marți, mai 21, 2024
OPINIIDespre sursele de informații și comentariile despre război

Despre sursele de informații și comentariile despre război

Dacă doriți să va faceți o imagine cât mai completă despre ce se petrece și despre motivațiile din spatele diverselor acțiuni, va recomand următoarele: – mai întâi, separați-va emoțional de problemă (e foarte greu, știu asta).

Adică încercați să nu urâți pe nimeni, în ciuda crimelor despre care citiți și prejudecăților pe care le aveți. Nu îl considerați pe Zelensky „actoraș de doi bani” sau eu mai știu cum – astăzi el este președintele unei țări asediate și liderul rezistenței – face tot ce poate că să își respecte rolul în care istoria l-a distribuit. Poate că greșește în multe privințe, dar acordați-i prezumția că face tot ce e capabil să își apere țara. De asemenea, nu îl luați pe Putin neapărat drept idiot, deși a făcut și multe prostii (pe care sunt convins că le regretă, deși nu va recunoaște în public). Acordați-i măcar o minimă prezumție de inteligență (cât despre bune intenții nu pot să i le acord nici eu, oricât aș încerca – cred că ce a făcut e imoral nu doar pentru Ucraina și restul lumii, dar și pentru țara și poporul lui).

– Surse de informații occidentale: dacă citiți presă americană, luați cel mai mare divizor comun din cea de dreapta și cea de stânga. Presă americană e divizată pe linii de partid – dar în multe privințe cele două poziții coincid (de regulă faptele sunt reflectate corect, dar interpretările diferă). La fel și cea franceză sau canadiană sau britanică. Încercați să deosebiți evenimentul relatat de unghiul sub care e prezentat.

– Apoi, dacă aveți posibilitatea, citiți presa sau comunicatele oficiale din țările implicate – adică Rusia și Ucraina (sunt disponibile în general în limba engleză). Nu pentru a le crede 100%, ci tot pentru a înțelege punctul de vedere al combatanților și a identifica ce fapte sunt menționate în ambele surse (De pildă, mai sunt unii cititori care cred că Ucraina s-a invadat singură…ei bine, până și rușii au confirmat că asta e fake news ). Evident, trebuie să țineți cont când citiți aceste surse că fiecare țară combatantă prezintă în roz acțiunile politicienilor și trupelor proprii și în negru tot ce fac adversarii. Dar din aceste surse putem să aflăm o grămadă de informații interesante, dacă știm să citim printre rânduri.

– Sursele de dezinformații. Există multe website-uri cu nume pompoase care imită nume mari – și care de fapt sunt surse de fake news amator, transmițând pur și simplu zvonuri neverificabile, și care din păcat prind ușor la cei creduli. Aceste articole sunt scrise de obicei anonimi, care nu pot fi trași la răspundere. Există o diferența fundamentală între aceștia și cei ce lucrează în presă oficială – de regulă presă oficială, în care autorii sunt cunoscuți nu transmite știri neconfirmate. Specialitatea lor este manipularea informației, adică prezentarea ei în anumite unghiuri și sub anumite interpretări, dar nu își permit să inventeze fapte care nu există. În schimb, site-urile de dezinformări, scrise de anonimi, o fac fără nici o jenă (aici, e drept, e nevoie de multă experiență și discernământ și muncă de verificare).

– căutați, dacă aveți posibilitatea, să aflați și opiniile unor persoane particulare – fie bloggeri, fie youtuberi din Ucraina și Rusia, sau să comunicați cu ucraineni și ruși – cetățeni simpli, pentru a vedea cum înțeleg lucrurile oamenii de rând, dincolo de comunicatele oficiale. În fine, o recomandare personală – pentru limba română, citiți cronicile zilnice ale domnului Petre M. Iancu de la Deutsche Welle, care mi se par mereu bine documentate și echilibrate și care conțin mereu referințe la comunicate oficiale ale diverselor părți.

– O ultima observație: evitați amestecarea temelor. Invazia rusească nu are legătură cu pandemia, chiar dacă mulți încearcă în mod artificial să lege cele două subiecte. Mulți politicieni care s-au purtat ciudat în pandemie se agață de noul conflict pentru a-și spală imaginea. Mulți caută să asocieze anti-vaxxerii cu partizanii lui Putin și invers. Este o capcană. Dacă va lăsați antrenați în această asociere falsă, vi se va întunecă gândirea (Trudeau, de pildă, după opinia mea, a gestionat prostește și cu multă aroganță criză sanitară, dar asta nu înseamnă că poziția Canadei față de războiul actual este greșită). Dacă reușiți să respectați aceste reguli empirice, va veți feri de clișee și interpretări simpliste și unilaterale, bazate mai degrabă pe emoții și prejudecăți decât pe realitate. Nu spun că veți ajunge să înțelegeți tot (unele lucruri sunt chiar de neînțeles), dar măcar putem ajunge să dezbatem și să discutăm civilizat, în loc de a ne înjură. Evident, cine dorește mai degrabă să aparțină unui grup și să urască celălalt grup, va ignoră tot ce am scris mai sus. Să fie sănătos. Dreptul la exprimare este sfânt…

PS. Sunt curios dacă Facebook va cataloga drept “hate speech” acest nou text. Dar nu ar trebui să mai mă mire nimic.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul globalist și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume cauze conservatoare și/sau naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă dorești să ai ce citi în continuare, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

6 COMENTARII

 1. Hristos A Inviat!

  “Daca doriti sa va faceti o imagine cat mai completa”, domnule Gabriel Purcarus, ar trebui sa urmariti si publicatiile conservatoare de peste ocean. Daca ati face acest lucru, daca ati viziona emisiunile lui Tucker Carlson si daca ati urmari si stirile InfoWars, ati avea “o imagine mai completa” decat urmarind publicatia progresista a sistemului, “Deutsche Welle”.

  Ati intelege ca tabara Ucrainei este condusa de globalisti iar acest razboi, daca nu ar fi fost intretinut cu armament si mercenari de peste tot din lume, ar fi fost incheiat deja. Rusia nu are interes sa porneasca un razboi mondial. Globalistii au.

  Poate ati fi reusit sa va puneti intrebearea: de ce globalistii isi doresc prelungirea acestui razboi? Iar ca raspuns, ati fi putut cauta in istorie, care dupa cum stie toata lumea, se repeta. Daca ati cauta in istorie, in istoria adevarata, nu cea prezentata in manualele progresiste, ati afla ce s-a intamplat cu “coridorul Polonez” in 1939 si cum Churchill, omul evreimii mondiale, a folosit Polonia pentru a provoca Germania si pentru a porni al doilea razboi mondial. Ati afla si cum de la acel conflict regional, care se putea termina in cateva saptamani de la incepere, a fost impins de aceleasi forte globaliste spre un conflict mondial.

  Ar fi multe de spus, insa daca dumneavoastra ati invatat istoria predata de sistem, cu siguranta nu aveti idee despre ce vorbesc. Daca cititi Deutsche Welle mai mult decat ca pe o curiozitate referitoare la propaganda sistemului, sincer va compatimesc. Si tocmai astfel de oameni ca dumneavoastra, vin sa ne explice cum este treaba cu informarea si dezinformarea. Trist dar adevarat.

 2. O mizerie de articol. Această frază – „Citiți cronicile zilnice ale domnului Petre M. Iancu de la Deutsche Welle, care mi se par mereu bine documentate și echilibrate” (!!!!!!) – m-a lămurit pe deplin ce hram poartă dl. Gabriel Purcăruș. Îi voi reține numele și nu voi mai pierde niciodată vremea lecturând vreun text de-al domniei-sale. Sincer nu pricep cum a ajuns R3Media să publice admiratori de-ai lui „Petre Iancu”.

 3. Pe acest domn Asselineau mi l-a propus YT ieri (și vi l-am arătat deja). Fiindcă l-am ascultat, YT îmi propune și altele. Priviți aici:

  https://www.youtube.com/watch?v=eLYKdFA1Pis

  Nu știu ce este Uniunea Populară Republicană, dar ieri d-l Asselineau spunea că a lucrat pentru Sarkozy (ce a spus JJ Brown de familia lui NS în interviul cu Ania K. – postat tot ieri – nu vă spun).

  Sunt vremuri „interesante”.

 4. Da, d-l Purcăruș arată că e fizician, fie și fost (n-am idee dacă s-a lăsat de meserie ori a continuat, pot doar presupune). Urmându-i îndemnul, priviți propaganda rusă făcută de occidentali (doar două exemple, astăzi – dacă le îngăduiți). Prima este în limbi germanice (aproape exclusiv):

  https://www.greanvillepost.com/2022/04/21/fascism-a-history/

  A doua este într-o limbă neolatină dragă poporului nostru francofon:

  https://www.youtube.com/watch?v=p3qzZ7dtSWc

  (Asta este și pentru d-na Ivan și cei care se întreabă de ce nu renunță Europa la gazele rusești …)

  Credeți că masele neșcolite vor auzi ori înțelege ceva ? Eu nu. (De aceea și sunt lăsate neșcolite, în primul rând!)

  Își amintește cineva modul în care mincinoșii comuniști îl citau pe N. Iorga cel din 1940 ? („Ferește-te, țara mea!” – așa ceva.) Dacă nu m-oi fi păcălit, acest N. Iorga este pe YT îndemnând tăranii români „să fie cuminți”. L-a (mai) văzut cineva pe I-AP luând poziție ? (E unul din favoriții dvs., ar trebui să îl citați mai des, fiindcă norii se adună …)

  Mulțumesc.

  P.S.

  Și ceva „amuzant” (depinzând de simțul umorului al fiecăruia).

  Priviți ce înțeleg franco-anglofonii prin „blessé(e)”/„blessed”, respectiv italo-românii prin „ferito”/„ferit”. Explicația pare religioasă – aici puteți dvs. publica un articol.

  P.P.S.

  Francezii se căinează la radio că există un fenomen de absenteism la oamenii muncii. Apoi au virat-o la învățământ, unde și „învățătorii”/„predătorii” (cum spun vecinii lor anglofoni) trag și ei chiulul, loviți fiind valul șase. Ei se gândesc să reintroducă obligativitatea purtării măștii, ba chiar și să dea voie să predea celor cu studii universitare, fără să-i mai chinuiască (zic eu) trecându-i prin studii de „pedagogie”. Au ajuns să spună și asta!

  P.P.P.S.

  Francezii se plâng și ei că nu-și pot folosi limba maternă, iar PM se declară ”époustouflé” că instituții federale se lasă prinse într-o asemenea situație …

  P.P.P.P.S. 🙂

  Curg știrile negre: 48 grade Celsius în Sicilia … Ce spun de Rusia care ar vrea tot sudul Ucrainei (ei vor doar să-l „denazifice”, săracii – după care vor fi obligați să-l păstreze, pentru a evita recidivele …), plus … Transnistria separatistă (nu e asta un cadou sovietic făcut Moldovei, la fel ca Donbass-ul și Crimeea făcute Ucrainei ?) – dar vă las aici. Vă imaginați ce înțelege poporul neșcolit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE