luni, iulie 15, 2024
ACTUALITATEMesaj important pentru PACE al Mitropolitului Teofan al Moldovei, de Ziua Eroilor:...

Mesaj important pentru PACE al Mitropolitului Teofan al Moldovei, de Ziua Eroilor: Nu avem nevoie ca peste 80 de ani să se ridice alte monumente pentru pruncii ăștia, nici pentru dvs, nici pentru noi ceilalți

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ÎPS Teofan, a ținut să sublinieze importanța rugăciunii pentru pace, în contextul vremurilor pe care le trăim.

Ierarhul BOR a vorbit despre nevoia ca în țară și în lume să fie pace, cu ocazia sfințirii unui monument dedicat eroilor căzuți în zona Neamț și ridicat la Mănăstirea Brusturi, din județul Neamț. Sfințirea a avut loc chiar de Ziua Eroilor.

Acolo au murit peste 14.000 de soldați români, în anul 1944.

ÎPS Teofan a spus că soldații căzuți, de toate naționalitățile, ne-ar spune azi să fim feriți de Dumnezeu de a trece prin ce au trecut ei.

„În inima miilor de oameni care au murit aici găsim doar cuvântul „Ferească Dumnezeu să treceți prin ce-am trecut noi.

Suntem aici pentru a-i cinsti pe toți, pentru că vedeam acolo identitatea celor care au murit și erau doar soldați, fruntași, grade inferioare. N-au murit nici regi, nici stăpânii de la Berlin, nici cei de la Moscova, au murit trimișii lor. Fiecare cu gând să-și apere țara, dar împotriva celorlalți.

Și este bine, că românul cu inima largă, care i-a iubit pe nemți împotriva rușilor, apoi pe ruși împotriva nemților, i-a cuprins în sufletul lor și pe unii și pe ceilalți. Pentru că dacă așa au zis cei mari, noi îi ascultăm. De aceea se cuvine să-i cinstim și pe unii și pe alții, că doar inima lor cunoștea ce s-a întâmplat aici.

Au venit unii de la mii de la kilometri, din Bavaria, din Berlin, ce-au cătat aici, din Siberia, din Moscova. Au cătat ceea ce-au cătat. Cei mai mulți, împreună cu noi, au murit și aici și în alte locuri.

Poate se cuvine să nu-i clasificăm în eroi și dușmani: toți aveau o mamă care se ruga în limba lor pentru fiecare. Mulți aveau frați și surori, unii aveau copii. Dar toți aveau dorul să se întoarcă acasă, dar nu s-au mai întors”, a spus ÎPS Teofan.

Mitropolitul Moldovei a spus că războiul este rău, în orice formă ar fi el și are cauză profundă îndepărtarea omului de Dumnezeu.

„Acest loc să fie o chemare pentru cei care au urechi de auzit, să înțeleagă, că războiul oricum ar fi el, e un lucru rău.

Războiul nu începe doar – deși este datorat unor tirani care vor să acapareze cât mai mult – ci când omul se îndepărtează de Dumnezeu.

Cauza adâncă a războiului este lupta omului împotriva lui Dumnezeu, împotriva rânduielilor lui. Să nu se gândească aceia care îl înlătură pe Dumnezeu că va fi pace.
Omul fără de Dumnezeu se aruncă asuăpra celuilalt precum Cain asupra fratelui său, Abel”, a adăugat părintele Mitropolit.

În veșnicie nu mai e diferență între români, germani și ruși

Ierarhul a spus, cu emoție, că într-o zi, pe celelalte părți ale crucii ridicate ar putea apărea și numele unor soldați germani și ruși căzuți aici, pentru că „în veșnicie, nu mai e deosebire între ei”.

„Locul să fie loc de cinstire pentru ceea ce s-a întâmplat și loc de luare aminte. Poate într-o bună zi, unii se vor supăra, dar în această parte a crucii să apară și câteva nume de soldați germani. Și de ce nu, pe o altă fațeță și soldații rușii. Pentru că acolo, în veșnicie, nu mai e deosebire între ei, sunt împreună.
Mulți dintre ei, poate au murit, pentru că-l vedeau pe celălalt în față și nu îndrăzneau să tragă, gândindu-se că are și el o mamă, o soție, un copil”, a continuat ÎPS Teofan.

Nu avem nevoie de război

Ierarhul a spus, cu glasul gâtuit de emoție, că țara nu mai are nevoie de alte monumente ridicate pentru tinerii de azi, care ar putea cădea într-un viitor război.

„De-aceea rugăciunea noastră este către Dumnezeu și noi suntem așa cum suntem și nu merităm pacea, dar îl rugăm să nu se uite la păcatele noastre, la ambițiile și mândriile noastre.

Iar dvs, distinși oșteni ai Armatei Române, să vă dăruiască Dumnezeu putere să fiți pregătiți pentru război, dar să nu vă trimită țara și nici Dumnezeu la război.

Nu avem nevoie ca peste 80 de ani să se ridice alte monumente pentru pruncii ăștia, nici pentru dvs, nici pentru noi ceilalți. Și-așa trăim vremurile pe care le trăim”, a concluzionat ÎPS Teofan.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

  1. Doamne dă-le minte conducătorilor. Că nu par prea lucizi politicienii de azi. Zelinschi e un blestem pentru Ucraina, vor fugi toți din țară dacă nu face pace

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE