duminică, octombrie 1, 2023
ACTUALITATEExpert în AI: Dacă mergem înainte cu inteligența artificială, toată lumea va...

Expert în AI: Dacă mergem înainte cu inteligența artificială, toată lumea va muri. Ne afundăm într-o catastrofă

Ființele umane nu sunt pregătite pentru o inteligență artificială puternică în condițiile prezente sau chiar în „viitorul previzibil”, a declarat un expert de prim rang în domeniu, adăugând că recenta scrisoare deschisă prin care se cere o pauză de șase luni asupra dezvoltării inteligenței artificiale avansate „subestimează” gravitatea situației, conform The Epoch Times.

„Problema cheie nu este inteligența „competitivă umană” (cum spune scrisoarea deschisă), ci este ceea ce se întâmplă după ce AI ajunge la o inteligență mai inteligentă decât cea umană”, a spus Eliezer Yudkowsky, cercetător în domeniul inteligenței artificiale, într-un articol de opinie din 29 martie a revistei Time.

„Mulți cercetători cufundați în aceste probleme, inclusiv eu, se așteaptă ca rezultatul cel mai probabil al construirii unei inteligențe artificiale supraomenești, în orice situație similară cu circumstanțele actuale, este că va duce la moartea tuturor oamenilor de pe Pământ”, a adăugat el.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

„Nu spun că există „poate o șansă îndepărtată”, ci că „acesta este lucrul evident care s-ar întâmpla”, a mai adăugat cercetătorul.

După popularitatea recentă și creșterea explozivă a ChatGPT, câțiva lideri de afaceri și cercetători, care însumează acum 1.843 de persoane, inclusiv Elon Musk și Steve Wozniak, au semnat o scrisoare prin care cer ca „toate laboratoarele AI să întrerupă imediat pentru cel puțin 6 luni pregătirea sistemelor AI mai puternice decât GPT-4”.

GPT-4, lansat în martie, este cea mai recentă versiune a chatbot-ului OpenAI, ChatGPT.

Inteligența artificială va cere drepturi

Yudkowsky prezice că, în absența unei pregătiri meticuloase, inteligența artificială va avea cerințe foarte diferite de la oameni și, odată conștientă de sine, „nu va mai avea grijă de noi”.

„Acest tip de pregătire este ceva care, în principiu, ar putea fi introdus într-o inteligență artificială, dar nu suntem pregătiți și nu știm în prezent cum”, a adăugat el. Cercetătorul cere oprirea absolută a cercetărilor.

Fără o abordare umană a vieții, AI va considera pur și simplu toate ființele ca fiind „făcute din atomi pe care îi poate folosi pentru altceva”. Yudkowsky a comparat scenariul cu „un copil de 10 ani care încearcă să joace șah împotriva Stockfish 15”. Niciun jucător de șah uman nu a reușit încă să învingă Stockfish.

Cercetătorul le-a cerut cititorilor să-și imagineze tehnologia AI ca nefiind cuprinsă doar în limitele internetului.

„Vizualizați o întreagă civilizație extraterestră, gândindu-vă la viteze de milioane de ori mai mari decât cele umane, inițial limitate la computere, într-o lume de creaturi care sunt, din perspectiva inteligenței artificiale, foarte stupide și foarte lente”, a spus Yudkowsky.

Inteligența artificială își va extinde influența în afara periferiei rețelelor fizice și ar putea „construi forme de viață artificiale” folosind laboratoare în care proteinele sunt produse folosind șiruri de ADN.

Rezultatul final al construirii unei IA atotputernice, în condițiile actuale, ar fi moartea „fiecărui membru al speciei umane și a întregii vieți biologice de pe Pământ”, a avertizat el.

Yudkowsky a adăugat că oamenii nu pot monitoriza sau detecta pe deplin sistemele AI conștiente de sine. Mințile digitale conștiente care cer „drepturile omului” ar putea progresa până la un punct în care oamenii nu mai pot poseda sau deține sistemul.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Spre deosebire de alte experimente științifice și de progresia treptată a cunoștințelor și capacităților, oamenii nu își pot permite acest lucru cu inteligență supraomenească, deoarece dacă este greșit la prima încercare, nu există a doua șansă „pentru că ești mort”.

Yudkowsky a mai spus că mulți cercetători sunt conștienți că „ne afundăm într-o catastrofă”, dar nu o spun cu voce tare.

Această poziție este diferită de cea a susținătorilor precum Bill Gates, care au lăudat recent evoluția inteligenței artificiale. Gates a susținut că dezvoltarea AI este „la fel de fundamentală ca și crearea microprocesorului, a computerului personal, a internetului și a telefonului mobil.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate