Parlamentarii conservatori și laburişti din Marea Britanie au cerut guvernului să „acționeze acum” pentru reglementarea tehnologiei AI care avansează rapid, întrucât un nou raport al grupului de reflecție recomandă ca Regatul Unit să se poziționeze ca lider în „cursa globală a IA”, conform PoliticsHome.
Progresul AI a escaladat recent odată cu lansarea GPT-4 de la OpenAI, un program AI generativ care a îmbunătățit masiv capacitatea AI de a înțelege și de a finaliza sarcini. Pe acest fond, experții din industrie spun că inteligența artificială ar putea transforma economia globală prin creșterea productivității, îmbunătățirea inovației și schimbarea structurii forței de muncă globale.
Dar există îngrijorarea că, fără o reglementare mai strictă, inteligența artificială ar putea reprezenta un risc pentru siguranța umană și democrație, iar un număr de fondatori și oameni de știință, inclusiv Elon Musk, au semnat luna trecută o scrisoare prin care au cerut o pauză de 6 luni în cercetarea AI pentru a implementa un „set” de protocoale de siguranță.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
În plus, Elon Musk însuși a avertizat ulterior că inteligența artificială ar putea provoca „distrugerea civilizației”
Deputatul conservator și fostul secretar al justiției, Robert Buckland, a tras și el un semnal de alarmă împotriva „somnambulismului” guvernului față de AI.
„Nu trebuie să fim doar un lider, ci și unul exemplar, iar dacă devine pur și simplu o cursă globală [pentru a avansa tehnologia AI], avem o problemă – pentru că o cursă globală se referă la cine este cel mai rapid la tragerea la sorți, nu cât de sigur este”, a spus el.
Buckland a dat exemplul sistemului judiciar, unde a spus că dacă se folosește AI, acesta ar trebui să fie folosit ca un „asistent de cercetare”, dar ar trebui împiedicat să devină „judecător” și să poată lua decizii finale.
El a cerut să se acorde atenție guvernamentală la nivel superior reglementării AI și impactului acesteia.
„În cele din urmă, primul-ministru ar trebui să se ocupe de asta, pentru că sunt de părere că va fi nevoie de un demers național”, a spus fostul secretar de stat.
„Avem nevoie de niște reguli înainte de a fi prea târziu. Acum este timpul. Tehnologia avansează din ce în ce mai rapid. S-ar putea să discutăm complet diferit în doar câteva luni”, a mai spus el.
Deputatul conservator și fostul ministru David Davis a comparat AI cu energia nucleară.
„La fel ca energia nucleară, AI ar putea fi foarte benefică… sau foarte periculoasă”, a spus el pentru PoliticsHome.
În plus, el este îngrijorat că există un decalaj imens de cunoștințe între oamenii care dezvoltă tehnologia AI și cei care iau în considerare implicațiile acesteia în lumea reală. El a dat exemplul așa-numitul „naș al IA”, Geoffrey Hinton, care a părăsit Google de curând și care a invocat îngrijorări legate de dezinformarea, posibila perturbare a pieței muncii și „riscul existențial” reprezentat de AI.
„Când unul dintre creierele de conducere, Geoffrey Hinton, spune că nu înțelege pe deplin inteligența artificială de acolo, cum pot înțelege cetățenii sau miniștrii?”, a continuat Davis.
Reamintim în acest sens că și Michael Schwarz, economist-șef la Microsoft a spus că inteligența artificială „va cauza pagube reale“.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
David Davis crede că este nevoie de reglementări pentru a se asigura că cei care proiectează sau implementează AI „își asumă responsabilitatea” pentru consecințele inteligenței artificiale.
„Guvernul ar trebui să-i responsabilizeze pe indivizi pentru AI, iar asta cel puțin îi va face să fie atenți cu privire la desfășurarea AI în locul oamenilor, atunci când ar putea apărea consecințeleă”, a spus el.
Un nou raport al think tank-ului de centru-dreapta Onward a explorat impactul al AI, atât în ceea ce privește potențialul economic, cât și siguranța. Raportul solicită guvernului Regatului Unit să preia proprietatea asupra inovației și să dezvolte „Great British GPT”, precum și să dezvolte reglementări pentru a îmbunătăți siguranța AI și a rămâne în frunte în cursa globală AI.
Raportul spune că acest lucru ar fi esențial pentru ca Marea Britanie să se apere împotriva „amenințărilor viitoare”, deoarece tehnologia AI avansează rapid, cu consecințe potențial uriașe pentru piața muncii și productivitatea din Marea Britanie.
Pe măsură ce productivitatea Regatului Unit a stagnat în ultimii ani, Onward a susținut că AI generativă ar putea fi cheia pentru îmbunătățirea acesteia din nou, dar că este necesară prudență atunci când vine vorba de riscul ca AI să automatizeze locurile de muncă.
Raportul sugerează că guvernul Regatului Unit ar trebui să sprijine cei mai buni academicieni și antreprenori britanici din sectorul AI, precum și să colaboreze cu alte guverne la nivel internațional pentru a stabili un nou set de standarde globale de siguranță AI.
„Guvernul recunoaște în mod clar importanța inteligenței artificiale, dar trebuie să facă mai mult și să acționeze mai rapid, având în vedere ritmul exponențial al schimbării”, a declarat Shabbir Merali, autor al lucrării Onward.
„Investiția în GB GPT și tratarea siguranței AI ca obiectiv prioritar de politică externă sunt acțiuni concrete pe care guvernul ar trebui să le întreprindă astăzi”, se arată în acesta.
Ca răspuns la raportul Onward, Davis a spus că inovația trebuie să provină în primul rând de la companii individuale, mai degrabă decât de la guvern.
„Învățarea profundă nu a venit din stat, a venit de la cercetători individuali”, a spus el.
Deputatul laburist și fostul ministru al guvernului Kevin Brennan este, de asemenea, îngrijorat de faptul că reglementările guvernamentale nu țin pasul cu evoluția tehnologiei și este deosebit de îngrijorat de impactul AI asupra industriilor creative din Marea Britanie.
Brennan este el însuși muzician și cântă la chitară în trupa parlamentară rock MP4, care a fost formată în 2004 de un grup de deputați din diferite partide.
Miercuri, el a adresat o întrebare la Commons secretarului interimar pentru tehnologie Chloe Smith, cerând asigurarea că AI va fi „reglementată corespunzător” pentru a se asigura că conținutul creativ este protejat.
Ca răspuns la raportul Onward, Davis a spus că inovația trebuie să provină în primul rând de la companii individuale, mai degrabă decât de la guvern.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
„Învățarea profundă nu a venit din stat, a venit de la cercetători individuali”, a spus el.
O sursă de rang înalt laburist a declarat pentru PoliticsHome că discutau despre necesitatea unei versiuni britanice a GPT în urmă cu câteva săptămâni.
„Alte țări sunt cu mile înainte în ceea ce privește valorificarea oportunităților de aici”, au spus aceștia.
„Vrem să vedem o utilizare responsabilă a tehnologiei precum AI și nu poate veni în mâinile forței de muncă „tradiționale”. Există un rol important pentru AI și inovare pentru a ne îmbunătăți oportunitățile atât în țară, cât și în străinătate, pentru a ne permite să fim la fel de competitiv pe plan internațional.”
Deputatul laburist și fostul ministru al guvernului Kevin Brennan este, de asemenea, îngrijorat de faptul că reglementările guvernamentale nu țin pasul cu evoluția tehnologiei și este deosebit de îngrijorat de impactul AI asupra industriilor creative din Marea Britanie.
Brennan este muzician și cântă la chitară în trupa parlamentară rock MP4, care a fost formată în 2004 de un grup de deputați din diferite partide.
Miercuri, el a adresat o întrebare la secretarului interimar pentru tehnologie Chloe Smith, cerând asigurarea că AI va fi „reglementată corespunzător” pentru a garanta protecția conținutului creativ.
Brennan a declarat pentru PoliticsHome că, deși recunoaște beneficiile AI în domenii precum medicina, guvernul trebuie să se asigure că peisajul AI nu devine un „vest sălbatic”.
„Dacă mergeți pe calea unei abordări foarte delicate de dereglementare, aceasta va submina complet cadrul de proprietate intelectuală care stă la baza succesului nostru în industriile creative”, a spus el.
„Guvernul nu ar trebui să urmărească doar o abordare de laissez faire (n.r. lasă-l să fie), ci ar trebui să lucreze cu alte jurisdicții, deoarece aceasta este o problemă internațională”, a adăugat acesta.
El a spus că este îngrijorat de faptul că după Brexit, guvernul vrea să fie văzut că face lucrurile diferit față de UE, dar că UE, în opinia sa, are o „abordare bine dezvoltată” a inteligenței artificiale, cu un cadru de reglementare care se conturează.
Cercetarea OpenAI a estimat că 19% dintre lucrători vor avea cel puțin 50% din sarcinile lor afectate de AI, în timp ce Goldman Sachs a prognozat pierderea potențială a 300 de milioane de locuri de muncă.
Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău cartea „Ghidul incorect politic despre anii ’60” de J. Leaf și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Noile date de sondaj din podcastul Jimmy’s Jobs of the Future (găzduit de fostul consilier de la Downing Street Jimmy McLoughlin) au arătat că aproape jumătate dintre britanici cred că munca lor ar putea fi făcută de AI într-un deceniu, în timp ce 63% cred că guvernele ar trebui să intervină pentru a opri ca acest lucru să se întâmple.
Sondajul exclusiv a chestionat peste 1.000 de persoane la sfârșitul lunii aprilie 2023 și a constatat, de asemenea, că mai puțin de una din cinci persoane din Marea Britanie a beneficiat de instruire AI de la angajatori.