vineri, aprilie 12, 2024
ACTUALITATEUcraina spune că informațiile despre încălcarea drepturilor minorităților naționale sunt „inventate și...

Ucraina spune că informațiile despre încălcarea drepturilor minorităților naționale sunt „inventate și politizate“. Academiciana bucovineancă Alexandrina Cernov: Nici nu merită să mai comentăm!

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de externe al Ucrainei, Oleg Nikolaenko i-a răspuns ministrului Ungariei Péter Szijjártò referitor la afirmația sa că în Ucraina se încalcă drepturile minorităților naționale, conform BucPress.

„Este inacceptabil că guvernul de la Kiev folosește provocările din estul Ucrainei drept scuză pentru a continua să restrângă drepturile minorităților naționale, inclusiv ale etnicilor maghiari din Transcarpatia“, a spus Péter Szijjártò.

Ulterior, Oleg Nikolaenko i-a răspuns ministrului ungar de Externe:

„Suntem categoric împotriva afirmației ministerului afacerilor externe al Ungariei, conform căreia în Ucraina sunt încălcate drepturile minorităților naționale. Sunt informații inventate și politizate. Dimpotrivă, în țara noastră se implementează o politică de creare a unui spectru larg de multiple posibilități de autorealizare a comunităților minoritare. Nu există nici o amenințare pentru identitatea lor națională. Noi apreciem diversitatea etnică și națională a populației. Astăzi,  nu există nici un motiv de a învinui Ucraina în încălcarea drepturilor minorităților naționale… .“

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Alexandrina Cernov, director general al Editurii „Alexandru cel Bun“ din Cernăuți, membru de onoare al Academiei Române, a analizat pentru Agenția BucPress această discuție referitoare la situația minorităților naționale din Ucraina:

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis(alergie la praf, polen,venin)  și vei contribui la susținerea siteului R3media.

„Propunem doar să comparăm acest răspuns patetic referitor la drepturile minorităților din Ucraina cu o altă afirmație a unui alt demnitar ucrainean, împuternicitul în problemele apărării limbii de stat, Taras Kremini, care a intervenit cu o comunicare pe Facebook, că începând cu data de 16 ianuarie 2022 va începe o nouă etapă de implementare a legii Ucrainei despre asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat.

Domnia sa subliniază în mod special că devine obligatorie respectarea articolului 25 al Legii care reglementează folosirea limbii de stat în mass-media. Kremini a explicat că, în corespundere cu legea respectivă, toate periodicele din Ucraina au dreptul să apară în altă limbă decât cea de stat cu condiția că toate materialele vor fi traduse în limba ucraineană, adică va apărea în paralel, în aceeași zi, și un tiraj în limba ucraineană?!

Amintim că statul ucrainean nu finanțează publicațiile în limbile minorităților. Deci tirajul în limba ucraineană se va plăti de minoritatea națională, dar nu se știe din ce fonduri. Așadar, aceste publicații sunt condamnate la dispariție.

În 14 iulie 2021, Înalta Curte Constituțională a recunoscut această Lege ca fiind constituțională. Din 16 iulie au intrat în vigoare cap. 2-6 ale art. 23, în care sunt reglementate folosirea limbii de stat și în sferele culturii“.

Alexandrina Cernov a amintit și de situația școlilor cu predare în limba română: „Nu mai amintim aici și de situația din școlile noastre care sunt transferate treptat și metodic în școli cu limba ucraineană de predare. Punem și noi o întrebare în spiritul cetățeanului turmentat al lui Caragiale: Dar cu Constituția Ucrainei ce facem dacă chiar Înalta Curte o încalcă? Despre ce fel de drepturi vorbește dl. Nikolaenko?! Nici nu merită să mai comentăm.“

Vezi și:  FOTO | În timp ce România susține integritatea teritorială a Ucrainei, ministrul de externe de la Kiev îi prezintă lui Antony Blinken o hartă a țării sale care înglobează și teritorii actuale ale României

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE