marți, iulie 16, 2024
ACTUALITATEFostul episcop de Huși, condamnat la opt ani de închisoare pentru viol...

Fostul episcop de Huși, condamnat la opt ani de închisoare pentru viol şi alte agresiuni sexuale. Fostul arhimandrit Jitaru, condamnat la 15 ani

Fostul episcop al Huşilor Corneliu Bârlădeanul, pe numele de mirean Cornel Onilă, trimis în judecată pentru viol şi alte agresiuni sexuale, a fost condamnat la opt ani de închisoare. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Galaţi.

De asemenea, fostul arhimandrit Sebastian Jitaru, care a executat anterior o pedeapsă privativă libertate pentru că l-ar fi şantajat pe fostul episcop ameninţând că va face publică o înregistare în care fostul prelat ar fi întreţinut raporturi homosexuale cu un elev de la Seminarul Huşi, a fost şi el condamnat pentru viol şi alte agresiuni sexuale la 15 ani de închisoare.

Sentinţele pronunţate joi nu sunt definitive.

Procesul în care fostul episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanul, era judecat pentru agresiune sexuală şi viol a fost strămutat la Curtea de Apel Galaţi, în urma unei decizii definitive a magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procesul se afla în derulare la Curtea de Apel Iaşi, fostul ierarh invocând în cererea de strămutare presiunea mediatică în acest caz şi faptul că anumite detalii din dosarul său, care nu este unul public, ar fi ajuns în mass-media.

Fostul ierarh este acuzat de infracţiuni la viaţa sexuală, după ce în anul 2017 în spaţiul public au apărut unele înregistrări în care acesta ar fi întreţinut relaţii sexuale cu un minor, care la momentul respectiv ar fi fost elev al Seminarului Teologic „Ioan Gură de Aur” din Huşi.

Un scandal a izbucnit în iunie 2017 la Episcopia Huşilor, când Corneliu Bârlădeanul, pe atunci episcop al Huşilor, a reclamat la DNA că este şantajat de trei preoţi care i-au cerut bani sau funcţii pentru a nu face publică o înregistrare în care prelatul ar apărea în timp ce întreţinea relaţii homosexuale cu o persoană despre care se crede că era un elev de la Seminarul Teologic Huşi, actualmente preot într-o parohie din judeţul Vaslui.

Fostul episcop al Huşilor s-a retras din funcţie în luna august a anului 2017, dar nu a fost dat afară din Biserică.

El s-a retras la o mănăstire unde trăiește ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Reprezentanţii Episcopiei Huşilor au transmis, vineri, într-un comunicat de presă, că regretă „sminteala” creată în cazul fostului episcop, Corneliu Bârlădeanul.

„Întrucât au fost mai multe solicitări din partea presei, privind formularea unui punct de vedere referitor la hotărârea de condamnare în primă instanţă a fostului episcop Cornel Onilă şi a numitului Jitaru Sebastian, pronunţată de Curtea de Apel Galaţi, menţionăm că instituţia noastră a luat act de această condamnare, precum şi de gravitatea deosebită, sub toate aspectele, a faptelor imorale reţinute în sarcina inculpaţilor. După ce va fi emisă o hotărâre definitivă în acest caz, forurile prevăzute de Statutul şi Regulamentele bisericeşti sunt abilitate să ia măsurile care se impun. Începând cu luna august 2017, Episcopia Huşilor nu a mai avut niciun fel de legătură canonică cu sus-numiţii. Regretăm profund sminteala creată de acest caz, greu de imaginat, precum şi comportamentul nedemn faţă de persoane nevinovate şi aflate în incapacitatea de a se apăra, victime ale acestor abuzuri sexuale constatate de instanţa juridică”, se arată în comunicatul postat pe site-ul Episcopiei Huşilor.

Reprezentanţii episcopiei au mai precizat că, până la pronunţarea definitivă în această speţă, consideră că gravitatea faptelor este sporită cu atât mai mult cu cât acestea sunt reţinute în sarcina unor slujitori ai Bisericii, care trebuiau să fie, prin excelenţă, exemple de moralitate şi de respect faţă de demnitatea persoanei umane.

„Precizăm, încă o dată, faptul că nicio instituţie nu poate fi confundată cu o persoană. Orice mentalitate care susţine o asemenea abordare este ilogică şi ilegitimă. Astfel, Episcopiei Huşilor nu i se impută responsabilitatea pentru faptele penale şi imorale reţinute în sarcina inculpaţilor, ci este considerată, principial, de legiuitor, drept garant, în eventuala insolvabilitate a acestora. Culpa le revine în mod exclusiv persoanelor în dreptul cărora au fost reţinute infracţiunile, iar Episcopia Huşilor are drept de regres împotriva celor în cauză. În spiritul acestor realităţi, Episcopia Huşilor va contesta îndeplinirea condiţiilor legale privind atragerea răspunderii solidare, ca parte responsabilă civilmente. Ne manifestăm profunda compasiune şi înţelegere faţă de persoanele vătămate, conştientizând efectele negative, pe termen lung, generate asupra lor, de această speţă”, mai precizează sursa citată.

În comunicat se menţionează că reprezentanţii Episcopiei Huşilor îşi rezervă dreptul de a nu mai comenta pe marginea acestui subiect până la o decizie finală a instanţei.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE