Ungaria nu va sprijini Ucraina în actualul conflict al acesteia cu Rusia atât timp cât Kievul continuă să priveze minoritatea maghiară de drepturile ei, a declarat miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, care a insistat că țara sa susține o relație de „respect reciproc“ cu Moscova, scrie agenția EFE.
„Dacă ucrainenii nu renunță la aceste politici, posibilitățile guvernului ungar de a sprijini Ucraina, inclusiv în actualul conflict, sunt puternic limitate“, a explicat șeful diplomației ungare într-o declarație acordată cotidianului Magyarnemzet.
Etnicii maghiari din Ucraina trăiesc „în privare de drepturi și, în unele cazuri, ajung să sufere hărțuire fizică“, iar ”aceasta este inacceptabil”, a remarcat Szijjarto.
Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
La o reuniune cu omologii săi din statele membre NATO desfășurată la începutul lunii, el calificase de asemenea inacceptabil faptul că guvernul de la Kiev folosește provocările din estul Ucrainei drept scuză pentru a continua să restrângă drepturile minorităților naționale, inclusiv ale etnicilor maghiari din Transcarpatia.
Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis(alergie la praf, polen,venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.
Cât despre relațiile Ungariei cu Rusia, în actualul context al tensiunilor militare de la frontiera ruso-ucraineană și al amenințărilor SUA și Uniunii Europene cu sancțiuni împotriva Moscovei în cazul unui atac asupra Ucrainei, Peter Szijjarto a menționat în declarația pentru Magyarnemzet că „interesul ungarilor constă în relații pragmatice și bazate pe respect reciproc cu Rusia“, adăugând că „dialogul nu are alternativă“.
Premierul ungar Viktor Orban are programată pentru 1 februarie o întrevedere la Moscova cu președintele Vladimir Putin. Opoziția ungară i-a cerut să-și anuleze această vizită, considerând-o dăunătoare intereselor naționale ale Ungariei în situația actuală, conform Agerpres.
Ieri, Zoran Milanovic, președintele Croației, a anunțat că își va retrage toate trupele din forțele NATO aflate în Europa de Est în cazul unui conflict între Rusia și Ucraina.
Klaus Iohannis, nicio vorbă despre românii din Ucraina
După ședința CSAT de azi, 26 ianuarie 2022, Klaus Iohannis a transmis un mesaj, dar nu a specificat nimic despre situația românilor din Ucraina, cărora le sunt restrânse drepturile.
„Am transmis fără echivoc Federației Ruse interesele de securitate și îngrijorările noastre, aliate, față de conduita acesteia din ultimii ani, inclusiv din ultima perioadă. De asemenea, alături de aliații și partenerii noștri, am transmis și continuăm să transmitem mesaje clare, care să sublinieze atașamentul nostru pentru apărarea principiilor fundamentale și a valorilor spațiului euroatlantic din care facem parte, precum și a principiilor și normelor de drept internațional.
Totodată, reiterăm susținerea pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și a celorlalți parteneri estici, precum și pentru consolidarea rezilienței acestora.“, a spus, printre altele, președintele Klaus Iohannis.
La ultima sa vizită la Kiev, acum câteva zile, lui Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, i-a fost prezentată de către ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, o hartă a Ucrainei cu frontiere istorico-etnografice, și nu cu cele politice actuale.
Pe harta pe care Dmytro Kuleba i-a arătat-o lui Antony Blinken a mai intrat sudul Bucovinei, cu o importantă comunitate ucraineană, din componența României.
Nici Romania nu trebuie sa sprijine Ucraina.
Did you know that Ukraine recently banned minority languages including Romanian from being learned in schools so that they can assimilate all minorities by force? https://freedomhouse.org/article/ukraines-education-law-may-needlessly-harm-european-aspirations “Ukraine’s parliament, the Verkhovna Rada, passed a new Law on Education on September 5. Article 7 of the legislation mandates the use of Ukrainian as the language of instruction in all state-funded secondary schools beginning in 2020. The rule stands to affect approximately 400,000 students, or 10 percent of the student population, who are educated in Russian, Polish, Hungarian, Bulgarian, Romanian, and Slovak schools across the country.”