marți, decembrie 10, 2024
ACTUALITATEOsetia de Sud a decis organizarea unui referendum, pe 17 iulie 2022,...

Osetia de Sud a decis organizarea unui referendum, pe 17 iulie 2022, pentru alipirea la Federația Rusă: Ne întoarcem acasă! A venit momentul să ne unim odată pentru totdeauna

Autoritățile regiunii separatiste georgiene proruse Osetia de Sud au anunțat vineri organizarea la 17 iulie a unui referendum privind integrarea acestui teritoriu în Rusia, informează France Presse, citat de Agerpres.

„Președintele“ încă în exercițiu Anatoli Bibilov a „semnat un decret privind organizarea unui referendum în republica Osetia de Sud“, a declarat serviciul său de presă într-un comunicat, evocând „aspirația istorică“ a locuitorilor acestui mic teritoriu caucazian de a se alătura Rusiei, cu care se învecinează.

„Ne întoarcem acasă!“, a comentat Bibilov pe contul său Telegram. „A venit momentul să ne unim odată pentru totdeauna. Osetia de Sud și Rusia vor fi împreună. Este începutul unei mari noi istorii“, a adăugat el.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Anatoli Bibilov nu a reușit să se facă reales în funcția de „președinte“ la începutul lunii, iar Rusia și-a exprimat speranța că succesorul său în acest post, Alan Gagloev, va ști să asigure „continuitatea“ în relațiile cu Moscova.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Osetia de Sud a fost în centrul războiului ruso-georgian din 2008, în urma căruia Kremlinul i-a recunoscut independența, precum și a celei unei alte regiuni separatiste georgiene, Abhazia, și a instalat acolo baze militare.

Anunțul privind viitorul referendum a fost făcut în cea de-a 79-a zi a invaziei ruse în Ucraina, notează AFP.

Regiunile separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk, a căror independență a fost de asemenea recunoscută de Moscova, și-au exprimat și ele interesul de a se integra în Rusia.

Ofensiva rusă împotriva Ucrainei a suscitat un elan de solidaritate în Georgia.

Aceasta calificase deja în trecută drept „inacceptabil“ planul Osetiei de Sud de a organiza un referendum privind alăturarea sa Federației Ruse.

În august 2008, Rusia a atacat Georgia, al cărei guvern lupta împotriva milițiilor proruse în această regiune, după ce acestea bombardaseră localități georgiene.

Luptele s-au încheiat după cinci zile prin instituirea unei încetări a focului, negociată de Uniunea Europeană, dar care s-au soldat cu peste 700 de morți și au provocat strămutarea a zeci de mii de georgieni.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE