În ultimele luni s-a tot discutat despre mai multe scenarii privind pe de o parte posibilitatea ca Maia Sandu să candideze pentru funcția de președinte al României, la alegerile din 2024, iar pe de altă parte despre o posibilă reunire a Basarabiei cu România.
Gândul a publicat astăzi, 26 ianuarie 2023, un articol în care analizează posibilitatea ca, în 2024, Maia Sandu și Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, să candideze în tandem, ea din poziția de candidat la Palatul Cotroceni, iar Bolojan să fie susținut pentru poziția de premier în Republica Moldova. Acest lucra ar crea premisele unei uniri între cele două maluri ale Prutului.
Scenariul ar fi descris de surse guvernamentale și a fost intens vehiculat în ultimele săptămâni, mai ales după ce Maia Sandu, într-o vizită neoficială, a mers la Oradea pentru a se întâlni cu Ilie Bolojan și cu Florin Birta, primarul Oradiei.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu(click aici), vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Pe 7 ianuarie 2023, Maia Sandu a ajuns la Oradea cu o cursă Tarom, într-o vizită ce nu a fost anunțată de Administrația Prezidențială de peste Prut, iar presa a titrat la acea vreme că președintele din Republica Moldova s-a deplasat în Bihor pentru „o zi de odihnă”, cu scopuri recreative, pentru a celebra Crăciunul ortodox pe rit vechi.
Ziua următoare, peste Prut au început să apară diverse speculații și scenarii în legătură cu motivul pentru care Maia Sandu a stat doar 24 de ore în Oradea.
Surse guvernamentale au susținut atunci că Maia Sandu l-a vizitat pe Ilie Bolojan și i-ar fi propus să devină premier în Republica Moldova. Ulterior, în 2024, cei doi ar urma să candideze în tandem la alegerile din România, Maia Sandu – președinte, Ilie Bolojan – prim-ministru, și să unească astfel țările de pe ambele maluri ale Prutului.
Contactat de Gândul, Ilie Bolojan nu a răspuns până în acest moment cu privire la acest scenariu vehiculat în politica de la București și de la Chișinău.
Pe 1 decembrie 2022, în Parlamentul de la Chișinău s-a scandat frenetic „Jos vama de pe Prut”, iar șeful legislativului, IgorGrosu a spus că „mesajul l-am înțeles, trebuie inițiativă legislativă, trebuie pregătite lucrurile“.
Mie mi se cam zbarleste parul la ideea asta. Unionistii au fost in ultimii 30 de ani marginalizati pe ambele maluri ale Prutului. Unii au terminat-o urat. Mediul politic, mai ales la ei, reactiona ca tartacot stropit de agheasma la ideea de unire. Vorbesc moldoveneste, mare minune ca nu pretind ca le-am ocupat din teritoriu, cand au nevoie ne cer ajutorul, iar dupa aia se intorc iar cu fata la rasarit si fundul la noi.
Si puf! Dintr-o data incepe sa se discute despre asta si cum ultimii 32 de ani nu ar exista, intr-un context extern foarte delicat in care stapanii nostrii si mamica lor isi incordeaza muschii unii la altii.
Probabil ca slugile care ne conduc au acordul stapanilor sa vorbeasca despre asta. Nu stiu ce se urmareste insa probabil ca noua ne va iesi pe nas,ca de obicei.
Toate regatele din Est au fost desenate cu acordul stăpânilor
ne-a ajuns impotentu’de acum, nu vrem si o impotenta….
Maia Shoroshizda- Never ever.
decat asa tandem mai bine cu catu presedinte si arafat prim ministru.. sau… tot aia..
Bine ar fi sa ne reunim!
Chiar daca protagonistii nu sunt de incredere, ne ocupam de ei ulterior.