ACTUALITATESilviu Tănase, jurnalist de la Chișinău: Iohannis îl invită pe Putin să...

Silviu Tănase, jurnalist de la Chișinău: Iohannis îl invită pe Putin să invadeze R. Moldova?

Bucureștiul s-ar pregăti să abandoneze Basarabia, scrie jurnalistul Silviu Tănase, pentru publicația Timpul de la Chișinău.

Acesta trage această concluzie după ce a consultat „toate mesajele transmise de diverse voci din București, afiliate într-un fel sau altul de putere”, în contextul războiului din Ucraina.

Într-un editorial publicat în Timpul, jurnalistul atrage atenția că lipsa de implicare a Bucureștiului peste Prut „este o consecință a lipsei unei politici externe a clasei politice din România”.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului  R3media.

Iată ce scrie Silviu Tănase, redactor-șef adjunct la Timpul:

„Războiul ruso-ucrainean a scos la iveală cele mai neplăcute adevăruri despre cum îi percepe clasa politică din București pe românii din Basarabia.

„Bucureștiul poate răspunde oricărei cereri de ajutor care vine din partea Chișinăului, dar „în ceea ce privește partea militară, România nu poate face mai mult decât face față de Ucraina”, au declarat surse diplomatice pentru DW. Pe scurt, „România nu poate oferi asistență militară directă Republicii Moldova”, dar are la îndemână o serie de alte instrumente pentru a asigura rezistența micii republici de dincolo de Prut în cazul unei agresiuni rusești”, transmite portalul german de știri Deutche Welle într-un articol semnat de jurnalista din România Sabina Fati.

Această retorică de abandonare a Basarabiei se poate vedea în toate mesajele transmise de diverse voci din București, afiliate într-un fel sau altul de putere.

„România nu va putea să intervină militar pentru a ajuta Republica Moldova”, spune C.T. Popescu, una dintre cele mai „celebre” guri vorbitoare ale regimului Iohannis.

Nu este de mirare că Bucureștiul refuză să ajute militar R. Moldova sau Ucraina, este o consecință a lipsei unei politici externe a clasei politice din România.

Germania poate oferi asistență militară Ucrainei, iar România nu poate oferi asistență militară R. Moldova? Poate ar fi cazul ca Bucureștiul să fie sincer și să spună deschis și direct că nu dorește să ofere asistență militară R. Moldova.

Uniunea Europeană, adică și România – poate oferi ajutor militar Ucrainei, dar România nu poate oferi ajutor militar R. Moldova? Clasa politică din București face tot posibilul să-și camufleze lipsa totală de viziune folosind pretextul că „nu putem risca să provocăm un război cu Rusia”, când în realitate, prin aceste declarații invită Rusia să atace.

Iohannis îl invită pe Putin să invadeze R. Moldova?

„În cazul unei agresiuni din partea Rusiei, România nu poate interveni, după cum ne-au precizat surse politice din apropierea (sic – n.red) Palatului Cotroceni”, opinează Sabina Fati în același articol.

Această poziție „din apropierea Palatului Cotroceni” este o invitație directă pentru Vladimir Putin să invadeze R. Moldova. Unicul vecin al R. Moldova care ar putea ajuta Chișinăul cu armament defensiv spune din start că nu intenționează să o facă. Nu este doar opinia noastră, exact același lucru îl observă și Kurt Volker, fostul ambasador al SUA la NATO, care spune explicit: „Dacă NATO se oprește doar să se angajeze să apere aliații existenți, îi va semnala lui Putin că poate face orice dorește nu numai împotriva Ucrainei, un non-aliat, unde civilii sunt vizați și se pot confrunta totuși cu utilizarea armelor de distrugere în masă, dar și alte state aflate într-o poziție similară precum Moldova și Georgia.”

Ca să vă dați seamă că miopia în București nu se limitează doar la cei aflați „în apropierea Palatului Cotroceni”, mai cităm un fragment din articolul de pe DW: „Senatorul PSD Titus Corlățean a explicat rolul Transnistriei în cazul căderii Odesei în mâinile rușilor și vulnerabilitatea Republicii Moldova în această situație. Totuși, neutralitatea acestei țări ar putea să o ferească de agresiune, crede senatorul social-democrat”.

Un om ca Titus Corlățean, care a fost ministru de externe a României în anul 2014, exact atunci când Rusia a ocupat și anexat Crimea, ar trebui să știe deja că Ucraina în anul 2014 era un stat neutru, iar cât de mult i-a ajutat neutralitatea s-a văzut cu ochiul liber.

Deocamdată, nu putem ști dacă poziția clasei politice din București este cauzată de neînțelegerea fenomenelor din spațiul ex-sovietic, adică de prostie sau de frică. Românii din Basarabia sunt iarăși abandonați de clasa politică din București, care indiferent de culoare ei politică arată un singur lucru – cât de lașă este”.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate