OPINIIDespre tulburările de la Iași

Despre tulburările de la Iași

A ieșit ceva tulburare la Iași. Nu mare lucru, ci rumoare și mișcare mai dezorganizată a mulțimii. Era inevitabil, iar prestația IPS Teofan „a ajutat” foarte mult în acest sens.

Acest incident nu trebuie minimalizat sau redus la reacția provocatoare a unora. A fost și așa ceva, dar, dincolo de acest aspect, rămâne un incident fără precedent: o parte a mulțimii prezente la sărbătoarea Sfintei Parascheva s-a opus zgomotos ierarhului locului. De ce s-a ajuns aici? Care sunt cauzele?

De la autorități nu mă aștept la o minimă inteligență socială, la prudență sau la bună credință. Dar de ce trebuie ca și ierarhia să se bage în această horă? Chiar a pierit de tot orice tact, orice demnitate? De ce trebuie ca ierarhia să își pună singură ștreangul de gât, mulțumind din inimă partidului? E pervetitor și imoral.

Altfel, după cum am mai spus-o și altă dată, istoria e un sfetnic bun. Există numeroase exemple de revolte pe timp de ciumă sau holeră, iar acestea sunt strâns legate de regimuri drastice și nechibzuite de carantinare și aplicare de metode polițienești populației, precum și de interdicția grosolană a actelor religioase. Există cel puțin un caz notoriu de mitropolit care a căzut victimă unor astfel de revolte deoarece aplica astfel de ordine.

Nu este cazul astăzi de revolte asemănătoare cu cele din trecut. Și nici nu ar trebui să se ajungă acolo, Doamne, ferește, mai ales că actuala epidemie nu se aseamănă cu ciuma și holera nici la o mie de ani lumină distanță. Brutalitatea și lipsa de tact sunt, însă, mult mai asemănătoare.

Cred că ierarhia ar trebui să înțeleagă în ceasul al 13-lea că nu poate merge așa. Că drumul pe care au apucat, dacă nu vor spune „până aici”, va duce la ieșirea din Biserică. Nu, nu îndemn la haiducisme, nici măcar la nesupunere civică (deși asta ar fi o opțiune legitimă, după părerea mea), nici nu justific „nepomenirea”, ci la un lucru simplu, elementar: NU MAI FACEȚI VOI, PĂSTORII, TREABA PERSECUTORULUI. Vrea să închidă bisericile? Să o facă ei, nu noi. Vor să interzică pelerinajul? Să o facă ei. DAR NU PARTICIPAȚI DE BUNĂ VOIE LA AȘA CEVA. Nu mai închideți voi ușile bisericilor. Nu mai puneți voi sub lacăt sfintele moaște, sfântul potir. Datoria voastră este să asigurați turmei accesul la biserică, nu să faceți poliție și disciplină pseudo-sanitară cu ea.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...