luni, mai 20, 2024
ACTUALITATEGuvernatorul BNR, Mugur Isărescu: „Cum să faci stat european cu 27% venituri...

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: „Cum să faci stat european cu 27% venituri din PIB?”

Guvernatorul Băncii Naţionale a României și fost premier, Mugur Isărescu, a afirmat că e imposibil să faci „un stat european” cu 27% venituri din PIB și a precizat că toate serviciile publice sunt subfinanţate şi că există evaziune atunci când sunt atâtea excepţii fiscale. Afirmațiile au venit în contextul discuțiilor privind noile măsuri fiscale pe care le pregătește guvernul pentru a acoperi găurile bugetare. Acesta a menționat că sprijină „programul de ajustare și corecție fiscală, așa cum va ieși el”. „Dacă programul nu e suficient, ne vor mai corecta piețele!”, a spus Isărescu miercuri, 9 august, după prezentarea raportului asupra inflației.

Guvernatorul BNR a explicat motivele pentru care acum se discută despre necesitatea de corecții fiscale. „Anul trecut inflația a fost mai mare decât cea prevăzută în construcția bugetară, veniturile au fost mai mari. Anul acesta inflația nu e atât de mare. Am avut venituri care au apărut în plus față de perioada în care s-a gândit bugetul. În acest an, inflația se apropie de ceea ce am țintit și nu mai au venituri în plus. Un al doilea element, după părerea mea: această iluzie cu statul minimal. Românii nu vor stat minimal, vor impozite mai mici. Ce firmă, ce persoană vrea impozite mari? Românii vor un stat capabil, cu autostrăzi, educație, spitale, acestea sunt servicii și activități publice care sunt costisitoare. Cum să faci stat european cu 27% venituri din PIB? (România se află în coada clasamentului în UE privind colectarea veniturilor la buget, ca procent în PIB, în jur de 27 – 28%, n.red.) Trebuie să ne revenim! Dacă nu ne revenim, o să vină o corecţie de piaţă şi o să ne arunce o găleată de apă rece în cap, poate ne vom reveni. Nu ai cum să faci. Uitaţi-vă la toate serviciile publice, toate sunt subfinanţate. E diferenţă mare. Vezi că ai numai 27% din PIB, vorbeşte într-una că nu se încasează cum trebuie”, a mai transmis Isărescu.

El a reamintit că aceeaşi discuţie era şi în urmă cu 23 de ani, când era premier. „Există evaziune. Când ai atâtea excepţii fiscale, cum să nu existe evaziune? Se numeşte optimizare fiscală, nu? Aşa se numeşte, optimizare fiscală, şi sunt acceptate de atâţia. Era o poveste cu omul ăla care încerca să care apă cu ciurul. Când ai un sistem fiscal cu atâtea, să spunem, excepţii şi vorbeşti întruna că nu are loc o colectare bună şi dai vina pe ANAF şi pe cine mai vrei. Trebuie să simplificăm sistemul fiscal, asta este treaba Guvernului. (…) Nu ai cum să faci stat european cu 27% venituri din PIB şi tot timpul, adică tot timpul aşteptăm să vină altcineva să ne finanţeze, să ne rezolve problemele. De aici trebuie privite lucrurile cu rigoarea necesară şi cu realism”, a mai afirmat Isărescu, care a pledat împotriva privilegiilor fiscale prelungite.

„Mediul de afaceri nu trebuie «cocoșat» cu multe impozite, dar trebuie să plătească toată lumea impozite. Privilegiile fiscale dacă sunt sunt cu un scop bine țintit. Sunt pentru un an, doi, trei, cinci. Când depășești 10-15 ani, ele devin rente, care distorsionează piața și creează probleme în ceea ce privește solidaritatea și coeziunea. Unii vor chiar rente viagere. Nu merge! Nu e vorba să împovărăm prea mult, dar, să mă exprim cum s-a exprimat fostul premier Stolojan, treptat trebuie să renunțăm la privilegii fiscale. Se negociază greu însă. Trebuie negociat și găsită o soluție”, a spus Mugur Isărescu.

„Sprijinim programul de ajustare și corecție fiscală, așa cum va ieși el. Dacă programul nu e suficient, ne vor mai corecta piețele!”, a spus Isărescu.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. A ieşit pensionarul ăsta, care cumulează pensia cu salariul de benerist şi veniturile de la podgoria lui, să susțină guvernul cu o limbă în kur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE