EDUCAȚIECum se predă educația sexuală în alte țări europene? Lecții despre orientare...

Cum se predă educația sexuală în alte țări europene? Lecții despre orientare sexuală, mișcarea LGBT și abstractizarea familiei încă de la 4 ani!

Redeschiderea subiectului educației sexuale atât în spațiul public, cât și în mediul politic românesc – întrucât, după cum se vede, predarea acestei materii va deveni lege în România -, a stârnit mari controverse, a iscat tensiuni și o oarecare confuzie.

Partizanii acestei materii, cei ce luptă pentru introducerea ei în programa obligatorie fără vreo opreliște, ne spun că aceasta prevede strict o educație din punct de vedere biologic, o informare a elevilor despre metodele de contracepție și despre sexualitatea fiecăruia.

Comisia Europeană a publicat recent un document cu statistici și informații referitoare la modul de predare al educației sexuale în Europa.

Proiectul de lege românesc prevede momentan introducerea acestei materii abia începând cu clasa a V-a, când copilul are aproximativ 11 ani, în schimb în unele țări europene, copii învață despre sexualitate încă de la 5-6 ani.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Harta de mai sus prezintă, în mare, situația acestei materii la nivel european. Cu portocaliu sunt colorate țările unde educația sexuală este obligatorie, iar cu gri cele unde aceasta este opțională. Numărul din interiorul țărilor reprezintă vârsta de la care încep copii să învețe despre sexualitate.

Observăm că în țări precum Olanda (Țările de Jos), educația sexuală este predată încă de la 4 ani, în Portugalia de la 5 ani, iar în Republica Irlanda, Franța, Luxemburg, Belgia, Germania, Danemarca, Suedia și Grecia de la 6 ani, în toate aceste țări educația sexuală având un caracter obligatoriu.

Tabelul de mai sus clarifică temele predate, conform programei educației sexuale.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

 • Aspecte biologice, despre pubertate și anatomie se învață în 23 de state: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Letonia, Spania, Suedia, Polonia, Luxemburg, Malta, Slovacia, Slovenia, Croația, Cipru, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Olanda (Țările de Jos);
 • Despre „iubire, căsătorie, parteneriate și familie”, în 17 state: Austria, Cehia, Estonia, Germania, Irlanda, Suedia, Polonia, Luxemburg, Slovacia, Ungaria, Olanda (Țările de Jos), Belgia, Bulgaria, Finlanda, Letonia, Spania, Croația;
 • Despre abuzuri sexuale, domestice și violență bazată pe „gen”, în 18 state: Austria, Bulgaria, Cehia, Belgia, Danemarca, Irlanda, Olanda (Țările de Jos), Portugalia, Slovenia, Luxemburg, Franța, Ungaria, Finlanda, Germania, Letonia, Spania, Suedia, Croația;
 • Despre sarcină și naștere, în 17 state: Austria, Belgia, Cehia, Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Spania, Luxemburg, Slovacia, Olanda (Țările de Jos), Polonia, Portugalia, Bulgaria, Letonia, Croația;
 • Despre orientări sexuale și mișcarea LGBT, în 16 state: Irlanda, Suedia, Belgia, Luxemburg, Danemarca, Franța, Olanda (Țările de Jos), Portugalia, Austria, Bulgaria, Cehia, Finlanda, Germania, Letonia, Spania, Croația;
 • Despre HIV/ AID și STI, în 14 state: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Finlanda, Germania, Irlanda, Spania, Luxemburg, Slovacia, Ungaria, Lituania, Letonia;
 • Despre metode de contracepție, în 12 state: Austria, Belgia, Bulgaria, Estonia, Finlanda, Germania, Spania, Suedia, Luxemburg, Cehia, Irlanda, Letonia;
 • Despre „rolurile de gen”, în 10 state: Austria, Germania, Spania, Suedia, Malta, Bulgaria, Cehia, Finlanda, Irlanda, Letonia;
 • Despre consimțământ, în 10 state: Bulgaria, Cehia, Estonia, Belgia, Danemarca, Austria, Finlanda, Germania, Irlanda, Spania;
 • Despre drepturile omului, în 8 state: Austria, Suedia, Luxemburg, Bulgaria, Cehia, Finlanda, Germania, Letonia;
 • Despre rețelele sociale și mediul online, în 8 state: Cehia, Finlanda, Danemarca, Austria, Bulgaria, Germania, Spania, Suedia.

Remarcăm faptul că în Franța (de la 6 ani), Danemarca (de la 6 ani) și Portugalia (de la 5 ani), la orele de educație sexuală nu se studiază deloc noțiuni de biologie, anatomie și despre modificările corpului, în schimb se studiază despre orientările sexuale, despre mișcarea LGBT.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

1 COMENTARIU

 1. Pentru asta s-a înființat mUE că sa se predea încă de la grădiniță cum sa fie micuții adepți ai poponarilor?în câțiva ani ,Europa occidentală” va deveni islamică și să îi vedem atunci pe poponauti unde se ,,ascunde”ei și dacă vor mai îndrăzni să facă valuri?succesuri.

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...