulți cercetători, doi arhivari și doi istorici, a fost aduși în fața  procurorilor  DIICOT,pentru că au avut acces, au citat, au publicat documente ștanțate cu „secret“ din perioada comunistă, dar și a lui Franz Josef ori Maria Tereza, a dezvăluit istoricul Mircea Stănescu.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate