ACTUALITATEFlorin Cîțu anunță „revenirea la normalitate” de la 1 iunie. „Vaccinarea e...

Florin Cîțu anunță „revenirea la normalitate” de la 1 iunie. „Vaccinarea e singura soluție”/ „Este nevoie de o implicare a Bisericii în campanie”

Premierul Florin Cîțu a anunțat luni că primul pas spre „revenirea la normalitate” începe în 1 iunie. Până atunci, în schimb, campania de vaccinare trebuie accelerată, iar pentru asta a cerut o implicare a Bisericii în campania de vaccinare. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui briefing de presă.

Mesajul prim-ministrului a fost concentrat asupra vaccinării, prezentând-o ca fiind unica soluție în relaxarea măsurilor restrictive și condiționând așa-zisa „revenire la normalitate” de succesul campaniei de vaccinare.

„Aşa cum arată lucrurile, şi m-am asigurat că avem dozele necesare pentru vaccin, vom avea la sfârşitul lunii iulie 10 milioane de doze de vaccin. E important ca toată lumea să vrea să se vaccineze. Întâi trebuie să ne programăm şi apoi vom putea să vorbim de 10 milioane persoane vaccinate la sfârşitul lunii iulie, ceea ce clar arată 70% de persoane adulte şi putem vorbi despre redeschiderea economiei aproape în totalitate”, a spus el.

Cele două scenarii ale premierului

”Sunt două luni foarte importante pentru noi, aprilie şi mai, pentru că în aceste două luni vom avea aproape 8 milioane – 8,3 milioane de doze de vaccin care intră în România şi sunt foarte importante, pentru că la finalul lunii mai ar însemna, în cel mai pesimist scenariu, să avem aproape 5 milioane de persoane vaccinate şi într-un scenariu optimist – 6,3 milioane de persoane vaccinate. 5 milioane de persoane vaccinate este o cifră importantă pentru noi, pentru că reprezintă aproape 35% din populaţia adultă care trebuie vaccinată şi este momentul, cred eu, că este important la sfârşitul lunii mai să vorbim de revenirea economiei”, a afirmat premierul.

El a afirmat şi că în ceea ce priveşte situaţia epidemiologică lucrurile s-au stabilizat.

„Am luat nişte măsuri, după ce m-am consultat cu primarii, cu reprezentanţii cultelor şi se poate să sărbătoreşti Paştele în această perioadă. Am luat măsurile după ce am discutat cu mai mulţi factori de decizie şi se vede că avem rezultate. Avem un platou care se menţine de aproape o săptămână, la fel şi dacă mă uit la procentul persoanelor confirmate. Pe Bucureşti, avem iar o stabilizare, chiar o scădere în ultimele zile, şi la Ilfov avem un platou şi în judeţul Timiş scade. În ceea ce priveşte incidenţa cumulată a cazurilor la 14 zile la mia de locuitori, Bucureştiul a atins un maxim acum câteva zile, iar acum scade. Vă cer să aveţi răbdare. Măsurile funcţionează. Avem datele care arată că situaţia epidemiologică a ajuns la un platou. Aşteptăm o îmbunătăţire, dar nu se poate îmbunătăţi fără aceste măsuri pe care le-am luat până acum. E o presiune pe sistemul de sănătate în acest moment. Putem să ajutăm doar prin respectarea măsurilor şi prin vaccinare”, a declarat Cîţu.

Cele mai importante declarații ale premierului:

Astăzi voi anunța constituirea unui comitet interministerial care să asigure de la 1 iunie revenirea la normalitate în România.

Este nevoie de o implicare a bisericii în campania de vaccinare.
Așa cum arată azi lucrurile vom avea dozele necesare pentru a vaccina 10 milioane de persoane la finalul lunii iulie.

Putem vorbi clar de o redeschidere a economiei. Trebuie să mergem să ne vaccinăm.
Așa cum arată lucrurile acestea merg în direcția corectă.

Ca să revenim la normalitate singura soluție e vaccinarea.
Situația epidemiologică: aici lucrurile s-au stabilizat.
Măsurile pe care le-am luat, funcționează, dau rezultate.

Acest comitet interministerial: 1 iunie este primul pas. Acest comitet va include toate ministerele, mă gândesc să includem ca invitați asociații, patronate.

Aveți încredere că vom trece peste această perioadă. Vaccinarea e singura soluție.

Ce măsuri de la 1 iunie?
Eu sper să fie cât mai multe măsuri de relaxare.

Certificatul verde se va aplica intern în România?
Nu.

Despre proteste:
Mesajul e să respecte legea.

Se poate aplica la nivel de evenimente: festivaluri, nunți să fie participarea condiționată:
Fiecare țară își va alege propriile metode de a-și deschide economia.

Despre modificarea orei de închidere a magazinelor:
Noi am cerut respectarea unor norme de interior. Am o discuție permanentă cu retailerii. Înteleg foarte bine situația, au fost alături de noi. În acest moment lucrurile rămân așa cum sunt pentru că dau rezultate.

Despre infecțiile nosocomiale:
Avem un proiect: proiectul este Spitale Noi. E singura soluție de a scăpa.
Am discutat cu dl ministru, a zis că va trimite corpul de cotrol la Timișoara.

Ce studii de la specialiști ați avut pe masă când ați decis închiderea magazinelor la ora 18?
Am văzut situația din economia României dacă nu făceam nimic. Studiile specialiștilor spun că mobilitatea este cauza pentru răspândire.

Despre evenimentele private:
Eu am anunțat că după 1 iunie vom vorbi despre revenirea la normalitate, e un prim pas. Așa cum ne gândim la soluții pentru economie, ne gândim și pentru evenimentele private.

Despre comitet:
Fiecare minister va avea discuții pe sectorul său.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

4 COMENTARII

  1. Deci Câțu liberalu lu pește vrea ca statul să folosească biserica pentru a face reclamă și vânzări unor corporații.

    Cum e acum cu discursul de ură împotriva Bisericii de ani de zile peneliștii și uresiștii? Acum e bună Biserica dacă vă face vouă pe plac, adică OMS-ului? Să vaccinăm oameni să-i punem pe abonament la vaccinare anuală?

    Bravo liberalii lu pește deveniți fasciști corporatiști peste noapte

  2. “Trăim într-un veac al ştiinței şi credem că totul se rezolvă prin ştiință. Vă spun eu, un om care am stat pe microscop: nu prin știință, nu prin laborator, ci prin credință.”

    “A studia ceea ce Dumnezeu a creat, este o rugăciune. A căuta să modifici sau să distrugi ceea ce El a creat, este cel mai mare păcat, avându-și originea în neascultare.”

    Profesorul George Manu, Martir și Mărturisitor al temnițelor comuniste, † 2 aprilie 1961

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...