vineri, februarie 23, 2024
ACTUALITATEEuractiv: Uniunea Europeană nu va oferi Ucrainei statutul de candidat la aderare....

Euractiv: Uniunea Europeană nu va oferi Ucrainei statutul de candidat la aderare. Republica Moldova și Georgia nici nu sunt băgate în seamă

Potrivit unui document citit de Euractiv, liderii europeni vor oferi sprijin umanitar Ucrainei în contextul conflictului cu Rusia, dar nu vor oferi acesteia statutul de candidat la aderare la Uniunea Europeană.

Documentul menționează că „Ucraina aparține familiei europene” și promite sprijin în fața invaziei, dar nu face nici o referire la Articolul 49, care reglementează extinderea UE. Moldova și Georgia nici nu sunt menționate.

Țările care sprijină aderarea în regim de urgență a Ucrainei la UE sunt: România, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Slovenia. Țările care s-au opus vehement acestui proces sunt: Danemarca și Olanda (Țările de Jos).

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „Geografie elementară” de Charlotte Mason și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Documentul citat de publicația anterior amintită prezintă o susținere fermă și asumată a Europei pentru Ucraina, arată că viitorul acestei țări este în cadrul Uniunii, dar nu vorbește despre o aderare în regim de urgență.

„Să oferim mai mult e imposibil acum, pentru că e o țară cuprinsă de război, parțial sub ocupație rusească, în curând poate sub ocupație totală”, a declarat un oficial european ce dorește să rămână anonim.

„Toată lumea știe că aderarea poate dura o veșnicie, deci nu ne-ar dăuna cu nimic. Dar ar însemna enorm de mult pentru o țară care e pe cale să piardă totul”, a argumentat alt oficial, care susține aderarea.

În urmă cu zece zile, în timpul negocierilor duse de oficialii ruși și ucraineni în Belarus, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat o cerere oficială de aderare la Uniunea Europeană în regim special, de urgență. La scurt timp după acest lucru, au procedat la fel și liderii Republicii Moldova și Georgiei.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a subliniat, în că ucrainenii apără pacea și securitatea Europei cu prețul propriei vieți, iar acum Ucraina a devenit, de fapt, un avanpost al Uniunii Europene, care „oprește răul rusesc să pătrundă adânc în continentul european”.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

„Cu tot respectul față de partenerii noștri georgieni și moldoveni, depunerea de către Moldova și Georgia a cererilor de aderare la UE arată acum ca o încercare de a atașa cele două vagoane ale lor la un tren ucrainean de mare viteză care se deplasează la Bruxelles. Cererea Ucrainei de aderare accelerată la UE ar trebui luată în considerare separat de cererile din Georgia și Moldova.

Apreciem solidaritatea georgienilor și moldovenilor cu Ucraina, suntem recunoscători pentru asistența umanitară a Georgiei și Moldovei acordată ucrainenilor care suferă de agresiunea armată rusă. Cu toate acestea, din păcate, până acum nici Georgia, nici Moldova nu au susținut noile sancțiuni ale UE împotriva Rusiei pentru crimele sale de război împotriva Ucrainei.

O astfel de poziție nu corespunde relațiilor de parteneriat dintre Ucraina, Georgia și Moldova în cadrul „trio-ului asociat” și ilustrează în mod clar lipsa dorinței Tbilisi și Chișinăului de a deveni un contributor real la securitatea în Europa”, a spus ministrul Kuleba.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În ianuarie 2022, același Dmitro Kuleba i-a arătat secretarului de stat al SUA Antony Blinken, când acesta a efectuat o vizită la Kiev, o hartă a Ucrainei cu frontiere istorico-etnografice, și nu cu cele politice actuale. Respectiva hartă îngloba teritorii și din România, Republica Moldova și Georgia.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE