Politicile actuale nu reprezintă un stimulent suficient pentru ca agricultorii să facă mai mult pentru a atinge obiectivele UE în materie de climă, potrivit experților Consiliului consultativ științific european pentru schimbările climatice (ESABCC), care au avertizat asupra necesității unui sistem de tarifare a carbonului pentru acest sector, scrie Rostonline, citând Euractiv.
„Fermierii și administratorii de terenuri trebuie să fie încurajați mai puternic să reducă emisiile”, a declarat Jette Bredahl Jacobsen, vicepreședinte al ESABCC, într-un comunicat de presă, adăugând că „acest lucru ar putea fi realizat prin stabilirea unui preț pentru emisii și recompensarea absorbțiilor”,
Raportul, publicat joi (18 ianuarie) de ESABCC – grupul consultativ pentru climă înființat prin Legea europeană privind clima din 2021 – a examinat principalele lacune ale politicilor ecologice ale UE și a constatat că agricultorii nu dispun de stimulente financiare adecvate pentru a reduce emisiile din acest sector.
Publicarea raportului vine în mijlocul protestelor fermierilor din întreaga Europă, tocmai împotriva actualelor politici, pe care ESABCC le găsește insuficiente.
Emisiile de carbon ale sectorului agricol „au rămas în mare parte neschimbate din 2005”, iar două treimi dintre acestea provin din producția de animale.
Pentru a inversa tendința, ar trebui introdus un sistem de tarifare a emisiilor de dioxid de carbon „până cel târziu în 2031”, au recomandat experții.
UE e cam mUE. Ne-a bagat linga tari de drogati ca Olanda si Suedia, acu tragem “beneficii”