sâmbătă, aprilie 20, 2024
ACTUALITATERevista presei pentru o agendă națională: 24 februarie

Revista presei pentru o agendă națională: 24 februarie

NAȚIONAL

Se vrea reabilitarea principalelor conducte ale sistemului de termoficare din București. Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat în valoare de 254 milioane de euro pentru sprijinirea reabilitării sistemului de termoficare din București. Mai multe detalii, la sursă.

ONG-ul Salvați Copiii României a făcut o analiză a natalității infantile din țară în anul 2019. Potrivit studiului, în anul 2019 din 199.720 de nașteri, 749 provin de la mame cu vârsta sub 15 ani și 17.933 de la mame cu vârsta între 15-19 ani. Județele cu cele mai multe mame adolescente sunt Mureș, Dolj și Brașov, iar Caraș-Severin, Gorj, Tulcea sunt județele cu cele mai puține mame adolescente înregistrate în 2019.  Mai multe detalii la sursă.

Apărare

Armata Română vrea să ajungă la achiziții de echipamente și tehnică militară de 8,7 miliarde de lei în 2024 potrivit proiectului de Cartă Albă a Apărării, pus în dezbatere publică de guvern. Mai multe detalii, la sursă.

Drone made în România. Elbit a anunțat că va deschide o fabrică de UAV-uri în România. În cadrul unei prezentări care a avut loc la Măgurele, la care au fost prezenți ministrul Nicolae Ciucă,  Elbit a reiterat angajamentul de a deschide o fabrică de drone în România. Mai multe detalii, la sursă.

Economie

Black Sea Oil&Gas începe extragerea gazelor naturale din Marea Neagră în luna noiembrie. Proiectul are o valoare estimată de 600 de milioane de dolari, a anunţat marţi directorul Mark Beacom la un seminar pe teme de energie, adăugând că progresele suplimentare depind de renunţarea la taxele impuse de actuala legislație („Legea offshore”).  Mai multe detalii, la sursă.

Romgaz se află în discuții pentru preluarea a 50% din proiectul Neptun Deep din Marea Neagră conform  declarațiilor Ministrului Energiei Virgil Popescu. Mai multe detalii, la sursă.

Din ciclul „Noi chiar vindem Țara”, Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține listarea la bursă a companiei Hidroelectrica. Hidroelectrica este cea mai profitabilă companie a statului român. Motivul invocat de ministru este capitalizarea companiei. Mai multe detalii, la sursă.

Transgaz a înregistrat o scădere a profitului net de 34% în 2020 față de 2019 după calculele ZF. Mai multe detalii, la sursă.

In urma protestelor, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a anunțat că va retrage ordinul privind creșterea a maxim 5 porci în gospodăria românească. Mai multe detalii, la sursă.

Românii minoritari din România

Centrul European de Studii Covasna – Harghita (CESCH) împreună cu Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” vor organiza în cursul anului 2021 ciclul de conferințe cu tema „Românii din Arcul Intracarpatic și conviețuirea lor cu secuii/maghiarii de-a lungul secolelor”. A doua conferință din seria s-a ținut online pe datat de 23 februarie și s-a intitulat: „Desființarea regimentelor transilvănene de graniță (1851) și influența acesteia asupra relațiilor dintre români și secui. Studiu de caz – regimentul de infanterie din Tg. Secuiesc”. Următoarea conferință se va desfășura pe data de 2 martie la 18:00 și va purta numele: „Câteva aspecte privind identitatea românilor din fostele județe Ciuc, Odorhei și Treiscaune în perioada interbelică”. Conferințele pot fi urmărite pe canalul de YouTube al Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”. Mai multe detalii,  la sursă.

PNL în sfârșit reacționează la lichidarea claselor românești de către inspectoratele școlare județene controlate de UDMR. Președintele PNL Harghita, Sebastian Buzilă, s-a întâlnit săptămâna trecută cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. În urma discuțiilor, Ministrul Educației a aprobat planul de școlarizare pentru anul 2021-2022 fără scăderea numărului de clase în limba română. Mai multe detalii, la sursă.

S-a deschis la Sfântu Gheorghe un muzeu al telecomunicațiilor. Muzeul este denumit TeleFar și reunește peste 3.500 de dispozitive tehnice. Expoziția are la bază colecția donată de inginerul Csaky Erno din Sfântu Gheorghe. Mai multe detalii, la sursă.

Comunitatea maghiară din România

Budapesta investește în Miercurea Ciuc, continuând neabatută programul său de înșurubare geopolitică în Carpați. Prin Fundația „Mens Sana”, Ungaria va investi 925 de milioane de forinți (2.65 milioane euro) pentru construirea unui centru de intervenție cardiologică în cadrul Spitalului Județean de Urgență din Miercurea Ciuc. Mai multe detalii, la sursă.

Externe

Comunități istorice

Basarabia

45% dintre basarabeni nu au încredere în actualii politicieni. Un sondaj BOP (Barometrul Opiniei Publice) realizat de Institutul de Politici Publice din Rep. Moldova a arătat că 46% dintre respondenți nu au încredere în niciun politician. Doar circa 22 % dintre basarabeni au încredere în Maia Sandu, aceasta fiind urmată de ex-președintele R. Moldova Igor Dodon. Mai multe dealii, la sursă.

Mii de materiale dialectale și etnofolclorice culese în special între Prut şi Nistru, dar și în alte teritorii locuite de români în fosta Uniune Sovietică, aflate în prezent în gestiunea Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Chişinău au fost digitizate şi conservate în perioada septembrie 2019 – februarie 2021 în cadrul unui proiect care a beneficiat de finanţare britanică. Mai multe detalii, la sursă.

Diaspora

Finlanda

Doamna Camelia Smicală își va crește copiii acasă în următoarele 6 luni. După ani de zile de procese, Justiția din Finlanda i-a dat câștig de cauză doamnei Smicală în procesul contra serviciului social din Finlanda, care i-a confiscat abuziv copii. Mai multe detalii, la sursă.

Italia

Continuă denunțurile muncitorilor români împotriva firmei Mondo Convenienza din Italia. Pe data de 2 februarie, 8 români au depus plângere contra firmei Mondo Convenienza urmând ca numărul plângerilor să crească pe 23 februarie la 12. Românii deplâng condițiile proaste de muncă: fără pauze, program lung, muncă istovitoare, amenințări sau jigniri cu tentă rasistă și xenofobă din partea firmei. Mai multe detalii, la sursă.

Un recensământ ISTAT (Istituto Nazionale di Statistica) comandat în Sicilia, Italia, cartografiază locuitorii săi descriind vârsta, sexul, rata imigrației și nivelul de educație. Potrivit datelor culese, În 2019, 43,3% dintre străinii cu domiciliul în Sicilia provin din Europa. 28,7% din totalul străinilor rezidenți sunt de naționalitate română. Mai multe detalii, la sursă.

INTERNAȚIONAL

Prețurile materiilor prime au urcat la cel mai ridicat nivel de aproape opt ani. O cauză a acestor creșteri este frica investitorilor de inflație. Aceștia caută locuri sigure de investiție. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat la prețul cuprului, petrolului, zahărului și cafelei.  Mai multe detalii, la sursă.

Ungaria, prima țară UE care începe vaccinarea cu serul Sinopharm produs de China. Mai multe detalii, la sursă.

In timp ce pentru București bogățiile țării sunt o povară de care trebuie să scape cât mai ieftin, gazele din Marea Neagră sunt un obiectiv al  diplomației maghiare. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a avut marţi o întâlnire de lucru cu ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, Péter Szijjártó. S-a discutat despre gazul din Marea Neagră, despre conducta BRUA și perspectiva Ungariei cu privire la acest proiect important și multe altele. Mai multe la sursă.

Departamentul de Justiție din SUA arată indirect că Facebook a jucat un rol mai mare în mobilizarea protestatarilor de la Capitoliu decât site-ul conservator Parler. Până în prezent, s-au întocmit 223 de documente de acuzare pentru persoanele implicate în violențele de la Capitoliu din 6 ianuarie. Dintre acestea, 73 fac referire la postări pe Facebook ca dovadă, 24 menționează postări Youtube, 20 indică postări Instagram (deținut de Facebook) și doar opt evidențiază postări pe Parler. În Justiție, contrar discursul media, fluxul informațional de pe Facebook a avut un impact mai mare asupra evenimentelor de la Capitoliu decât cel de pe Parler. Mai multe detalii, la sursă

Continuă tulburările din Orientul Mijlociu. Ambasada SUA din Irak a fost, din nou, ținta unui atac cu rachete. Mai multe detalii, la sursă.

Virginia devine al 23-lea stat american care elimină pedeapsa cu moartea. Statul american Virginia a abolit pedeapsa cu moartea, după ce ambele camere ale parlamentului local au votat luni un proiect de lege în favoarea anulării acesteia. Mai multe detalii, la sursă.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE