ACTUALITATEA fost inaugurată prima școală românească din Albania

A fost inaugurată prima școală românească din Albania

În Albania a fost inaugurată prima școală cu predare în limba română. Mai precis, este vorba despre Școala „10 mai 1905”, aflată în comuna Selenița (Selenice), în regiunea Vlora (Vlöre), Albania.

Aici copiii „rămâni” (aromâni) vor putea să studieze, atât în graiul matern (dialectul aromân), cât și în limba română literară, câteva ore în fiecare zi.

Școala va avea două clase, după numele a două personalități istorice: Vasile Stoica (ambasador) și Nicuța Balamaci (administrator școlar).

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Ziua de 23 Septembrie a fost aleasă simbolic, pentru că în urmă cu 142 de ani, pe 23 Septembrie 1879, s-a înființat la București Societatea de Cultură Macedo-Română, organizația culturală reprezentativă a aromânilor din Balcani.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Tinctură de propolis și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Școala din Selenița este deschisă prin grija exclusivă a Fundației aromânilor din Albania “Nicolae Iorga”, condusă de președintele Pano Bakali, fără niciun sprijin financiar din partea Statului Român.

Aromânii reprezintă o minoritate semnificativă în Albania, cu o populație de 6-8% din populația acestei țări, iar Albania este un exemplu pozitiv pentru modul în care sunt respectate drepturile minorităților etnice.

La eveniment a participat Copreședintele AUR, Claudiu Târziu, Președinte al Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României și senatorul Ringo Dămureanu, din partea aceleiași formațiuni.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate