joi, februarie 22, 2024
ACTUALITATEIohannis se arată îngrijorat de situația Moldovei | E un stat dependent...

Iohannis se arată îngrijorat de situația Moldovei | E un stat dependent energetic de Rusia

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat la summitului NATO de la Bruxelles, că este îngrijorat față de situația  Republicii Moldova, în contextul sancțiunilor economice luate împotriva Rusiei. Șeful statului spune că va puncta această situație punctuală, având în vedere că Moldova este „o țară dependententă energetic de Rusia”, iar la Chișinău sunt cei mai mulți refugiați din Ucraina, relatează Hotnews.

Cu toate acestea, Iohannis a respins ipoteza potrivit căreia Republica Moldova ar putea fi atacată de Rusia și, în mod, inevitabil, ar avea de suferit și România.

„Voi prezenta îngrijorările noastre legate de Republica Moldova, securitatea Republicii Moldova, situația energetică, economică. Dar trebuie să vă spun de pe acum, voi insista în continuare că Flancul Estic al NATO trebuie consolidat mai bine. Nu sunt justificate îngrijorările la țara noastră, asta am spus înainte. Românii pot sta liniștiți. România este în siguranță. Este apărată de cea mai mare Alianță”, a declarat Iohannis, înainte de summitului NATO de la Bruxelles, dedicat măsurilor de siguranță față de războiul Rusia-Ucraina, menționează sursa citată.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Ce înseamnă „dependența” Moldovei față de gazul rusesc 

Piața energetică din toată lumea a înregistrat modificări, însă, în Moldova situația privind furnizarea gazelor de către Rusia era „încordată” înainte ca Ucraina să fie atacată.

Potrivit Deutsche Welle, la sfârșitul lunii noiembrie 2021, pentru a evita sistarea livrărilor de gaze, Parlamentul de la Chișinău a fost nevoit să aprobe acordarea a 1,4 miliarde de lei moldovenești din bugetul de stat pentru plata datoriilor curente ale SA MoldovaGaz (companie parte din Gazprom) către Gazprom.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Republica Moldova s-a deconectat de la sistemele de electricitate din Rusia și Belarus, exact în ziua în care Rusia a atacta Ucraina(24 februarie). Ulterior, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova a solcitat Uniunii Europene să permită acestui stat să se alăture rețelei sincronizate de energie a Europei continentale, scrie Politico.

Măsuri de siguranță pentru Republica Moldova a cerut și ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, notează Digi24.

 „Țara noastră este dispusă să participe la securitatea energetică a Moldovei prin construirea unui depozit de gaze pe teritoriul României”, a declarat Bogdan Aurescu, potrivit sursei citate.

 

 

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE