ACTUALITATESfidare pe față: Președintele Ucrainei a vorbit de ruși, tătari și maghiari,...

Sfidare pe față: Președintele Ucrainei a vorbit de ruși, tătari și maghiari, dar nu și de români de Ziua Unității. Deputatul USR Cătălin Teniță spunea că Ucraina e o țară pașnică: Slava Ukraini

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a ignorat pe românii din țara sa în mesajul ocazionat de Ziua Unității, scrie Digi24.

Acesta a vorbit despre ruși, tătari, maghiari, dar nu și despre români, care este a treia comunitate etnică a Ucrainei.

„Astăzi marcă Ziua Unității! Unitatea marelui popor a marii Ucraine! Aceasta zi este a noastră. A acelora care trăiesc malul drept și pe malui stâng al Niprului. A celor din orașe și sate. A acelora de lângă Carpați și a vârfurilor răzlețe. Pe coasta Mării Negre și a Mării de Azov. A acelora care vorbesc ucraineană, tătară crimeeană, rusă, maghiară sau limbajul semnelor și împreună creează Ucraina, nu în vorbe, ci în fapte”, a scris președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în mesajul publicat pe siteul oficial al președinției.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Mesajul lui Zelenski trebuie privit în contextul în care pe 1 februarie, acesta a avut o conversație cu președintele României, Klaus Iohannis. Omologul de la București i-a cerut lui Zelenski respectarea drepturilor comunității românești și mai precis, eliminarea așa-zisei „limbi moldovenești”, cu care Kiev-ul sparge unitatea etnicilor români.

Așa cum a remarcat Larics, într-o analiză publicată pe site-ul său, Kievul a ignorat cererea președintelui României, siteul oficial al Președinției nemenționând nimic despre subiect în relatarea despre discuția Iohannis – Zelenski.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis(alergie la praf, polen,venin)  și vei contribui la susținerea siteului R3media

Mai mult, Kiev-ul a tolerat aceleași politici pe care le duce și Tiraspolul în privința românilor, în condițiile în care așa-zisa Republică Transnistreană este un satelit al Moscovei, arată analiza Larics.

Pe 7 februarie, acad. Alexandrina Cernov explica pe îndelete felul în care românii din Ucraina sunt deznaționalizați și declarați „ocupanți” ai teritoriilor pe care le locuiesc.

Pe 12 februarie, deputatul USR Cătălin Teniță scria un text prin care își arăta sprijinul necondiționat pentru Ucraina, în condițiile tensiunilor cu Rusia. Ca și Zelenski, Teniță nu a scos niciun cuvânt despre românii din Ucraina, dar a menționat un plan de ajutorare al unor eventuali refugiați ucraineni.

„În primul rând sunt cetățean, apoi politician. Și nu o să pot sta nepăsător. Și declarațiile pe Facebook și un marș de solidaritate nu vor fi suficiente.

Eu o să mă implic alături de colegi din societatea civilă, dacă va fi nevoie. Să strângem resurse, să ajutăm refugiații care sigur vor exista. Și multe altele. Mi-am scris un draft cu 14 puncte aseară. Facem un call zilele asta. Sperând încă în pace, dar pregătiți să facem față consecințelor catastrofei umanitare care s-ar putea produce la doi pași de noi.
Nu o să pot să zic că sunt politician, să facă alții, când vecinul meu este omorât în casă.
Slava Ukraini!”, a scris Teniță, care și-a însoțit postarea de steagul Ucrainei.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

5 COMENTARII

  1. Tenita nu e o tenie mai mica?
    Bai Tenita, nu te lasa… baga-te voluntar, du-te in Donbas, daca avem noroc poate te vede un lunetist siberian si scapam de un bou!

  2. Romania trebuie intarita prin ARMATA SI SECURITATE care sa slujeasca POPORUL ROMAN SI TARA. NU interesele strainilor oricare ar fi ei. Atat timp cat Romania nu este PE PICIOARELE EI, puternica, va fi vai de noi. Nimeni NU te respecta daca NU te faci respectat: verticalitate, independenta financiara si economica….este tarziu cred…

  3. pai eu inteleg ca e de bine, nu? Si-a dat seama ca teritoriile romanesti nu sunt ale ucrainei, si de aia nu ii include si pe romani. Un motiv in plus sa nu ne punem pielea la saramura pentru ei, cum ar vrea unii oameni de bine de pe la vest

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate