marți, martie 5, 2024
ACTUALITATEArticol de tipul „cultului personalității” pentru Maia Sandu și Laura Codruța Koveși,...

Articol de tipul „cultului personalității” pentru Maia Sandu și Laura Codruța Koveși, în organul de presă al statului german

Un articol laudativ despre Maia Sandu și Laura Codruța Koveși a apărut în ultima zi din ianuarie pe siteul Deutsche Welle (DW), organul de presă al statului german.

Sub titlul „Maia Sandu – președinta României? Schiță de proiect”, Vitalie Ciobanu îi face președintei Moldovei un portret desprins, parcă, dintr-un cult al personalității. De același tratament beneficiază și Laura Codruța Koveși. Iar ca să fie clar cine susține acest mesaj, Maia Sandu este înfățișată într-o imagine alături de cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.

Iată ce se scrie despre Maia Sandu:

„Maia Sandu – președinta României” este mai ales o opțiune sentimentală și de analogie istorică, nu neapărat un proiect de strategie politică asumată. Sau „nu încă”. Șefa statului moldovean este foarte populară în România: așa, mică la stat, aparent firavă și fragilă, spun românii, e o femeie puternică, integră, neclintită în principii, devotată țării sale. O pro-occidentală convinsă, o luptătoare intransigentă cu corupția, capabilă să reîntroneze moralitatea pe scena politică.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul  „Geografie elementară” de Charlotte Mason și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Nu în ultimul rând, impune stilul ei personal: e modestă, accesibilă în comunicare, preferă cursele aeriene de pasageri și trenul, poartă geacă și pantofi sport, pe scurt: „e una dintre noi”. Îi plac drumețiile montane, încât e firesc să o vezi cu rucsacul în spate, cucerind vârful Moldoveanu – cea mai înaltă culme din România –, o imagine încărcată de un simbolism irepresibil, seducător: după alpinismul montan, te gândești la alpinismul politic al Maiei Sandu”.

Jurnalistul de la DW vorbește în aceeași termeni ditirambici și despre Laura Codruța Koveși.

„În România mai este vehiculat un nume de prezidențiabil-femeie (așadar, tot în spiritul emancipărilor epocii noastre), care ar avea aceleași caracteristici, ar face pare din aceeași „specie” incasabilă. O persoană foarte bine cunoscută în România și apreciată mai ales peste hotare: Laura Codruța Kövesi, fosta șefă DNA, actualul procuror-general al Uniunii Europene, cea care a reușit să bage la răcoare, popular vorbind, o serie de politicieni români de top, mahării „capitalismului de cumetrie”, ale căror acte de corupție au fost probate și condamnate în instanță.

Și ca stilistică personală, fosta șefă a DNA seamănă cu „alpinista” de la Chișinău: e o fostă baschetbalistă. O luptătoare cu alonjă în toate sensurile”, se menționează pe siteul organului de presă al statului german.

Articolul descrie în termeni favorabili proiectul „Unirii Moldovei cu România”, ceea ce ar putea însemna o aprobare tacită din partea Germaniei pentru proiect. Până acum, Germania era considerată o oponentă a proiectului, din cauza apropierii de Rusia.

„Față de Laura Codruța Kövesi, președinta de la Chișinău are avantajul că poate întruchipa un nou proiect de țară: Unirea Republicii Moldova cu România, are „cheia” entuziasmului național. Mulți o văd ca pe un nou Alexandru Ioan Cuza, evident, în datele secolului XXI. În lumina acestei proiecții, faptul că nu cunoaște subtilitățile politicii de pe Dâmbovița, sistemul de intrigi bizantine care generează „puterea reală”, dincolo de cea plebiscitată la urne – așa cum vorbesc mai mulți analiști și relevă anumite investigații jurnalistice –, nu ar fi neapărat un handicap, cum s-ar crede: basarabeanca Maia Sandu poate fi un alt fel de președinte al României, va aduce un aer proaspăt în politică, va zdruncina sistemul de relații și înțelegeri oculte, va imprima mai multă coerență și eficiență instituțiilor statului român. Aceasta e speranța celor care-o văd la Cotroceni.

[…]

Destinul național e o carte încă nescrisă. În acest colț de lume, orice realizare majoră a început prin a fi o utopie. Seriozitatea, munca și, da, o anumită doză de noroc au făcut ca visul să capete consistență”, se încheie articolul din DW.

Articolul vine pe fondul speculațiilor privind o candidatură comună a Maiei Sandu la București și la Chișinău, în 2024, cu ocazia alegerilor. Acest lucru ar duce, conform scenariului, la unirea României cu Moldova.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

2 COMENTARII

  1. Daca astea sunt singurele alternative la presidintie, suntem fvtvti fara scapare. Mai bine ne predam Ungariei sau sa ne cucereasca rusii…

  2. nu mai bine il punem direct pe soros presedinte? de ce sa mai lucram prin intepusi.
    Dau scris aici, la ce presedinte va urma, il vom plange cu lacrimi pe johannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE