Pe fondul creșterii prețurilor la energie din ultimele luni, reprezentanții PwC România(PriceWaterHouseCoopers) propun reducerea cotei de TVA la 5% pentru furnizarea gazelor naturale, electricitate sau altă formă de energie pentru încălzirea urbană. O analiză recentă a acestora a arătat că diminuarea cotei de TVA la 5% de la 19% i-ar avantaja direct pe consumatorii finali, transmite Agerpres.
Practic, acest lucru ar însemna o scădere a facturii primită de consumatorul final de până la 12%, susțin reprezentanții companiei menționate.
Specialiștii PwC spun că au inițiat mai multe proiecte de hotărâre în acest sens, dar Parlamentul nu le-a dezbătut până acum.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media
„O măsură benefică ce poate fi adoptată de către România, care este în linie cu prevederile Directivei Europene de TVA şi care a fost adoptată deja de alte state membre, este reducerea cotei de TVA pentru livrarea de gaze naturale, electricitate sau de energie pentru încălzirea urbană. Aceasta s-ar aplica pentru livrările efectuate de companiile de distribuţie către consumatorii finali”, precizează PwC România.
Ce ar însemna reducerea cotei de TVA la 5% pentru energie
Un calcul bazat pe scăderea TVA la 5% demonstrează că în cazul unui consum de energie mediu, cu o factură în valoare de 111 lei, aplicarea cotei de 5% ar însemna o valoare totală de 98 de lei.
Toate statele din Uniunea Europeană s-au confruntat cu o creștere alarmantă a prețului la energie, însă au aprobat diminuarea cotei la TVA.
Guvernul României a decis să ofere consumatorilor finali compensații pentru plata facturilor la energie electrică și gaze naturale și a decis plafonarea prețurilor la energie.
Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.
Românii au sesizat facturi cu valoare eronată, invocând sume impresionante față de consumul real. Ministerul Economiei a anunțat că s-au corectat peste două milioane de facturi la energie, emise în perioada noiembrie-decembrie 2021.