EDUCAȚIEVIDEO | Ioan-Aurel Pop: Viața nu ne-am dat-o noi, vine de la...

VIDEO | Ioan-Aurel Pop: Viața nu ne-am dat-o noi, vine de la Dumnezeu. Este o rușine și un păcat de moarte să dai tu moartea altuia. Dacă lumea ar înțelege asta, nu ar mai exista războaie

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a vorbit în cadrul emisiunii „Credință și Excelență”, realizată de Mihaela Olaru, despre „șansa vieții sale” și despre scopul vieții, în lumina în care istoricul îl vede.

Totodată, a făcut și o pledoarie pentru iubirea națiunii și iubirea tuturor celorlalte națiuni, legând atașamentul față propriul loc de naștere, care apare întâi, de fascinația bine intenționată față de alte popoare și culturi. „Eu nu pot să iubesc locul de naștere al lui Goethe, care e un colț de Germanie, dacă nu pot să iubesc izvorul lângă care „fiind băiet păduri cutreieram”, cum zice Eminescu.

Redăm aici ultima parte din emisiune:

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Care credeți că a fost șansa vieții dumneavoastră?

„Foarte greu de spus… Șansa vieții mele a fost să am o viață normală într-o familie normală. E foarte important. O viață de om obișnuit, într-o familie obișnuită și o traiectorie bună. Sigur că mulți mi-au spus că am avut și noroc. Fără noroc e greu… Un pic de șansă, cu rugăciune, cu credință, cu gândul cel bun.

M-am străduit să nu fac nimic în viață fără gândul cel bun și mi-am reprimat de multe ori păcate pe care le-am socotit grave, când am avut tendința să urăsc pe cineva sau când am avut tendința să mă răzbun pe cineva. Mi-am reprimat aceste lucruri pentru că am învățat din Biblie și pentru că mi-am dat seama că așa se cuvine să fii.”

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Aș vrea să ne explicați un sens al vieții. O formulă pentru „sensul vieții”:

„George Coșbuc, care nu-i un exemplu bun din acest punct de vedere pentru că la final n-a mai rezistat, zice într-o poezie: «O luptă-i viața, deci de luptă cu dragoste de ea, cu dor». Viața e un dat pe care noi nu-l putem înțelege pe deplin și nu ni-l putem explica. Viața nu ne-am dat-o noi, vine de la Dumnezeu.

Prin urmare, e logic, nu trebuie să fi un mare savant să înțelegi, că n-o putem lua noi — nici viața altora, nici viața noastră. Și dacă am înțelege acest lucru și l-am duce mai departe, gândiți-vă că n-ar mai fi războaie pe pământ. Pentru că Dumnezeu ne spune, dar și logica simplă, că dacă viața n-am făcut-o noi și nu ne-am dat-o noi, este o rușine și un păcat de moarte să dai tu, om, moartea altuia.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Și dacă nu s-ar întâmpla aceste lucruri, viața ar putea fi o poezie, ar putea fi ca în versurile acelea: «Învață de la vântul ce adie pe poteci, cum trebuie prin lume de liniștit să treci»”, a conchis domnul academician.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Lăptișor de matcă crud și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți.Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

 1. Mi-e așa o ciudă pe profesorul Aurel, d-le Șomănescu … Cred că e un om blând, care știe foarte bine de unde bate vântul, dar n-are ce să facă.

  Ascultați-l de la 34:30. Știe.

  Voiam să vă cer să îi spuneți să înregistreze lecții ale celor mai buni profesori români – el ar fi unul, la istorie; are talent, doar că nu poate spune tot adevărul – și să le stocheze pe net, pentru noi toți. Dar nu poate – nu doar fiindcă are pe cap tot felul de fleacuri de președinte de for academic, ci și fiindcă s-ar pune rău cu Democrația.

  Și pe dvs. sunt supărat, d-le Șomănescu! Pe profesorul Aurel ar trebui să îl publicați cel puțin săptămânal! Și ar trebui să o faceți cu mulți alții, de diverse specialități! Pe DDPrunariu – de exemplu – de câte ori l-ați adus ? Nu vor ?! Îi luați pe sus, le spuneți că e ordin de Sus, pentru Patrie! Că îi aduceți ca să își împartă cunoștințele Prostimii – grav neglijate de Democrație!. Dacă eu, de Stânga, pot veni la dvs., pot și ei. Și pe Prostime sunt supărat, deși poate n-am dreptate: trebuie să iubească știința de carte (o fi teologic greșit, dar profesorul Aurel – azi mi-e drag! – e de partea mea, aici!).

  Mă auziți ?

  Mulțumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate