ACTUALITATEPurtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a anunțat că s-a...

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a anunțat că s-a vaccinat

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă că se vaccina împotriva Covid-19.

El a precizat că îndeamnă „în calitatea temporară de persoană publică”,  pe toată lumea „să se informeze cât mai atent și din surse sigure cu privire la beneficiile vaccinului și, în urma consultării cu medicul de familie, sa ia decizia cea mai bună pentru sănătatea lor și a celor dragi”.

„Eu am ales să o fac, vaccinându-mă”, a precizat Bănescu.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În altă ordine de idei, Bănescu a explicat că implicarea Bisericii în campania de vaccinare va consta în transmiterea de către clerici a informațiilor din broșura „Vaccinarea împotriva COVID-19 în România. Gratuită. Voluntară. Sigură”, material oficial informativ pe care toate cultele religioase l-au primit in ianuarie de la Secretariatul de Stat pentru Culte.

„În legătură cu implicarea cultelor religioase, a Bisericii, în actul de informare a credincioșilor referitor la vaccin și vaccinare:

Ajutorul Bisericii există și se (va) traduce prin transmiterea din partea clericilor spre credincioși a informațiilor cuprinse in Broșura „Vaccinarea împotriva COVID-19 în România. Gratuită. Voluntară. Sigură”, material oficial informativ pe care toate cultele religioase l-au primit in ianuarie de la Secretariatul de Stat pentru Culte.

Conținutul acestei broșuri este deja cunoscut de preoți. Ei îl comunică credincioșilor în diferite ocazii. Așa au fost și sunt îndemnați, inclusiv de Patriarhia Română. Clericii pot transmite informațiile despre vaccinarea „gratuită, sigură și voluntară”, așa cum reies acestea dintr-un document asumat de cele mai înalte autorități medicale din România. Este ceea ce pot face reprezentanții cultelor. Biserica Ortodoxă Română și-a exprimat și a reiterat frecvent poziția sa favorabilă vaccinării, salutând cu bucurie apariția vaccinurilor anti-Covid”, a explicat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Mesajul său vine în contextul apelului premierului Florin Cîțu de implicare a Bisericii în campania de vaccinare.

Reamintim că broșura „Vaccinarea împotriva COVID-19 în România. Gratuită. Voluntară. Sigură” a fost trimisă preoților la începutul lunii ianuarie.

Cunoscutul preot, istoric și etnograf Mihai-Andrei Aldea, a analizat broșura și a concluzionat că este „o reclamă jalnică pentru un vaccin sigur dăunător și nesigur util (conform prospectului acestui vaccin).”

Comentariu R3media:

Anunțul domnului Vasile Bănescu riscă să amplifice o fractură existentă deja în Biserica Ortodoxă: este vorba despre cei care cred în narațiunea oficială și cei care o contestă.

Având în vedere poziția sa, de purtător de cuvânt al întregii Biserici, credem că era mai bine dacă acest gest rămânea unul personal, mult mai potrivit fiind îndemnul universal adresat tuturor de a se informa pe tema vaccinurilor.

Un articol relevant despre informarea pe tema vaccinurilor este semnat de jurnalistul Gabriel Popa, care a adunat surse oficiale și de încredere în acest text.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

9 COMENTARII

 1. S-a mai demascat unul. Din ce-a găvărit purtătorul, de cînd cu plandemia, m-ar fi mirat dacă nu o făcea.
  Poate unii nu pricep. Dacă nu are deloc credință, normal, e sub acoperire, de ce trebuia să se laude? Se injecta și gata.
  Legat de credință, să zicem că-i molimă nu plan-demie, atunci e de la Dumnezeu. Îi pedepesește pe păcătoși, pe cei drepți îi scapă. Cum crede un credincios că v-a scăpa de mâna lui Dumnezeu vaccinîndu-se? E mai tare vaccinul decît….?
  Dacă molimele* sînt de la Dumnezeu, cum credem că sînt făcute de mântuială încît muritori de rînd, de la big-pharma,îi dejoacă planurile?

  *Nu sînt boli infecțioase. Microbii nu îmbolnăvesc. Gândiți-vă!
  Toate molimele de-a lungul vremii au fost, preum cea de azi, plan-demii.

 2. Vaccinarea împotriva COVID-19 în România. Gratuită. Voluntară. Sigură

  Cum adica gratuita? E din banii cetatenilor.
  Cum adica voluntara? In unele spitale esti aproape agresat ca angajat ca sa te vaccinezi.
  Cum adica sigura???? Chiar pe acest site au aparut informatii cu decesele si reactiile adverse de dupa vaccin.

 3. “Anunțul domnului Vasile Bănescu riscă să amplifice o fractură existentă deja în Biserica Ortodoxă: este vorba despre cei care cred în narațiunea oficială și cei care o contestă.” – cel mai mare risc e acela ca mulți credincioși să-și pună în pericol mântuirea, făcându-se părtași la păcate strigătoare la cer, dar și sănătatea fizică. Acest om nu este reprezentativ pentru Biserică, mai mult smintesc clericii (inclusiv ierarhii – nu chiar puțini) care efectiv învață a se lua vaccinul. Unii chiar impun (vezi cazul Episcopiei Dunării de Jos).

  “Bănescu a explicat că implicarea Bisericii în campania de vaccinare va consta în transmiterea de către clerici a informațiilor din broșura „Vaccinarea împotriva COVID-19 în România. Gratuită. Voluntară. Sigură” – broșura conține minciuni, dezinformări și e foarte periculoasă mai ales dpdv duhovnicesc, dar și trupesc (explozie de boli autoimune, dar și altele)! Implicarea Bisericii ar trebui să se axeze pe adevăr (semnalat de o pleiada de savanți naționali și internaționali și jurnaliști – implicit de R3media) , nu “în transmiterea de către clerici a informațiilor din broșura” apostata și mincinoasă.

  Pesemne că Dumnezeu a “obligat” producătorii sa folosească linii celulare de fetuși avortați (copii omorâți în pântecele mamei), tocmai ca și cei mai simpli și necunoscători drept-credincioși să se ferească de vaccinurile “binefăcătoare” (aceasta ar fi fost imperativ chiar dacă vaccinurile ar fi fost eficiente). Cine minimalizează această idee, să citească viața Sfântului Teodor și despre originea colivei.

  Lucrurile sunt destul de clare, dar se pare că vor veni ispite și mai viclene. Fractura de care vorbește domnul Mihai Șomănescu se va produce – cândva – oricum, dar de vină vor fi apostații din conducere și frații mincinoși. Unii vor cădea din melancolie și atașament emoțional față de păstori si frați apostati, devenind astfel niște veritabili “avocați ai diavolului”. Alții din idolatrie față de episcopi, duhovnici sau față de partea superficială a Bisericii și a unor idealuri “bisericești” cu titul lumești. Viclenia vrăjmașului este teribilă…

  Nu trebuie să iasă nimeni din biserică – și cu toate că cei care păstrează credința ar fi îndreptățiți să se îngrădească de dânșii, ei se vor delimita de cei drep-credinciosi, arătându-i cu degetul, calomniindu-i (numindu-i, așa cum pe alocuri deja se întâmplă, dușmani ai credinței, milei, dragostei creștine și binelui comun) și la sfârșit chiar prigonindu-i, vânându-i și vânzându-i, dându-i pe mâna prigonitorului. Totul în numele păcii și grijii pentru aproapele. Bineînțeles, strâmbate, false și nedumnezeiești.

  Noi rămânem în Biserică și mărturisim, iar falsa biserică (apostată) va fi aceea care ne va scuipa – slavă Domnului – dintr-insa. Așa spun profețiile. Noi trebuie să ne păstrăm credința – adică pe Hristos – cu dinții. Noi să nu ieșim din Biserica lui Hristos, ci să stăm tari, mărturisind la locul nostru, acceptând această teribilă și adânc dureroasă trădare (impotriva lui Hristos și a noastră) din partea celor “asemenea mie, căpetenia mea şi cunoscutul meu, care împreună cu mine te-ai îndulcit de mâncări, în casa lui Dumnezeu am umblat în acelaşi gând!” (Psalmi 54, 15)

  Biserica este acolo unde este Adevărul! Ea se poate concentra la nevoie chiar și într-un singur om (v. Părintele Arsenie Papacioc, citând mari Sfinți). De aceea, fiecare dintre noi este extrem de responsabili față de starea Bisericii. Lucrul acesta nu se mai învață de mult în școlile teologice sau de la amvon, ci se propovăduiește o “sfântă” iresponsabilitate, o “ascultare” tâmpă – tipică lenesilor, ignorantilor și analfabeților funcționali (oameni fără duh sau cu duh puțin).

  Dumnezeu să ne lumineze conducătorii și păstorii (bisericești) – cât se mai poate, dar și pe fiecare dintre noi, căci nu se știe cine va cădea și cine va sta sau cum se va termina totul (viața Mărturisitorului Părinte Gheorghe Calciu-Dumitreasa este mai mult decât grăitoare și actuală, din toate punctele de vedere).

  “Ne asteapta evenimente, dar nu vor dura mult. Pe cat s-a vatamat Ortodoxia prin comunism, pe atat se va vatama si acum.

  Dumnezeu stie ca un anumit lucru va face asa, insa omul il face din lipsa lui de minte. Nu Dumnezeu a dat porunca, ci vede pana unde va ajunge rautatea oamenilor si ca parerea lor nu se va schimba. Nicidecum ca asa a randuit Dumnezeu.” Sfântul Paisie Aghioritul

  “Copii, este ceasul de pe urmă, şi precum aţi auzit că vine antihrist, iar acum mulţi antihrişti s-au arătat; de aici cunoaştem noi că este ceasul de pe urmă. Dintre noi au ieşit, dar nu erau de-ai noştri, căci de-ar fi fost de-ai noştri, ar fi rămas cu noi; ci ca să se arate că nu sunt toţi de-ai noştri, de aceea au ieşit.” 1 Ioan 2,18-19

  “Lumea și diavolul împing Biserica spre încercări atât de înfricoșătoare, încât s-ar putea să vină ziua în care toți episcopii de pe pământ să intre în părtășie cu ereticii. Ce vor face atunci credincioșii? Ce vor face acei puțini la număr care vor avea dârzenia de a nu urma mulțimilor (maselor), de a nu-și urma rudele, semenii și concetățenii? Atunci toți credincioșii vor trebui să înțeleagă faptul că Biserica nu este acolo unde pare a fi. Liturghiile vor continua să fie slujite, iar bisericile vor fi pline de oameni, însă Biserica nu va avea nici o legătură cu acele biserici ori cu acei preoți sau credincioși. BISERICA ESTE ACOLO UNDE ESTE ADEVĂRUL. Credincioșii sunt aceia care continuă tradiția neîntreruptă a Ortodoxiei, acea lucrare a Duhului Sfânt. Preoții adevărați sunt aceia care gândesc, trăiesc și propovăduiesc așa cum au făcut-o Părinții și Sfinții Bisericii sau cel puțin nu-i tăgăduiesc în învățătura lor. Acolo unde această unitate de gândire și de viață nu există, este o amăgire să vorbim despre Biserică, chiar dacă toate semnele exterioare ar mărturisi aceasta.” ~ Apostazia și Antihristul. p 189. Editura Sophia 2014 (scrisă și alcătuită de ucenici credincioși ai Parintelui (Sfânt) Serafim Rose

  “Ortodoxia este poziția de mântuire. Nu vorbim despre trăirea creștină aici, ci despre adevărul creștin pe care trebuie să-l respectăm. Ortodoxia nu este un titlu ci este un ADEVĂR.” (Sfântul) Părinte Arsenie Papacioc

  Am scris pentru că îmi pasă. Nu am nici un gând rău față de domnul Bănescu, dar îmi e milă de frați și frică de Dumnezeu dacă tac. Sunt supărat (întristat) pentru frații care se smintesc și se pierd. Nu urăsc pe nimeni, nici pe domnul Bănescu – nici pe alții ca el, dar sunt supărat pe dansul și pe ceilalți care smintesc, așa cum mă supăr chiar și pe o rudă apropiată care îmi învață prietenul, soția, copilul de rău.

  Dumnezeu să ne miluiască cum știe, pe toți, și pe cei care stau, și pe cei care cad. Dar adevărul – sabie cu două tăișuri – trebuie spus.

  “Şi i-a binecuvântat Simeon şi a zis către Maria, mama Lui: Iată, Acesta este pus spre căderea şi spre ridicarea multora din Israel şi ca un semn care va stârni împotriviri.” Luca 2, 34

 4. Băi banescule de când faci tu propagandă pro vaccin,eu bănuiam biserica că e de partea guvernului dar nici chiar așa pe față.voi nu-l mai slujiți pe Hristos ci pe Satana,sper să ajungeți în brațele lui.ati transformat BOR într-un bazar pentru jupuit de bani credincioșii care inca va mai calca pragul.rusine să va fie,dar vor aveți șoriciul gros.

  • “Voi nu-l mai slujiți pe Hristos ci pe Satana,sper să ajungeți în brațele lui” – prima parte este foarte posibil adevărată – unii din prostie (melancolie, neluare aminte, necunostinta, lene și ignoranță), alții în cunoștință de cauză – dar a doua afirmație este extrem de gravă. Vă înțeleg tulburarea, dar totuși… Sperăm până în ultima clipă ca Dumnezeu să îi lumineze, să se trezească, și să se mântuiască. Dumnezeu nu are pe nimeni de pierdut. Să speri ca cineva să ajungă în brațele celui rău este necurat, malefic și vrajitoresc, Dumnezeu se întristează pentru fiecare suflet care cade și se pierde, mai ales dacă e pentru veșnicie! Nu, să nu se întâmple așa ceva – Doamne ferește – ci să-și revină și să se mântuiască.

   Mulți care astăzi cad se vor ridica, mulți care astăzi (li se pare că) stau, vor cădea…

   Una este să te împotrivești și să mărturisești, chiar tulburandu-te și suparandu-te pentru sminteala și viclenia lor, și alta este să le dorești răul și să-i trimiți acolo unde nimeni n-ar fi trebuit să ajungă, decât Vrăjmașul și cu ceata sa, singurul care nu se mai poate pocăi. Doamne ai milă!

   “Spune-le: Precum este adevărat că Eu sunt viu, tot aşa este de adevărat că Eu nu voiesc moartea păcătosului, ci ca păcătosul să se întoarcă de la calea sa şi să fie viu. Întoarceţi-vă, întoarceţi-vă de la căile voastre cele rele! Pentru ce să muriţi voi, casa lui Israel?” Iezechiel 33, 11

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...