Rezultatele Referendumului din Moldova, la care s-a înregistrat o diferență infimă pentru aderarea UE reprezintă o lovitură pentru tabăra pro-europeană a președintei Maia Sandu, tabăra pro-UE trecând în față la Referendumul pentru aderare cu procentul minuscul de 50,08%.
Mai mult, toți cei trei candidați plasați sub Sandu în primul tur al prezidențialelor sunt pro Rusia și cumulează aproape 50%, față de cei 40+% ai lui Sandu, ceea ce indică un tur secund extrem de dificil pentru actuala președintă.
Pe măsură ce rezultatele la alegerile prezidențiale și la referendumul pentru aderarea la UE din Republica Moldova au început să apară duminică seară, tabăra pro-europeană a avut un moment de confuzie, consemnat și de marile agenții de presă. De altfel, BBC titra încă de seară că cifrele intermediare prezintă o înfrângere a taberei DA a referendumului, scrie Hotnews.
La prezidențiale, Maia Sandu a câștigat primul tur al alegerilor, dar pentru guvernul de la Chișinău problema majoră a venit de la referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană. Aici, cifrele preliminare au arătat clar că majoritatea celor care locuiesc în Republica Moldova au votat NU.
Aproape nimeni nu se așteptase la acest lucru, oficiali și analiști spunând că majoritatea moldovenilor sunt pro-UE și că marea miză este prezența necesară pentru validarea referendumului. Prezența s-a îndeplinit, însă votul a generat un suspans absolut și o noapte agonizantă.
La sediul PAS, gruparea pro-europeană a președintei Maia Sandu, corespondenta televiziunii Jurnal.md a observat că membrii de partid au primit rezultatele „puțin șocați”.
Reuters a subliniat de asemenea că rezultatele se pot schimba, dar că cifrele reprezintă „aproape sigur un șoc pentru echipa lui Sandu”. Și tot despre un șoc al rezultatelor a vorbit și publicația europeană Politico.
În orele dimineții de luni, votul diasporei a echilibrat scorul, dar nu a schimbat situația pe fond: rezultatul a arătat o țară divizată și nu a oferit o victorie pentru tabăra proeuropeană.
În plus, a oferit un semnal despre cât de complicat va fi turul al doilea al prezidențialelor. Și scrutinul parlamentar de anul viitor.
Într-un interviu acordat HotNews înainte de alegeri, fostul ministru de externe de la Chișinău Nicu Popescu se arătase optimist că votul DA va fi cel majoritar. Întrebat care va fi totuși efectul unui scenariu negativ, el a avertizat că acesta ar fi un semnal important.
„Dar, evident, este un semnal negativ în exterior, slăbește poziționarea Republicii Moldova în raport cu partenerii, plus, evident, oferă un soclu și un anumit elan potențial fortificat pentru forțele anti-europene din Moldova”, a spus el.
Despre imboldul oferit Moscovei și forțelor pro-europene a vorbit și Vladimir Socor, un analist moldovean de la Jamestown Foundation, imediat după aflarea primelor rezultate.
„Dacă rezultatul e negativ, atunci asta va încuraja forțele pro-ruse să se mobilizeze la maxim pentru turul al doilea al prezidențialelor. Și mă tem că dacă se va întâmpla acest lucru, turul al doilea ar putea fi compromis, fapt care ar putea fi catastrofal”, a declarat Socor la Jurnal.md.
Observatorii au avertizat că scorul nu poate oferi o legitimitate taberei proeuropene. Portavocile Moscovei din Republica Moldova au evocat de altfel imediat acest lucru, spunând că doar diaspora ar putea să o salveze pe Sandu de rușine.
Ce urmează? Turul doi al prezidențialelor se anunță strâns, cu un posibil avantaj pentru candidatul care o urmează pe Sandu, Alexandr Stoianoglo.
Și asta pentru că Sandu are în jur de 40%, Stoianoglu are 28% și e urmat de doi politicieni ferm pro-ruși, Renato Usatîi (13%) și Irina Vlah, din Găgăuzia (6%), ai căror votanți nu au nicio afiliere cu ideile Maiei Sandu.
Sondajele arătau prezența Maiei Sandu în turul doi, însă aceste previziuni nu mai sunt așa de sigure acum.
Apoi, un nou mare examen va fi dat anul viitor, la alegerile parlamentare.
Analistul Valeriu Pașa a subliniat pentru Reuters că în 2025, partidul lui Maia Sandu se va confrunta cu o luptă grea pentru a-și păstra majoritatea în parlament. „Sunt aproape sigur că actualul partid de guvernământ nu poate obține o nouă majoritate, deoarece are un rating negativ destul de substanțial”, a declarat Pașa.
Iar în tot acest timp, Rusia va continua asaltul. Două analize, publicate zilele trecute de Institutul pentru Studiul Războiului și de revista Foreign Affairs, au subliniat că strategia Moscovei pentru influențarea și destabilizarea Republicii Moldova este una care se derulează pe termen lung, dincolo de alegeri.
Interviuri din hotnewz baeiti. Lasatii departe pe propagandistii lu USR si faceti analize cu capu vostru. De cand hotnewz e sursa de incredere Maxima?