sâmbătă, iunie 3, 2023
ACTUALITATECalendarul zilei: Înălțarea Domnului, Ziua Eroilor. Lista ostașilor care au murit pentru...

Calendarul zilei: Înălțarea Domnului, Ziua Eroilor. Lista ostașilor care au murit pentru Patrie între 1877-1945

La 40 de zile de la Învierea Domnului, Biserica Ortodoxă sărbătorește Înălțarea Domnului, care este mai cunoscută în popor și sub numele de Ispas.

Înălțarea Domnului marchează momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos s-a ridicat la Cer.

Cu această ocazie, în România, din 2003, autoritățile sărbătoresc Ziua Eroilor Neamului. În biserici, se face pomenirea eroilor și a ostașilor care și-au dat viața pe câmpul de luptă sau în diferite situații pentru apărarea credinței ortodoxe, a patriei străbune și a demnității neamului românesc. Pornind de la cuvintele Mântuitorului: „Iată Eu mă duc să vă pregătesc vouă loc și iarăși voi veni și vă voi lua pe voi la Mine, ca să fiți și voi acolo unde sunt și Eu”, Biserica se roagă pentru ca Dumnezeu să odihnească sufletele tuturor celor adormiți și în special ale eroilor, care au făcut sacrificiul suprem pentru frații lor de neam și de credință. Sfântul Ioan Gură de Aur spune că Înălțarea Domnului se sărbătorea nu în biserici, ci la mormintele martirilor, acei adevărați eroi ai lui Dumnezeu, care au mărturisit credința în Hristos pe timpul cumplitelor persecuții dezlănțuite împotriva Bisericii creștine.

 Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.

În memoria eroilor români a fost dedicată şi Catedrala Naţională din Bucureşti, care are ca hram principal Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor.

Iar la fiecare Sfântă Liturghie sunt pomeniți eroii, ostașii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinței ortodoxe strămoșești, pentru întregirea neamului, libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român.

Comemorarea eroilor români de Înălțarea Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod în 1920 și consfințită ulterior prin hotărârile sinodale din1999 şi 2001, când această zi a fost proclamată Sărbătoare Națională Bisericească.

Poartă simbolurile naționale aproape de suflet. La propriu! Cumpără un tricou cu stema României și vei contribui la susținerea siteului R3media.

În contextul sărbătorii lor, agenția Basilica a prezentat evidenţa nominală a morţilor de război români din perioada 1877-1945.

Lista eroilor români poate fi accesată aici.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

2 COMENTARII

  1. VIDEO. Armata a ieșit pe străzi. Imagini din Piața Unirii din București
    › Știri › Actualitate
    25 mar. 2020 · Armata Română a ieșit în patrulare pe străzile din București, în contextul stării de urgență, de astăzi de la ora 12:00 intrând în vigoare …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

36,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate