Un amplu studiu realizat de think-tank-ul slovac Globesec arată că România a devenit țara unde sprijinul popular pentru o politică externă orientată spre Occident a scăzut, scrie Inpolitics.
De unde România era cea mai entuziastă țară cu privire la integrarea în UE și NATO în anii 90 ai secolului trecut, țara noastră a ajuns aproape în partea opusă.
Mai mult de un român din cinci, spre exemplu, vrea ieșirea din UE, cotă întrecută doar de bulgari, cu aproape un sfert.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Studiul realizat de Globsec în luna martie în nouă state foste comuniste, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Bulgaria, România, Estonia, Letonia, Lituania scoate la iveală cifre terifiante pentru noi.
Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar pentru imunitate Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.
România este singura țară în regiune în care sprijinul popular pentru o geopolitică orientată spre occident a scăzut – de la 43% la 27% față de anul trecut. 12% dintre români nici nu mai sunt siguri cum ar trebui să fie țara poziționată geopolitic, arată studiul citat.
Mai mult, nici liderii europeni nu sunt prea bine văzuți. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este bine văzută de doar 34% dintre români, față de 45% câți erau anul trecut.
Un alarmant procent de 22% din respondenţii români cred că Rusia avea dreptul de a invada Ucraina, iar 26% cred că Occidentul a fost responsabil de război, provocând Rusia. Pe altă parte, simpatia românilor față de Putin a scăzut de la 40% anul trecut, la doar 16% anul acesta. 55% dintre români nu cred că Rusia va invada și alte țări după Ucraina, iar 64% nu consideră că NATO ar trebui să trimită trupe în ajutorul Ucrainei. Doar 13, respectiv 11% dintre români consideră că Ucraina ar trebui să devină membră UE și NATO.
Interesant de punctat, doar 32% dintre români au încredere în actualul guvern, dar în creștere cu 7 procente față de anul trecut și cu 9 procente față de 2020. Încrederea românilor în propriul guvern e penultima în top, doar slovacii, cu 30%, stînd mai prost.
Aproape jumătate dintre români, respectiv 47%, cred că lumea nu e guvernată de forțe democratice, ci de structuri oculte care doresc instaurarea unei hegemonii mondiale.
60% dintre români – locul 1 în top – consideră că un președinte cu mînă de fier, care să conducă în disprețul parlamentul și al voinței alegătorilor este ceea ce trebuie țării, urmați la mare distanță de Slovacia și Bulgaria, cu 49%.
„Noțiunea că țările din Centrul și Estul EuropEi stau ca un „pod” între Est și Vest a fost de mult timp narațiunea identitară care a prevalat în regiune. Războiul din Ucraina, totuși, a determinat societățile să-și reevalueze partenerii strategici și chiar orientarea geopolitică existentă. În toate țările analizate, cu excepția României, este o mutare evidentă de îndepărtare de la poziția de „undeva la mijloc” față de una mai inechivocă în sprijinul orientării occidentale”, scriu autorii studiului.
Concluzia studiului e îngrijorătoare pentru regimul de la București: în timp ce satisfacția față de democrație a crescut în 7 din 9 țări cercetate, România e singura țară în care ea a scăzut, iar în Slovacia a rămas statică. Aceste constatări sugerează că numai apariția unui război în apropiere nu înseamnă neapărat consolidarea sprijinului pentru democrație și pentru sistemele de guvernare ale acestor țări, în sens mai larg, scrie Inpolitics.
Cei care inca mai cred ca r3media si activenews sunt parte din presa independenta se amagesc. Aceste redactii sunt oficine securistice. Abia acum imi este clar, dupa ce am citit acest articol.
Oficine securistice interconectate si comandate de sarpele de roncea.
ce e aia presa independenta?
ei cand vor sa dea o directie in societate inventeaza niste sondaje cu tot cu cifre, de parca ii poate verifica cineva.. Ei fura si alegeri, dar sondaje.
M-as bucura sa fie asa, dar sunt suficienti romani care chiar daca stiu ce se intampla, tot se supun, din diverse ratiuni.. interese financiare, frica, comoditate etc.
Si nu e asa ?