sâmbătă, septembrie 14, 2024
ACTUALITATECalendarul zilei 3 august: Sfinții Isaachie, Dalmat și Faust

Calendarul zilei 3 august: Sfinții Isaachie, Dalmat și Faust

fantul Isachie este cinstit aparte pe 30 mai. Este sfantul care a luptat pentru inapoierea bisericilor ortodoxe luate de arieni. Inainte de a trece la cele vesnice, Sfantul Isachie l-a numit staret pe ucenicul sau, Dalmat. Acesta a fost ostas in armata imperiala a imparatului Teodosie cel Mare. Dalmat si-a parasit sotia si copiii si a vietuit in obstea Cuviosului Isachie, impreuna cu fiul sau, Faust. Dalmat s-a dat pe sine unei aspre postiri, incat ajungea sa nu manance nimic timp de 40 de zile. A fost unul din Parintii prezenti la al treilea Sinod Ecumenic, tinut in anul 431, la Efes, unde a luptat impotriva invataturii lui Nestorie care sustinea ca Fecioara Maria este nascatoare numai de om. Faust, fiul lui Dalmat, i-a fost sprijin in toate tatalui sau. A trecut la cele vesnice in obstea in care a intrat impreuna cu Dalmat.

Viata cea placuta lui Dumnezeu a Cuviosului Isachie si ravna lui cea mare pentru buna credinta, prin care a mustrat pe raucredinciosul imparat Valent, proorocindu-i pieirea lui, precum si fericitul sfarsit al acestui cuvios, s-a scris din destul la 30 mai; cel ce voieste, sa citeasca acolo.

Iar Cuviosul Dalmat, fiind in viata mireneasca, a fost mai intai ostas in imparatia lui Teodosie cel Mare si era foarte cinstit la imparatul. Apoi a defaimat pentru Dumnezeu toate cele lumesti si, lasandu-si femeia si copiii, a luat cu dansul numai pe un fiu al sau cu numele Faust si s-a dus la Cuviosul Isachie, care avea manastire in cetatea dinaintea Constantinopolului. El a fost tuns de dansul in randuiala monahiceasca impreuna cu fiul sau si traiau amandoi cu dumnezeiasca placere, bine nevoindu-se in pustnicestile osteneli. Iar dupa ce Cuviosul Isachie a ajuns la adanci batraneti, cand se apropia de sfarsit, a chemat pe frati si, invatandu-i pentru mantuire, le-a pus egumen in locul sau pe Cuviosul Dalmat, dupa al carui nume mai pe urma s-a numit si manastirea aceea „a lui Dalmat”. Fericitul Dalmat a fost hirotonit preot de catre Atic, patriarhul Constantinopolului. El atata postire a aratat, incat petrecea fara hrana pana la patruzeci de zile, biruind astfel, prin post si rugaciune, puterea diavolului. El s-a nevoit inca si asupra diavolilor celor vazuti, adica asupra ereticilor nestorieni care huleau pe Preasfanta Fecioara Maria, Maica Domnului, si a fost mare ajutator Sfintilor Parinti la al treilea Sinod ecumenic, care s-a tinut in Efes, in timpul imparatului Teodosie cel Mic. Cuviosul era iubit de imparat si de sfintii parinti care l-au pus arhimandrit in Manastirea Dalmatului. Si placand el lui Dumnezeu desavarsit, s-a mutat la Dansul intru adanci batraneti. De asemenea si fiul lui, Cuviosul Faust, strabatand prin toata dumnezeiasca placere si prin toata nevointa monahiceasca si sfarsind bine alergarea pustniceasca, s-a mutat la vesnicele locasuri si s-a numarat cu cuviosii parinti in viata cea fara de moarte.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
– Sfantului Cuvios si Marturisitor Ioan, egumenul Manastirii Patalaria;
– Sfintei Mironosite Salomeea.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE