OPINIIRaportarea evenimentelor post-vaccinare

Raportarea evenimentelor post-vaccinare

Chiar dacă ar greși cu strategia axată pe vaccinare, dar ar fi sincere, autoritățile ar încuraja semnalarea tuturor efectelor adverse ale vaccinurilor covid și ar face procesul transparent.

Așa cum se și face, imperfect, desigur, în unele țări occidentale. În SUA sistemul VAERS colectează toate incidentele și evenimentele post-vaccinare și este consultabil de către public. Nu dovedește existența cauzalității, dar îți prezintă evenimentele asociate vaccinării, de la cele mai grave (moartea, afecțiuni grave) la cele mai ușoare, pe producător. Și Marea Britanie are un sistem (Yellow Card) de monitorizare a acestor evenimente post-vaccinare.

Încurajează raportarea lor de către cel care se vaccinează. Pe baza acestor raportări spontane, a contabilizat, la finele lui ianuarie, în dreptul Pfizer, 16.756 evenimente raportate, dintre care 107 fatale (la 5,4 milioane doze administrate), iar în dreptul AstraZeneca, 6014, dintre care 34 fatale (la 1,5 milioane doze administrate). Sistemul, repet, este bazat pe raportarea voluntara, ceea ce exclude o serie de vătămări petrecute în colective sau contexte care fac raportarea improbabilă, precum și limitările inerente ale unor raportări bazate pe voluntariat și pe înscrierea pe platforme online. Și, oricum, aceste evenimente sunt imediate, deocamdată neștiind nimic despre efectele pe termen mediu și lung ale vaccinurilor covid sau despre efecte pe care nu și le închipuia nimeni că pot fi asociate lor (dezvoltarea unor afecțiuni rare despre care nici nu știam că există, potrivit unui raport recent al NYT). Dar există, măcar formal, preocuparea. E și firesc. Strategia optimă de a câștiga încrederea publicului este (măcar mimarea) transparența, ceea ce înseamnă încurajarea oamenilor în a raporta eventualele efecte adverse, oferirea de date publicului și discuția necenzurată.

Observăm, însă, iarăși o dublă măsură flagrantă. Mass-media și oficialii ne asasinau – și ne asasinează – cu cele mai șocante și grozave cazuri de boală covid. Ne asediază mental cu descrieri atroce și detaliate, indiferent de cât de statistic irelevante erau acele evenimente. Și, desigur, au transformat în unic discurs gravitatea excepțională a oricărei simptomatologii – sau absență a simptomelor – a Covid. Nu aceeași preocupare pentru aceste vaccinuri experimentale, unele dintre ele dublu experimentale (cele genice) și pentru efectele în parte, cel puțin, necunoscute. Iar, la noi, se descurajează pe față raportarea evenimentelor asociate vaccinării, iar portavocele – aceleași – isterizării premeditate a populației se aruncă fioros și asupra celor care au făcut greșeala să vorbească despre astfel de evenimente public. Dacă aș folosi același limbaj ca al lor, aș zice că e criminal ce fac. Pentru că încurajarea raportărilor ar ajuta pe toată lumea și, de altfel, acesta este și sensul lor. Să știm cât mai multe despre acest produs, ca să știm cum să-l folosim și pe cine, eventual. Dacă tot facem testări pe oameni, măcar să știm ce se petrece. Dar, nu, la noi trebuie să insultăm inteligența oamenilor vorbind despre paralizie a feței „că a tras-o curentul” și linșarea celor care nu au ascuns cazurile grave.

În România, sistemul de raportare este cvasi-necunoscut și greoi de completat. Trebuie să descarci un PDF, să-l completezi și să-l trimiți prin poștă sau email. Cine stă să facă asta? Deci fără raportări online, așa cum îți permite sistemul în SUA și UK (altfel suntem campioni la digitalizări). Nu știu dacă există, încă, o analiză a datelor raportate, dar, la cât de puțin s-a vorbit public despre asta și la cât de neprietenos se face, cu siguranță este sub-utilizată (premeditat?) respectiva platformă.

Iată și trimiterile către sistemul VAERS (SUA), YellowCard (UK), analiza raportărilor la Pfizer și AstraZeneca citate mai sus (UK), și cazurile unei afecțiuni rare discutate de NYT, precum și linkul către platforma de raportare a efectelor adverse de la noi:

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...