marți, aprilie 23, 2024
ACTUALITATEÎPS Teodosie spune că problema românilor din Ucraina se va discuta în...

ÎPS Teodosie spune că problema românilor din Ucraina se va discuta în Sf. Sinod al BOR: Nu putem accepta o astfel de agresiune nefirească împotriva Bisericii, împotriva credinței, împotriva românismului

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a comentat situația românilor din Ucraina, afirmând că această problemă va fi pusă în proxima întâlnire a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

El a declarat că preoții ortodocși români din Ucraina aparțin de altă Biserică Ortodoxă, dar că nu se poate acceptat „ o astfel de agresiune nefirească împotriva Bisericii, împotriva credinței, împotriva românismului”.

„Nu se poate ocupa de această problemă fiecare, de capul lui. Ne implicăm emoțional, sentimental, dar nu ne putem ocupa oficial, pentru că preoții ortodocși români din Ucraina aparțin altei țări și altei biserici autocefale. Eu tot timpul îl pomenesc în rugăciuni pe mitropolitul Longhin, că știu că e bolnav. Cu siguranță, pe data de 9 februarie, la Sfântul Sinod, se va dezbate și problema preoților români din Ucraina. Nu putem accepta o astfel de agresiune nefirească împotriva Bisericii, împotriva credinței, împotriva românismului. Este o anarhie acolo. Nu pot fi de acord cu această aberație. Sper ca și Guvernul nostru și autoritățile să se implice, pentru că este vorba despre poporul român. Noi ne rugăm pentru românii de pretutindeni, că rugăciunea face mai mult decât diplomația, și sperăm ca Dumnezeu să dea gândul cel bun și celor de acolo”,a declarat Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, pentru Ortodox Info.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Într-o altă declarație, ÎPS Teodosie a comentat imaginile cu ofițeri ai serviciilor ucrainene care au intrat înarmați în biserici.

„E mare durere așa o nedreptate şi o nefirească comportare. Soldații să scoată preoții și creștinii din biserică nu s-a mai pomenit. Este ceva de neînchipuit.

Nu îmi vine să cred că e adevărat, pentru că n-au ce căutați soldații în biserică. Noi am primit pe ucraineni cu atâta căldură, poate exagerată căldură, ca și aşa sunt românii ospitalieri şi să primim o asemenea palmă?

Un asemenea răspuns este de neacceptat. De aceea să ne rugăm să le dea Dumnezeu înțelepciune, minte, dar și la forurile înalte să apelăm ca între șefii de stat să existe un dialog și să se facă punți de legătură, de pace, de dragoste.

Trebuie să ne păstrăm limba și credința, iar Bucovina de Nord are cea mai curată limbă română din toată diaspora”, a spus ÎPS Teodosie în emisiunea News Magazine de la Antena 3 CNN.

Declarațiile ÎPS vin după ce Vasile Bănescu a trimis publicului o reacție pe tema românilor din Ucraina, în care a dat de înțeles că respectivii nu ar fi „patrioți” față de țara în care se află.

Acestea vin în contextul relatărilor privind persecuția unor preoți români sau din comunitatea românească din Ucraina.

Reamintim că la finalul lunii noiembrie 2022 forțele de securitate ale Kievului au intrat în sediul Mitropoliei Bucovinei și Cernăuților, care-i păstorește pe românii din nordul Bucovinei.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

 1. “Românii din Ucraina sub genocid și răspunsul celor din Republica România

  Românii din Ucraina suferă cumplit: din pricina Ucrainei și a nepăsării clasei politice care deține puterea de peste 30 de ani.
  Acum strigă, mireni și clerici ortodocși români din Ucraina, după ajutor: sunt jefuiți, bătuți, închiși, uciși; li se pângăresc bisericile, mânăstirile, școlile, casele.
  Deși părăsiți de statul “român” de aproape 80 de ani, strigă spre el, căci sunt disperați, nu au nicio ieșire din genocidul lui Zelensky.
  Răspunsul?
  Mă uit cu durere la “soluția” azvârlită cu ușurătate și aroganță de mulți, acum și sub forma cererilor unor grupări:
  “Români din Ucraina, veniți în Patriarhia Română!”

  Cererea sună simplu și, prin urmare, frumos, pentru toate mințile odihnite, pentru toți cei care nu au ajutat în viața lor pe Românii din Ucraina, nu știu în ce lume se trăiește acolo.
  Câteva repere:

  1. Dincolo de tot ce spune litera legii, în Ucraina minoritățile au fost și sunt prigonite; intensitatea prigoanei ține și de statul sau statele care sprijină o minoritate (de ex. Turcia a obținut multe pentru Găgăuzi, Turci și Tătari; Ungaria a obținut o soartă ceva mai decentă pentru Ungurii – inclusiv de origine română – din Ucraina etc.)

  2. Ucraina privește cu maximă dușmănie cultele religioase legate de țările vecine. Au fost situații în care un pachet de cărți bisericești venite din România a dus la acte bestiale. Se tolerează cât de cât ajutorul religios venit din Moldova – atât din motive de structură bisericească, dar și pentru că Ucraina revendică Basarabia, deci și Republica Moldova, încă din 1918. Dar până astăzi Ucraina nu acceptă existența unui episcop care să țină de România.

  3. Cu un curaj nebun, unii Români din Ucraina au cerut, încă din 1989 și mai devreme, să țină de BOR. Cererile au fost repetate de-a lungul deceniilor. Ultimele au avut loc anul trecut. Au fost respinși sistematic de BOR, că așa au ordonat Președinția, Guvernul, organele. Chipurile românești.

  Ca urmare, este o tragică batjocură la adresa Românilor din Ucraina această “soluție”.
  Adică li se cere să ceară ceea ce au mai cerut, dar au fost respinși sistematic de BOR și de statul “român”.
  Și nu se face niciun gest pentru ocrotirea lor. Nu se face niciun gest pentru ca statul “român” și BOR să se poarte părintește măcar acum.

  Dureros! Rușinos!

  Oamenii, deci și Românii, trebuie apărați indiferent de apartenența religioasă.
  Restul este lașitate, dacă nu extremism rasist.

  Pr. Dr. Mihai-Andrei Aldea”

  https://t.me/mihaiandreialdea/461

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE