vineri, aprilie 12, 2024
ACTUALITATEPolonia a redus TVA-ul pentru alimente la zero și Ungaria a plafonat...

Polonia a redus TVA-ul pentru alimente la zero și Ungaria a plafonat prețurile. În România, ministrul Dan Vîlceanu spune că aceste măsuri contravin directivei europene în domeniu, iar Florin Cîțu că sunt măsuri electorale

Un amendament la legea taxei pe valoarea adăugată depusă de parlamentarii Partidului Lege și Justiției (PiS) din Polonia a ajuns deja în parlament și, potrivit proiectului de lege, cotele mai mici de TVA ar trebui să fie adoptate între 1 februarie și 31 iulie 2022.

Astfel, mâncarea și băutura, care au în prezent un TVA de 5%, vor scădea la zero.

Premierul Morawiecki a estimat că reducerea TVA-ului la alimente ar costa bugetul de stat între 1,3 miliarde euro și 1,5 miliarde euro.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Facem apel la toți comercianții de alimente să reducă prețurile în consecință”, a spus Morawiecki, prezicând că prețurile la alimente ar trebui să scadă luna viitoare.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Tinctură de propolis și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Taxa pe carburanții pentru motoare va fi redusă de la 23% la 8%, iar taxa pe îngrășăminte va fi redusă de la 8% la zero. TVA-ul la gaze naturale va fi redus de la 8% la 0 și de la 8% la 5% pentru încălzire. În cazul energiei electrice se va menține actualul TVA de 5%, deja redus, conform Remix News.

În paralel, în Ungaria, premierul ungar Viktor Orban a anunțat că guvernul său a impus limitarea prețurilor a șase produse alimentare de bază pentru a tempera impactul creșterii dramatice a inflației, scrie Bloomberg.

Prețul zahărului, făinii, uleiului de floarea-soarelui, pieptului de pui, ciolanului de porc și laptelui cu un conținut de grăsimi de 2,8% va rămâne la nivelul din 15 octombrie în toate magazinele începând de luna viitoare, a anunțat Orban.

Recent, prețurile grâului aproape că s-au dublat în Ungaria.

Administrația ungară a limitat deja prețurile carburanților și a înghețat dobânzile creditelor ipotecare pentru a diminua povara asupra gospodăriilor, după ce prețurile de consum au urcat la aproape un maxim în ultimii 14 ani, de 7,4% în noiembrie.

De asemenea, guvernul lui Orban a făcut și o serie de cheltuieli, acordând reduceri de taxe pentru familii de aproape 2 miliarde de dolari și majorări de pensii și salariu minim, conform ZF.ro.

În ceea ce privește prețurile car­buranților, plafonarea acestora nu a crescut semnificativ consumul de car­buranți, ceea ce înseamnă că aceștia nu sunt considerați un produs sensibil la preț, notează Hungary Today.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar  Lăptișor de matcă crud și vei contribui la susținerea siteului R3media.

În prezent, România aplică o taxă pe valoare adăugată de 9% la produsele alimentare, iar reducerea este văzută ca o modalitate de a opri inflația galopantă, potrivit Radio Europa Liberă.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul  „Geografie elementară” de Charlotte Mason și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Marcel Ciolacu, președintele PSD a spus că, pe lângă reducerea TVA la energia electrică, România ar trebui să urmeze exemplul Poloniei, care de la 1 februarie va avea TVA zero la gaze, la unele alimente și taxe reduse la carburanți. Însă, Florin Cîțu, președintele PNL, a spus despre propunerea lui Marcel Ciolacu că este una electorală și că ar trebui discutată mai întâi în coaliția de guvernare.

„Am înțeles că este o competiție aici, cât de mult să scadă TVA. Dar TVA scăzut înseamnă și venituri mai mici la buget (…) Trebuie să le aducem aminte colegilor de coaliție că alegerile sunt în 2024”, a spus fostul premier.

Între timp, Dan Vîlceanu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a spus că măsura de a reduce la zero TVA-ul pentru alimente contravine directivei europene în domeniu.

„Nu am avut o discuție în Guvern legată de TVA zero la alimentele de bază. Este o măsură care cel puțin la momentul ăsta contravine Directivei de TVA (Directiva 2006/112/CE – sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată al UE – n. r.)”, a spus Vîlceanu, răspunzând unor întrebări ale jurnaliștilor.

Întrebat dacă se poate discuta cu Comisia Europeană despre acest subiect, ministrul a răspuns: „Putem să discutăm orice, dar…să ai o reglementare care contravine unei directive înseamnă infringement”.

În ceea ce privește alte modele europene care au luat o serie de măsuri care să contracareze creșterea prețurilor, cum ar fi Polonia, care a aplicat TVA zero, sau Ungaria, care a plafonat prețurile la o serie de alimente de bază, ministrul Fondurilor Europene a subliniat că Polonia este „aproape în infringement”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

„Există oricând instrumentul de a plafona prețuri și de a interveni în piață la modul acesta, de a fixa tu prețuri, de la Guvern, ceea ce nu e tocmai ideea unei piețe libere și ceea ce ar duce, sunt convins, în condițiile de piață actuale, cu prețuri crescute la energie, la dispariția unor produse de pe raft. În momentul în care prețul cu care tu produci este mai mare decât prețul cu care poți să vinzi evident că nu vei mai avea niciun fel de motivație să produci și să vinzi produsul respectiv, pentru că asta ar însemna să pierzi. Deci, mi-e greu să cred că…Vă aduceți aminte că în primele valuri ale pandemiei se punea problema plafonării prețurilor la anumite medicamente și nu s-a putut întâmpla, pentru că asta ar fi dus la dispariția acelor medicamente din piață. E același lucru și cu produsele celelalte”, a susținut acesta, conform Economedia.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE