ACTUALITATEPwC propune reducerea cotei de TVA la 5% pentru energie. Cum i-ar...

PwC propune reducerea cotei de TVA la 5% pentru energie. Cum i-ar putea avantaja pe consumatorii finali

Pe fondul creșterii prețurilor la energie din ultimele luni, reprezentanții PwC România(PriceWaterHouseCoopers) propun reducerea cotei de TVA la 5% pentru furnizarea gazelor naturale, electricitate sau altă formă  de energie pentru încălzirea urbană. O analiză recentă a acestora a arătat că diminuarea cotei de TVA la 5% de la 19% i-ar avantaja direct pe consumatorii finali, transmite Agerpres.

Practic, acest lucru ar însemna o scădere a facturii primită de consumatorul final de până la 12%, susțin reprezentanții companiei menționate.

Specialiștii  PwC spun că au inițiat mai multe proiecte de hotărâre în acest sens, dar Parlamentul nu le-a dezbătut până acum.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

„O măsură benefică ce poate fi adoptată de către România, care este în linie cu prevederile Directivei Europene de TVA şi care a fost adoptată deja de alte state membre, este reducerea cotei de TVA pentru livrarea de gaze naturale, electricitate sau de energie pentru încălzirea urbană. Aceasta s-ar aplica pentru livrările efectuate de companiile de distribuţie către consumatorii finali”, precizează PwC România.

Ce ar însemna reducerea cotei de TVA la 5% pentru energie

Un calcul bazat pe scăderea TVA la 5% demonstrează că în cazul unui consum de energie mediu, cu o factură în valoare  de 111 lei, aplicarea cotei de 5% ar însemna o valoare totală de 98 de lei.

Toate statele din Uniunea Europeană s-au confruntat cu o creștere alarmantă a prețului la energie, însă au aprobat diminuarea cotei la TVA.

Guvernul României a decis să ofere consumatorilor finali compensații pentru plata facturilor la energie electrică și gaze naturale și a decis plafonarea prețurilor la energie.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Românii au sesizat facturi cu valoare eronată, invocând sume impresionante față de consumul real. Ministerul Economiei a anunțat că s-au corectat peste două milioane de facturi la energie, emise în perioada noiembrie-decembrie 2021.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate