E vorba de atragerea de fonduri europene – nu pentru instituții publice și administrații locale (care, bineînțeles, depind de guvern, consilii județene și consilii locale), ci pentru toate celelalte categorii eligibile pentru atragerea de fonduri nerambursabile.
Cristian Cațan, liderul organizației locale AUR Petroșani, și-a propus să ofere asistență gratuită pentru atragerea de fonduri europene – pentru microîntreprinderi, IMM-uri (firme mici și mijlocii), producători locali, chiar persoane fizice întreprinzători privați.
L-am întrebat pe Cristian Cațan (foto) de unde această idee și care este scopul acțiunii sale.
„Am pornit de la ideea că peste 90% din economia Văii Jiului este susținută de microîntreprinderi și IMM-uri. M-am decis să am cu acești oameni o conectivitate directă, bazată pe ceva ce ei n-au prea văzut de mult – transparență și acces la informație.
În trecut, nici unii din autoritatea publică locală nu s-au preocupat de crearea unui mediu propice de dezvoltare, neoferind informații, încurajare și asistență celor care ar putea să investească și implicit să dezvolte viață economică din Valea Jiului. În general, doar câteva firme și câteva grupuri de interese au evoluat. Ori interesul comunității e să fie mult mai puternică economic în cât mai multe domenii. Bugetele atrase de Vale au devenit tot mai mici și practic s-au pierdut milioane de euro din cauza acestei indiferențe!
Scopul deschiderii mele înspre firmele din Valea Jiului este crearea unui incubator de afaceri, care pornește în primul rând de la informații disponibile agenților economici, printr-o transparență totală.
Când depui un proiect pentru fonduri nerambursabile, ești condiționat de diverși indicatori, de experiență, de o parte electronică, digitalizată, de colaborare cu contabili și așa mai departe. Aceste condiții au devenit tot mai complicate, iar oamenii normali, cu firme simple, nelegate de aparatul administrativ, sunt tot mai confuzi sau nepricepuți în a le accesa.
Suntem conștienți de importanța antreprenoriatului local și de potențialul său de a genera creștere economică și de a crea locuri de muncă. Prin această cale de susținere, ne propunem să oferim microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii resursele necesare pentru “a sparge” barierele descrise și pentru a aborda tranziția justă într-un mod sustenabil și eficient.
Reporter – Ce oferiți, practic?
Cristian Cațan: Împreună cu echipa mea de experți, vom încerca să fim alături de aplicanți în fiecare etapă a procesului de absorbție a acestor fonduri. Vom oferi GRATUIT asistență tehnică și consultanță specializată pentru elaborarea și depunerea proiectelor, gestionarea financiară și monitorizarea implementării. Practic, toată asistența posibilă, de la începutul dosarului până la etapa finală de implementare propriu-zisă.”
Reporter – Despre ce proiecte e vorba?
Cristian Cațan: Momentan, discutăm de două oportunități, urmând să acoperim și alte proiecte viitoare. E vorba despre Fondul pentru o Tranziție Justă, garantat de Uniunea Europeană – dacă tot suntem o zonă în care industria carboniferă a fost pusă de butuci, o zona ajunsă defavorizată, putem beneficia de fonduri care încurajează folosirea energiei verzi. Bineînțeles, asta nu se opune planurilor noastre de încurajare a folosirii resurselor minerale (la noi, carbonifere), care în situația actuală economică și geo-politică, încă și-ar avea un rol important, nu cum vor alții, un rol inexistent.
Al doilea proiect este cel gestionat de ADR 5 Vest – Agenția pentru Dezvoltare – Regiunea de Vest, care cuprinde și județul Hunedoara (alături de Timiș, Arad și Caraș-Severin), prima dintre cele 8 regiuni ale României care a obținut avizul Guvernului pentru Programul său de Dezvoltare Regională, Programul Operațional Regional (POR).
Acest program cuprinde și fonduri europene mult așteptate de către firmele mici și mijlocii (IMM), despre care AUR consideră că sunt cel puțin la fel de importante pentru economie că cele mari.”
Reporter – Care ar putea fi urmările, în caz de succes?
Cristian Cațan: Dacă reușim să facem aceste fonduri din ce în ce mai accesibile și mai accesate, urmările nu pot fi decât pozitive. Inovarea trebuie încurajată. Suntem singurul municipiu din județ cu Universitate de Stat, dar tinerii ce termină facultățile de științe economice – de managementul firmei, de contabilitate, trebuie implicați în proiecte fezabile, de succes, pentru a deveni și ei bine plătiți, lucruri care la rândul lor vor dezvolta oportunități mai departe.
E vorba despre tinerii noștri, pe care îi vrem acasă, nu în țări străine. E vorba de locuri de muncă, de dezvoltare adevărată, nu mimată de autorități corupte. E vorba de un trai mai bun și de dezvoltarea unei zone care de 30 de ani e păcălită cu dezvoltarea, dar de fapt e ținută pe loc, ba chiar e trasă înapoi prin regres economic, exod demografic și lipsa de oportunități.”
Reporter – Depinde asistență voastră de apartenența politică?
Cristian Cațan: Nicidecum! Vrem să reconstruim Valea Jiului. Chemăm oameni să ne alăturăm forțele și să tragem împreună pentru binele comun, dincolo de politicul care ne-a dezbinat. Interesul comunitar ar fi trebuit sa fie primordial. Vă rog să distribuiți acest mesaj mai departe, să știe tinerii care doresc să se lanseze în antreprenoriat, dar și micile întreprinderi deja existente în Valea Jiului, că au un sprijin în mine și în echipa mea!“
” M-am decis să am cu acești oameni o conectivitate directă, ”
-ăsta e greta thumberg:
ecologistă mică pramatie cu cocoshel.