Premierul Nicolae Ciucă a avut convorbiri miercuri, la Palatul Victoria, cu omologul său grec, Kyriakos Mitsotakis, aflat în vizită la București, cei doi înalți oficiali reafirmând susținerea “puternică” pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, relatează Agerpres.
„Având în vedere contextul de securitate complicat în imediata noastră vecinătate, nu putea lipsi de pe agendă situația de securitate din regiunea Mării Negre și de la frontierele Ucrainei, subiect important și de mare actualitate. Am condamnat ferm noua încălcare de către Rusia a dreptului internațional, a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, prin recunoașterea așa-zisei independențe a regiunilor ucrainene Donețk și Lugansk și agresiunea la adresa Ucrainei prin pătrunderea altor trupe ruse pe teritoriul acestui stat.
Aceste acțiuni contribuie la deteriorarea suplimentară a securității și stabilității regionale, europene și euro-atlantice și au un potențial de escaladare. (…) Am reafirmat, în acest context, susținerea puternică pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei. Eforturile diplomatice sunt intense, iar atât România, cât și Grecia le susțin cu toate mijloacele și în toate formatele disponibile”, a declarat premierul României, Nicolae Ciucă.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Ucraina are în componența sa teritorială teritorii de drept istoric românesc, anume Nordul Bucovinei (Cernăuți) și Sudul Basarabiei. Peste jumătate de milion de români trăiesc în Ucraina, neavând drepturile fundamentale asigurate. De exemplu, nu au acces la învățământ în limba română, statul ucrainean făcând tot posibilul să-i asimileze la populația majoritară.
Totodată, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a ignorat pe românii din țara sa în mesajul ocazionat de Ziua Unității. Acesta a vorbit despre ruși, tătari, maghiari, dar nu și despre români, care este a treia comunitate etnică a Ucrainei.
Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.
Politica externă, în frunte cu Klaus Iohannis, a tăcut în privința acestor probleme reale ale românilor, continuând să „susțină puternic” suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.
În contrapondere, maghiarii au procedat altfel în privința etnicilor unguri din Ucraina (care sunt mult mai puțini la număr decât românii), aflați preponderent în zona Transcarpatiei (în care intră și Nordul Maramureșului istoric). Guvernul de la Budapesta nu va sprijini Ucraina în actualul conflict al acesteia cu Rusia, atât timp cât Kievul continuă să priveze minoritatea maghiară de drepturile ei. Maghiarii mizează totodată pe o relație de „respect reciproc” cu Moscova.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
„Dacă ucrainenii nu renunță la aceste politici, posibilitățile guvernului ungar de a sprijini Ucraina, inclusiv în actualul conflict, sunt puternic limitate. Etnicii maghiari din Ucraina trăiesc în privare de drepturi și, în unele cazuri, ajung să sufere hărțuire fizică, iar aceasta este inacceptabil”, a explicat șeful diplomației ungare, Péter Szijjártó, într-o declarație acordată cotidianului Magyarnemzet.
Rusia contra Ucraina. Prostia care smintește
https://mihaiandreialdea.org/2022/02/21/rusia-contra-ucraina-prostia-care-sminteste/