sâmbătă, iulie 13, 2024
ACTUALITATEVasile Bănescu reiterează că preoții românilor din Ucraina nu țin de Patriarhia...

Vasile Bănescu reiterează că preoții românilor din Ucraina nu țin de Patriarhia Română și îi îndeamnă să fie patrioți față de țara în care se află

Preoții românilor din Ucraina nu aparțin de Biserica Ortodoxă Română, a spus Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, informează Basilica.

Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română / Biserica Ortodoxă Română, ci în mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă în comuniune cu Biserica Ortodoxă Rusă”, a spus el.

El a spus totuși, că Biserica Ortodoxă Română pledează pentru respectarea drepturilor minorității românești din toate țările, nu doar din Ucraina (păstrarea identității lingvistice, religioase și culturale).

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Realitatea din diaspora și din comunitățile românești din jurul granițelor este însă pretutindeni una care evoluează în funcție de mulți factori locali și socio-culturali. Esențială este păstrarea și cultivarea conștiinței creștine, fidelitatea față de adevărul de credință și de valorile morale rodite de acesta”, consideră Bănescu.

Acesta i-a îndemnat pe românii din Ucraina să se „adecveze” la situația războiului și să fie patrioți față de țara în care locuiesc.

„(…)situația gravisimă în care se află acum Ucraina invadată și agresată militar de aproape un an, a creat o realitate tragică, inclusiv în plan local bisericesc, o realitate socială la care românii de acolo, inclusiv preoții, au datoria de conștiință să se adecveze în mod înțelept creștin, onest și realist. Păstrându-și curată conștiința morală, patriotică și religioasă”.

„Rațiunea supremă a acestei adecvări o constituie adevărul obiectiv probat de crunta realitate imediată, neideologizată, nemanipulată de propaganda celor ce încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul și crimele în masă. Această rațiune este cea autentic creștină, nu cea care contrazice Evanghelia lui Hristos în litera și în spiritul ei. Culmea cea mai înaltă a răului fiind crima”, a mai precizat Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Menționăm că aceste precizări vin în contextul relatărilor privind persecuția unor preoți români sau din comunitatea românească din Ucraina.

Sinodul BOR nu a recunoscut noua Biserica Ortodoxă a Ucrainei, desprinsă de cea în care se află majoritatea românilor și a cerut „obținerea de garanții scrise din partea autorităților bisericești şi ale statului ucrainean că identitatea etnică şi lingvistică a românilor va fi respectată, precum şi că acești ortodocși români vor avea posibilitatea de a se organiza într-un Vicariat Ortodox Român”, după cum precizează Basilica.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

9 COMENTARII

 1. Bănescu devine tot mai prost, pur și simplu!

  a făcut propagandă vaccinală, critică naționalismul in numele neoconilor soroșiști de la Dilema veche și acum trădează românii din ukraina când kaghebiștii SBU au pretextul ideal de purificare etnică antiromânească la adăpostul războiului

 2. BOR nu se confundă cu agenții rușilor de la Petru Vodă, Teodosie și ceilalți slujitori pe ruble. Preoții români din Ucraina trebuie să vină inspre BOR și să se rupă de mafia lui Kiril.

  • Flaviu: postac userist, părinții de la Petru Vodă au făcut pușcăria sub comuniști când părinții tăi erau securiști kominterniști la putere cu Pauker.

 3. @Maxim: cum adica Banescu nu este BOR? Adica el vorbeste asa, de capul lui, fara stirea BOR? De unde ati scos-o pe asta? Banescu a dat un comunicat care i s-a transmis, nu vorbeste in nume propriu. Este clar ca lumina zilei ca BOR i-a abandonat pe romanii din Ucraina. BOR iar s-a dat cu politicul, ca sa ii mearga bine, asta se vede si din avion. Nu ma asteptam la atata lasitate si duplicitate din partea BOR! Dar na, cand te bagi in troaca de porci politica, devii ca ei!

  • De multe ori vorbeste in nume propriu si lasa intentionat sa para ca e punctul de vedere al BOR. Comunicatele BOR sunt pe siteul basilica.ro.

   BOR nu i-a parasit pe romanii din Ucraina, dar actioneaza la nivel local, prin arhiepiscopia sucevei si radautilor. Discret. Pentru ca daca s-ar cunoaste public asta, i-ar acuza binevoitorii ca BOR e cu rusii…

 4. Multi generalizeaza ca asta ar fi parerea Bisericii, neintelegand ca nu institutia prin reprezentantii ei impusi politic reprezinta Biserica.. nu, banulescu nu este BOR. Este o goarna marxisto-comunisto-globalista impusa BOR dupa Colectiv, unul din tagma carturarilor si fariseilor. Unul care a indemnat la intepare nu poate fi parte a Bisericii, parerile lui sunt doar declaratii politice ale stapanilor lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE