vineri, februarie 23, 2024
ACTUALITATEStudiu | Cât cheltuiește statul român pentru studiile unei persoane și cât...

Studiu | Cât cheltuiește statul român pentru studiile unei persoane și cât primește înapoi sub formă de taxe și impozite?

Fiecare leu pe care statul român îl investește într-un ciclu complet de educație (de la nivel preșcolar la postuniversitar) generează opt lei sub formă de venit la buget din taxe, impozite și contribuții, arată un studiu realizat de Deloitte România la comanda Fundației World Vision România, publicat de Mediafax.

În medie, statul cheltuiește în total circa 168.000 de lei pentru fiecare persoană care absolvă un masterat, de la grădiniță până la acordarea diplomei. În același timp, o astfel de persoană va contribui pe toată durata vieții cu aproape 1.450.000 de lei la bugetul național, prin taxe și impozite.

Practic, la fiecare leu investit în educația unei persoane cu masterat statul primește înapoi opt lei, echivalând cu un randament al investiției de 700%.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În schimb, din cauza lipsei accesului la educație, statul cheltuiește, în medie, circa 90.000 de lei pentru un șomer cu studii primare, pe toată durata vieții acestuia.

„Din perspectiva cifrelor avansate de această cercetare – din câte știm, prima din România care încearcă să cuantifice în termeni financiari reali costurile și beneficiile educației pentru stat și pentru societate – concluziile pe care ar trebui să le tragem sunt clare.

Educația este una dintre investițiile cele mai avantajoase pe care le poate face un stat, fapt demonstrat cu date în studiul pe care l-am realizat împreună cu Deloitte România. Este nevoie ca statul să respecte legea și să aloce Educației cele 6 procente din PIB la care s-a obligat.

World Vision România, prin programele sale, adăuga resurse financiare la sumele pe care le investește statul, iar aceste sume au impact direct atât în calitatea educației, cât si în accesul la educație.”, a concluzionat Mihaela Nabăr, director executiv al World Vision România.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE